Davis Kupa: 21 év után visszajutottak a világcsoportba a magyarok

Fucsovics Márton 7:5, 6:4, 6:4-re legyőzte Karen Hacsanovot az oroszok elleni budapesti tenisz Davis Kupa-párharc vasárnapi zárónapján, ezzel a magyarok 3-1-es behozhatatlan előnyre tettek szert, és 21 év után visszajutottak a világcsoportba.

A Kopaszi gáton emelt ideiglenes – mintegy négyezer férőhelyes – stadionban a folyamatos eső miatt bő kétórás késéssel kezdődött el a program, a kinti parkolót részben víz borította, így a Művészetek Palotájánál parkoló szurkolókat különbuszok szállították a helyszínre.

A mostoha körülmények ellenére mintegy 1500 néző előtt rajtolt el a csata negyedik meccse a két éljátékos, a világranglistán 113. Fucsovics és a 32. Hacsanov között. A szervezők a borult égboltra való tekintettel felkapcsolták a reflektorokat, Hacsanov pedig a szokásos erőteniszével kezdett: 200 kilométer/óra feletti szervákat ütött és bivalyerejű tenyeresekkel irányított, de ellenfele állta a rohamokat.

Nyolc gém után a 25 éves Fucsovics egy fantasztikus fogadással brékelőnybe került, de ezután megremegett a keze, és a moszkvai játékos egyenlített (5:5). A nyíregyházi teniszező 6:5-nél ismét a szettért adogathatott, s ezúttal már nem hibázott, így 58 perc elteltével megszerezte a vezetést.

A második felvonásban a 198 centis orosz 2:2-ig bírta idegekkel, a minden labdát befutó magyar 5:2-re elhúzott, és az egyre idegesebb Hacsanov ezután már csak egy gémet tudott hozni. Másfél óra elteltével már két szett volt az előny, ami meglátszott az orosz teljesítményén: jöttek a pontatlan ütések, kihagyott ziccerek, miközben a túloldalon a közönségkedvenc szinte extázisban játszott, és rögtön elvette riválisa szerváját.

A publikum 4:2-nél már minden nyert pontot felállva ünnepelt, majd 5:4-nél a magyar játékos már a meccsért adogatott. Hacsanov két bréklabdához jutott, de Fucsovicsnak helyén volt a szíve, megfordította a játékot, és 2 óra 15 perc elteltével már a pályán fogadhatta a csapattársak gratulációit. „Világcsoportban vagyunk!” – kiáltotta a mikrofonba boldogan Fucsovics. A hétvége hőse elmondta, kisebb csoda történt az elmúlt három napban, melyeket sosem felejt el.

A magyarok jövőre a 16 csapatos nemzetközi elitet felvonultató világcsoportban játszhatnak, ahol legutóbb 1996-ban szerepeltek. A világcsoport 2018-as párosításait szerdán sorsolják, az első fordulóra februárban kerül sor. A lehetséges ellenfelek: Kazahsztán, Horvátország, Svájc, Hollandia, Németország, Franciaország, Szerbia, Belgium, Ausztrália, Olaszország, Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország, illetve várhatóan Japán és Kanada.

EREDMÉNY:

Magyarország-Oroszország 3-1 – végeredmény

  • Fucsovics Márton-Karen Hacsanov 7:5, 6:4, 6:4

szombaton játszották:

  • Fucsovics Márton, Balázs Attila-Danyiil Medvegyev, Konsztantyin Kravcsuk 7:6 (7-4), 6:4, 7:6 (7-4)

pénteken játszották:

  • Balázs Attila-Karen Hacsanov 6:3, 2:6, 6:7 (12-14), 1:6
  • Fucsovics Márton-Andrej Rubljov 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3

Kapcsolódók

Kimaradt?