Kosár Eb: aggódtunk a magyarokért, akik aztán emelt fővel búcsúztak a szerbek ellen

A hétvégén kialakult a kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőinek párosítása. A magyar válogatott nem vallott szégyent Isztambulban, a végső győzelemre is esélyes Szerbia csak 8 pontos győzelmet aratott Sztojan Ivkovics csapata felett. 

Szombaton és vasárnap rendezték az isztambuli 14 ezer férőhelyes Sinan Erdem csarnokban a férfi kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőit.

Mint korábban részletesen beszámoltunk róla, a sorozat C-csoportjának küzdelmeit Kolozsváron rendezték, a Szamos-parti csarnokból négy csapat - Spanyolország, Horvátország, Montenegró és Magyarország kvalifikálta magát az egyenes kieséses szakaszra. ez a kvartett a D-csoportból kapott ellenfelet a vasárnapi összecsapásokon.

De már szombaton megmérkőztek az A és B csoportból (Helsinki és Tel Aviv továbbjutói) érkezett válogatottak. A nap elős meccsén a helsinki csoport győztese, Szlovénia valósággal kiütötte Ukrajnát, majd Németország szoros mérkőzésen legyőzte az előzetesen esélyesebbnek tartott Franciaországot.

Ugyancsak a meglepetés kategóriába tartozik - legalábbis a különbség miatt - az, hogy Olaszország felmosta a padlót Finnországgal. A szomabti nap utolsó összecsapásának nem lehetett megjósolni a kimenetelét, a továbbjutó végül Görögország lett, miután legyőzte Litvániát.

A négy vasárnapi nyolcaddöntőben már olyan csapatok is szerepeltek, amelyeket egy hétig a kolozsvári multifunkcionális sportcsarnokban már láthattunk. 

Elsőként a Bogdan Tanjevics vezette montenegróiak léptek pályára Lettország ellen. Azt az isztambuli csoportban elért eredményekből sejthettük, hogy a baltikanak bivalyerős csapatuk van, de így is meglepett a 32 pontos különbség, amellyel kiütötték a jó játékosokból összerakott Montenegrót.

A második mérkőzés előtt azért izgultunk, hogy a kijutással és majd a történelmi továbbjutással remekól szereplő Magyarország ne szerepeljen le a könyörtelen Szerbia ellen. A mérkőzés elején jogosnak bizonyult aggodalmunk, ugyanis a plávik 13-2-es villámrajtot vettek és lélegzetvételhez se engedték a magyar válogatott legjobbjait, Hanga Ádámot és Vojvoda Dávidot. A vezérszerepet így a fiatal Perl Zoltán és a veterán Ferencz Csaba vette át, akiknek a vezérletével szorgos pontgyártásba kezdett az Ivkovics-alakulat. legjobban a triplázás ment, a végéig 12-szer találtak be, ebben a dobásnemben kétszer annyiszor voltak eredményesek, mint az erő és magasságfölényüket a palánk alatt érvényesítő szerbek. Az is igaz, hogy sokkal többször próbálkoztak.

Egy a lényeg, a 86-78-as szerb győzelem után a nagyar kosarasok emelt fővel hagyhatták el a Sinan Erdem csarnok küzdőterét.

A harmadik vasárnapi mérkőzésre megtelt a létesítmény, és ez elsősorban nem a címvédő spanyoloknak volt köszönhető, hanem a jobb időket is megért török válogatottnak. A fanatikus táboruk által hajszolt házigazdák mindent megpróbáltak ugyan három negyeden keresztül, de az utolsó tíz percben faképnél hagyták őket Rubióék. 

Az utolsó nyolcaddöntő kimenetele - számunkra - óriási meglepetésnek számít. A Kolozsváron látott és megcsodált horvát válogatott, három NBA-sztárral a pályán kiütéses vereséget szenvedett attól az Oroszországtól, amelyet a magyarok szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics inkább szeretett volna ellenfélnek Szerbia helyett.

További elégtételként szolgálhat a magyar szurkolóknak, hogy a FIBA beválasztotta a vasárnapi játéknap 5 legszebb jelenete közé Hanga Ádám egyik megmozdulását; a Barcelona friss szerzeménye lazán blokkolta a 2014 centiméteres Kuzmics zsákolását.

Férfi kosárlabda Európa-bajnokság

Nyolcaddöntők

  • Szlovénia-Ukrajna 79-55
  • Németország-Franciaorzág 84-81
  • Finnország-Olaszország 57-70
  • Litvánia-Görögország64-77
  • Lettország-Montenegró 100-68
  • Szerbia-Magyarország 86-78
  • Spanyolország-Törökország 73-56
  • Horvátország-Oroszország 78-101

A negyeddöntők párosítása

  • Németország-Spanyolország
  • Szlovénia-Lettország
  • Görögország-Oroszország
  • Olaszország-Szerbia

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?