Kolozsvári kosár Eb: meglepően szoros meccsen verték a horvátok a románokat

Jogosan szólt a taps a román kosárlabda válogatottnak a Kolozsváro megrendezett Európa-bajnokság második napján a Horvátország ellen 58-74 arányban elvesztett mérkőzés után, ugyanis Marcel Tenter tanítványai messze túlteljesítették az elvárásokat.

A Horvátország elleni összecsapáson is a kezdő ötösben kapott helyet Kuti Nándor, a Kolozsvári U-BT 20 éves reménysége, és most is jól „belehúzott”: míg a csehek ellen Tomas Satoransky, most Bojan Bogdanovic volt a direkt ellenfele.

Hihetelen jelenetek zajlottak a mérkőzés első perceiben, Mandache és Moldoveanu tripláival, majd Baciu monsztre-zsákolásával 8-0-s villámrajtott vettek a trikolórok. A poén tovább hízott, amikor Mandache passza megtalálta a sapkában Baciut, és a különbség két számjegyűre nőtt. (10-0)

Aleksandar Petrovic nem dobta be a törülközőt, de kikérte azért első idejét.

Az első horvát pontok a korábban említett Bogdanovic nevéhez fűződtek, aki a tengerentúli Philadelphia 76ers-ben keresi a tejbe aprítani valót. Feliratkozott ezután az eredményjelző táblára az ugyancsak NBA-ben játszó Dario Saric is egy triplával. Simon 2-pontosával 10-7-re módosult az eredmény és a kosárcsendet Marcel Țenter egy time-outtal akarta megtörni.

Eredményes viszont ismét a horvát válogatott volt, amely Bogdanovic révén egyenlített, majd Simonnak köszönhetően a vezetést is átvette. Popa-Calota tempója is beesett és az eredményjelző 12-12-t mutatott.

Saricot és Bogdanovicot is csak szabálytalanul tudták megállítani a trikolórók, a megítélt büntetőkből a horvátok 5 pontos előnyt (12-17) hoztak össze a negyed vége felé közeledve. Az utolsó kosár is az övék volt, Bogdanovic a dudaszóra engedte el dobását. (12-17)

A második negyed ugyanonnan folytatódott, ahol az első abbamaradt, a horvátok kiismerték a román válogatott játékát, amelyet már nem engedtek dobásig, ők maguk pedig elkezdték termelni a pontokat. (12-26)

Az első román kosarakra három percet kellett várni, Nicolescu egy lepattanót szerzett meg és tuszkolt a kosárba, majd Mandache távoli tempója esett be. Moldoveanu triplája és Alex Olah feltett labdája is segített abban, hogy a különbség tíz pont alá csökkenjen. (21-30)

Pár másodperccel később ismét kétszámjegyűre nőtt a horvátok előnye, ugyanis Bogdanovic triplája nem tévesztett célt. Alex Olah, a Kolozsvári U-BT új szerzeménye második megmozdulásával is bebizonyította, hogy hasznosan játszik a palánk alatt, de a horvátok támadási arzenáljával egyszerűen nem tudták tartani a lépést a trikolórok. Aztán Bender is triplája is elsüllyedt.

A következő pontokat magyarok szerezték, előbb Török Roli egy könnyűnek tűnő lay-uppal, Kuti Nándi egy triplával, majd ismét Török 1 büntetővel hozta közelebb a román válogatottat. (29-42)

Ezzel a – tisztesnek számító-  eredménnyel vonultak szünetre a csapatok. 

A második félidő elején jól tartotta magát a román válogatott, a vendégek csak a harmadik negyed közepén növelték 15-re előnyüket (33-48), amit már Tenter is soknak tartott és időt kért. Ez hasznosnak bizonyult, hiszen Paliciuc az első támadásból triplával mutatta meg magát. Amikor Mandache ellentámadásból, és Paliciuc palánk alatti kettesével hosszú idő után tíz alá csökkent a különbség, akkor feléledt a 10 ezres csarnokot kb. félig megtöltő közönség is. (40-49)

Az öröm nem tartott sokáig, hiszen a következő 8 pontot ismét a horvátok szerezték. (40-56)

A román kosárcsendet Olah törte meg, aki jövendő csapattársa, Kuti asszisztját érvényesítette.

Az utolsó negyed 42-57-es állásról indult, eddig várakozáson felül teljesített a román válogatott, a szakemberek arra számítottak, hogy a C-csoport második legerősebb tagja, Horvátország állva hagyja a házigazdákat.

Még szebben alakultak román szemszögből a dolgok az utolsó játékrészben, amikor a 34. percben ismét befogható távolságra kerültek a horvátoktól. (48-58)

A csarnok lelkesedését ugyanaz a Bogdanovic csillapította le egy triplával, aki eddig szerzett 21 pontjával messze kimagasodott a mezőnyből.

Moldoveanu egy gyors 2-pontossal válaszolt, de a horvátok se voltak restek és egy újabb 3-pontossal keserítették a házigazdák életét. (50-64)

Moldoveanu tempójával ismét csak 10 volt a közte, de Ukic és Saric ismét triplákkal válaszoltak. (54-70)

A vége 58-74 lett a horvátok javára, akik a spanyolok után másodikként mondhatják el magukról, hogy két győzelmükkel bebiztosították részvételüket az isztambuli egyenes kieséses szakaszban.

A vegyes zónában, a pénteki mérkőzéshez hasonlóan a román válogatott magyar játékosaival értékeltünk.

Románia-Horvátország 58-74
Pontszerzők: Moldoveanu 14 (2x3), Mandache 9 (1x3), Olah 8, Paliciuc 7 (1x3), Baciu 6, Popa-Calotă 4, Nicolescu 4, Kuti 3 (1x3), Török 3., illetve Bogdanovic 21 (3x3), Saric 11 (2x3), Zoric 10, Popovic 9 (3x3), Ukic 7 (1x3), Kruslin 6 (2x3), Simon 4, Bender 3 (1x3), Ramljak 2, Planicic 1.

A C csoport állása

  1. Spanyolország 4 pont
  2. Horvátország 4
  3. Montenegró 3
  4. Csehország 3
  5. Románia 2
  6. Magyarország 2

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?