Világsztárok pattogtatnak egy hétig Kolozsváron - pénteken kezdődik a kosárlabda Európa-bajnokság

Az áprilisi torna Európa-bajnokság után szeptember 1-7. között újabb kontinentális verseny házigazdája lesz Kolozsvár, ahol a 10 ezresre kibővített multifunkcionális csarnokban rendezik meg a kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjának küzdelmeit.

A sorsolás kegyes volt a kosárlabdasport romániai szerelmeseivel, ugyanis a házigazda trikolórok mellett pályára lépnek a Szamos-parton a címvédő spanyolok, a borzasztóan erős dél-szláv kosárlabdát képviselő horvátok és montenegróiak, a feltörekvő csehek és az erdélyi sportkedvelők számára hab a tortán, hogy testközelből láthatják és szurkolhatnak a magyar válogatottnak is.

A kolozsvári szextettből négy csapat jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, amelynek mérkőzéseit már Isztambulban rendezik meg. Az erőviszonyok ismeretében világraszóló szenzáció lenne, ha nem Spanyolország, Horvátország és Montenegró végezne a csoport első három helyén, ezért a valódi küzdelem a továbbjutást biztosító negyedik helyért folyik majd a csehek, a magyarok és a románok között. Szakértők szerint tulajdonképpen csak a csehek és a magyarok állnak versenyben a továbbjutásért, a házigazdák célja ezen az Eb.-n csak az lehet, hogy ne szenvedjen minden mérkőzésen csúfos vereséget. De, ahogy mondják a kibicek, a labda kerek, bármi megtörténhet.

Kié lesz hazai pálya a román-magyaron?

Mindenesetre a román válogatott esélytelensége is közrejátszhatott abban, hogy a 15 mérkőzés közül egyelőre csak egyre, a román-magyarra fogyott el minden jegy, az eladásra kínált 122 ezer belépőnek csak 65-70 százaléka kelt el. A viszonylagos érdektelenségre van viszont egy másik magyarázat is, a belépőket „európai áron” értékesítik, ami a hazai pénztárcák számára egy kicsit borsos.

Visszatérve a szeptember 5-én, kedden este 21.30-kor kezdődő Románia-Magyarország találkozóra. A román szövetségből kiszivárgott információink szerint nem csak a magyar szövetségen keresztül értékesített 1300 jegy tulajdonosa szurkol majd Hangáéknak, ugyanis a Romániában eladásra kínált belépőknek is több mint fele „magyar kézre került”. Pontosabban erdélyi magyar kézre. Ezt onnan tudják, hogy biztonsági előírások miatt csak személyazonossági igazolvánnyal lehetett belépőt vásárolni és a nevek alapján levonták a következtetést, hogy nem lesznek teljesen hazai pályán a román kosarasok Kolozsváron.

Hazai pályán játszhat viszont a Kolozsvári U-BT két meghatározó, magyar nemzetiségű játékosa, a nagyváradi születésű Török Roland és a sepsiszentgyörgyi Kuti Nándor.

Big Ghiță lelkes, de rezignált

Csütörtökön ellátogattunk a mérközés helyszínére, a Kolozsvár Arénába. Itt alkalmunk nyílt exluzív videóinterjút készíteni Gheorghe Mureșannak, a román kosárlabda legnagyobb legendájával, aki ékszerdoboznak nevezte a multifunkcionális sportcsarnokot. Big Ghițának pedig van összehasonlítási alapja, ugyanis 1993 és 2000 között hét szezont is lehúzott a földkerekség legerősebb bajnokságában, az NBA-ben. 

A karrierjét Kolozsvárról indító, 231 centiméteres óriás vérbeli városimázs-építőként áradozott a 10 ezer férőhelyesre bővített létesítményről, amely Kolozsvár egyik turisztikai látványossága lett. Big Ghiță párhuzamot vont a 1994-es, Egyesült Államokban megrendezett labdarúgó-világbajnoksággal. A tengeren túlon akkoriban nagyon kevesen ismerték az európai futballt, a "soccert", ám a vb. olyan fokú lelkesedést hozott, hogy napjainkban több mint 6 millió igazolt játékosa van az országnak.

A román válogatott esélyeit firtató kérdésünkre a visszavonult NBA-sztár elmondta, mindenki tudatában van annak, hogy Marcel Țenter tanítványai nem képesek felvenni a versenyt az európai kosárnagyhatalmakkal, ezért annak kell örülni, hogy testközelben láthatjuk az európai kosárlabdázás legnagyobb sztárjait és szurkoljunk a trikolóroknak.

Pénz, pénz, pénz

S ha már a sztárokról esett szó. Az nso.hu listázta az Európa-bajnokságon részt vevő legjobban kereső játékosokat. A harmincas listán 12 olyan kosaras van, akik a Szamos-parti csarnokban pattogtatják majd a labdát a következő héten. Közülük is toronymagasan kiemelkedik a spanyol válogatott beállósa, Marc Gasol, akinek a Memphis Grizzlies évente 22.6 millió dollárt utal át a számlájára. Második a testvére, a kétszeres NBA-győztes Pau Gasol, a 37 évesen immár csak levezető szupersztár évi 16 millió dollárt tesz zsebre.

A kolozsvári kereseti lista harmadik helyét is egy spanyol foglalja el, Richy Rubio 14,2 millió dollárt keres a Utah Jazz alkalmazásában. A montenegrói Nikola Vucsevicsnek az Orlando Magic 12,2 milliót fizet, a horvát Bojan Bogdanovic pedig 10,5 milliót kasszíroz a Sacramento Kingstől. A legjobban kereső európai kosarasok közé került Hanga Ádám is, aki a nyáron három éves, 7.5 millió eurós gázsiról szóló szerződést írt alá az FC Barcelonával.

Gond van a hivatalos labdával? Az Európa-bajnokságon részt vevő válogatottak kilenc csapatkapitánya írta alá azt a levelet, amelyben arra kérik a FIBA-t, hogy az rendezvény után vonja ki a GL7X kódjelzésű Molten labdát. A panasz szerint a labda nehezen kezelhető, túlságosan csúszós. Az aláírók azt is kérik a FIBA-tól, hogy a jövőben egyeztessen a játékosokkal a nagy világversenyek előtt a használt labdáról.

Kosárlabda Európa-bajnokság, Kolozsvár, program

Szeptember 1, péntek

  • 15.00 – Magyarország-Horvátország (TVR HD)
  • 17.45 – Spanyolország-Montenegró (TVR HD)
  • 20.30 – Románia-Csehország (TVR 2, TVR HD)

Szeptember 2, szombat

  • 15.00 – Magyarország-Montenegró (TVR HD)
  • 17.45 – Spanyolország-Csehország (TVR HD)
  • 20.30 – Románia-Horvátország (TVR 2, TVR HD)

Szeptember 3, vasárnap

Szünnap

Szeptember 4, hétfő

  • 15.00 – Magyarország-Csehország (TVR HD)
  • 17.45 – Montenegró-Horvátország (TVR HD)
  • 20.30 – Románia-Spanyolország (TVR 2, TVR HD)

Szeptember 5, kedd

  • 15.00 – Montenegró-Csehország (TVR HD)
  • 17.45 – Spanyolország-Horvátország (TVR HD)
  • 20.30 – Románia-Magyarország (TVR 2, TVR HD)

Szeptember 6, szerda

  • Szünnap

Szeptember 7, csütörtök

  • 15.00 – Horvátország-Csehország (TVR HD)
  • 17.45 – Spanyolország-Magyaország (TVR HD)
  • 20.30 – Románia-Montenegró (TVR 2, TVR HD)

Kapcsolódók

Kimaradt?