Vizes vb: Hosszú és Milák gazdagítja a magyar ezüstkészletet (élő helyszíni)

Négy magyar is döntőt úszik szombaton délután a budapesti Duna Arénában a vizes világbajnokság utolsó előtti napján. Hosszú Katinka, Cseh László, Milák Kristóf és Kapás Boglárka teljesítményéről, de ami még fontosabb az este 21.30-kor kezdődő magyar-horvát férfi vízilabda világbajnoki döntőről a helyszínről számol be a Maszol kiküldött tudósítója. 

Újabb ifi-világcsúccsal ezüstérmes Milák Kristóf

Milák Kristóf harmadik ifjúsági világcsúcsát úszta a budapesti vizes vb-n, de ez sem volt elég ahhoz, hogy legyőzze a 100 méteres férfi pillangóúszás döntőjében a későbbi győztes amerikai Caeleb Dresselt. A döntő másik magyar résztvevője, a 32 éves Cseh László az 5. helyen végzett.

Óriási hangorkán fogadta mindkét magyart, a 200-on ezüstérmes, ezen a távon olimpiai második Cseh a 7-es pályán, míg az előfutamban, majd az elődöntőben is junior világcsúcsot úszó - utóbbival Cseh országos rekordját megjavító - Milák a 3-ason állt rajtkőre. Cseh ezúttal is lassan startolt, Milák azonban nem esett ebbe a hibába, de így is csak hatodiknak fordult, míg a 31 éves Cseh nyolcadiknak. A második ötven méteren látszódott, hogy csak a fiatalabbik magyar lehet versenyben az éremért, elképesztő hajrájával az olimpiai bajnok szingapúri Joseph Schoolingot is megelőzve végül második lett. Cseh 50.92-vel végzett ötödikként.

A győztes amerikai Caeleb Remel Dressel 49.86-os idejével a legendás Michael Phelps és a szerb Milorad Cavic után a harmadik úszó, aki áttörte az 50 másodperces álomhatárt, ráadásul két elődjének ez még a római világbajnokságon cáparuhában sikerült. Mindemellett a Budapesten immár öt aranynál járó Dressel az első olyan úszó, aki 100 gyorson és pillangón is nyert ugyanazon a világbajnokságon.

"Láttam magam mellett Dresselt, már az első ötvenen is jól tudtam tartani vele az iramot. A másodikon aztán olyan sebességgel jöttem, amit én sem tudtam elhinni. Mikor láttam, hogy még mindig mellette vagyok, tudtam, hogy jó idő lesz, de azt nem, hogy ennyire" - mondta Milák, aki kitért arra is, hogy vasárnaptól edzőtábor vár rá az ifjúsági világbajnokság előtt. "Remélem, ott is ilyen jól tudok majd szerepelni."  

Milák a magyar csapat hatodik érmét szerezte a hazai rendezésű világbajnokságon. Előzőleg Hosszú Katinka 200 méter vegyesen megvédte címét, 200 méter háton második, 200 méter pillangón pedig harmadik lett, mellette Cseh László szerzett egy ezüstöt 200 méter pillangón, míg a 4x100 méteres férfi gyorsváltó végzett harmadikként.

Tizenhét századon múlott Katka aranya

Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntőjében másodikként csapott célba, ezzel már minden színű érme van a budapesti vizes vébén. A magyar klasszis óriási csatát vívott a későbbi győztes ausztrál Emily Seebohmmal, aki 17 századdal verte meg a Vaslady-t. A bronzot az amerikai Kathleen Baker szerezte meg.

A szám olimpiai ezüstérmese fantasztikus országos csúccsal, 2:05.85 perces idővel csapott a célba, a tavalyi, riói olimpián felállított 2:06.03-as idejét javította most meg.

Hosszú az 1-es pályán vágott neki a négy hossznak, tökéletesen kapta el rajtot, az első fordulónál második volt, azonban olyan jól rúgta el magát a faltól, hogy pillanatok alatt az élre állt. Főként ennek a fegyverének köszönhetően az utolsó hosszt is elsőként kezdte meg, a címvédő ausztrál Emily Seebohm azonban az utolsó métereken megelőzte őt.

"Nagyon szerettem volna érmet szerezni, majdnem arany lett belőle. Egyéni csúcsot úsztam, ennek is nagyon örülök" - mondta Hosszú, majd hozzátette, kicsit elkalkulálta magát az elődöntőben, így utólag az ezüstérmet tekintve még inkább bosszantotta volna, ha nem jut fináléba. Kitért rá, még így is rengeteg van az úszásában.

Hosszú Katinka a magyar csapat ötödik érmét szerezte a hazai rendezésű világbajnokságon: Hosszú 200 méter vegyesen megvédte címét, valamint 200 méter pillangón harmadik lett, míg Cseh László ezüstöt szerzett 200 méter pillangón és a 4x100 méteres férfi gyorsváltó harmadikként végzett.

Sjöström világcsúcsot úszott 50 méter gyorson

Sarah Sjöström világcsúcsot úszott női 50 méter gyorson. A svéd klasszis azt követően, hogy megnyerte az 50 méter pillangót, még emlékezetesebbé tette önmaga és a közönség számára is a napot, ugyanis a második elődöntőben 23.67 másodperccel a német Britta Steffen 2009-es "cáparuhás", 23.73-as rekordját adta át a múltnak.

Ez volt a nyolcadik világcsúcs a Duna Arénában. A nyitónapon Sjöström a 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként úszta meg minden idők legjobbját, majd a brit Adam Peaty 50 méter mellen az előfutamban, aztán az elődöntőben is rekordot ért el, a kanadai Kylie Jacqueline Masse a női 100 méter hát, az amerikai Lilly King a női 100 méter mell csúcsát javította meg, és kétszer faragott az addigi legjobb időn 4x100 méteres amerikai vegyes vegyesváltó.

Amerikai a "leggyorsabb" arany

A vizes vb "leggyorsabb" aranyát, amit az 50 méteres gyorsúszás megnyeréséért adnak az amerikai Caeleb Remel Dressel nyerte meg a brazil Bruno Fratus és a brit Benjamin Proud előtt.

Svéd arany, egyiptomi bronz női 50 pillangón

A svéd Sarah Sjöström világbajnoki csúccsal nyerte meg az 50  méteres női pillangóúszás döntőjét. Második helyen a holland Ranomi Kromowidjojo, a harmadikon pedig az egyiptomi Farida Osman végzett.

Az Indexen találtuk ezt a videót. A kliséket, közhelyeket kerülő, mindig őszinte Molnár Flóra a szombat délelőtti úszása utánlevezetésképp a Despacito című szám egy részét „adta elő” a sajtó képviselőinek. Mint azt elmondta, edzője javaslatára salsa-órákra járt, mert a pillangóúszásnál szüksége van arra a ritmusérzékre, amit ennek segítségével szerzett meg. 

Román a magyar-horvát döntő egyik játékvezetője

A romániai idő szerint 21.30-kor kezdődő vízilabda döntő egyik játékvezetője a román Adrian Alexandrescu lesz. A Nemzeti Sport a nagyar hálóőr figyelmét arra hívja fel, hogy a román bíró tökéletesen beszél magyarul. A másik bíró az olasz Alessandro Severo lesz.

A délelőtti előfutamokon készítette munkatársunk ezt a felvételt.

Szerbia a bronzérmes férfi vízilabdában

A Budapestre címvédőként érkezett szerb férfi vízilabda-válogatott bronzérmesként fejezte be szereplését, mivel a szombat délutáni helyosztón gond nélkül nyert a görög együttes ellen.

A délszláv alakulat, amelyet a horvát válogatott állított meg az elődöntőben, már az elején elhúzott 3-0-ra, majd 3-2-t követően megint beleerősített, így 8-4-es vezetésre tett szert. Olykor ugyan feljött kétgólnyira a másik ágon a magyar csapattól vereséget szenvedett görög együttes, de valós esélye nem volt még a döntetlenre sem a férfi pólót az utóbbi években uraló szerbekkel szemben.

Eredmények

a 3. helyért:

  • Szerbia-Görögország 11-8 (5-3, 2-1, 3-3, 1-1)

    az 5. helyért:

  • Montenegró-Olaszország 5-4 (1-1, 1-1, 3-2, 0-0)

    a 7. helyért:

  • Ausztrália-Oroszország 10-7 (4-3, 2-2, 3-1, 1-1)

Kapcsolódók

Kimaradt?