Európa Liga: távol állnak a csoportkörtől a román csapatok

Nem vallottak szégyent a román labdarúgócsapatok az UEFA Európa Liga selejtezőjének csütörtöki játéknapján, de könnyen lehet, hogy a bukaresti Dinamo, CS U Craiova, Astra Giurgiu hármas lemarad a csoportkörről. A jövő heti visszavágón a Bordeaux-ban egy góllal alulmaradt Videotonnak is nehéz dolga lesz.

A legfrissebb eredmények tükrében elképzelhető, hogy román és magyar csapat sem kerül fel idén a másodrangú európai kupasorozat főtáblájára. Csütörtökön nagyjából az történt, amire az erőviszonyok alapján számítani lehetett: a más szintet képviselő Athletic Bilbao és az AC Milan romániai vendégjátéka során megtette az első lépést a továbbjutás felé, az Astra szoros meccset játszott ukrán ellenfelével, míg az NB1-es klubok közül utolsóként versenyben maradt Videoton kikapott Franciaországban. Igaz a fehérváriaknak adott egy reménysugarat Marko Scsepovics gólja.

A négycsillagos bukaresti arénában a Dinamo bunkerfocira rendezkedett be a Bilbao elleni mérkőzés első szakaszában. Cosmin Contra csapata teljesen átadta a kezdeményezést a baszk gárdának, amely élt is a lehetőséggel. A fölényt a 21. percben váltották gólra az „oroszlánok”: Benat szögletrúgását egy csapattárs megcsúsztatta középen, és a hosszú saroknál érkező Laporte zavartalanul a kapuba fejelt a labdát.

Különös módon a gól inkább a bukaresti csapatnak használt, a Dinamo ezt követően sokkal bátrabb focit játszott. Az igencsak egyoldalú első félidő után a második játékrész már jóval kiegyenlítettebb volt, a hazaiaknak pedig az egyenlítés is összejött. Rivaldo nem hiába látogatott el Romániába, a szünetben becserélt fia, Rivaldinho ugyanis meghálálta a bizalmat, és eszméletlenül nagy gólt rúgott olyan 25 méterről. A Dinamo nem égett le saját drukkerei előtt, kérdés azonban, hogy a San Mamés Stadionban mire lesz elég a bukaresti 1–1.

A nyáron jelentősen megizmosodott AC Milan csak a kötelezőt hozta Drobeta-Turnu Severinben. A telt házas mérkőzésen Vincenzo Montella legényei nem nyújtottak semmi extrát, kis szerencsével akár egy döntetlent is kihozhatott volna ebből a meccsből a CS U Craiova. Az olténiai csapat vezetett néhány veszélyes támadást a kilencven-egynéhány perc során, gólnak azonban csak a vendégek örülhettek.

Az első félidő végén a Wolfsburgtól 18 millió euróért megvásárolt Ricardo Rodríguez csavarta a hálóba a labdát egy oldalról elvégzett szabadrúgásból. A svájci válogatott azt nyilatkozta a lefújás után adott villáminterjúban, hogy az egyedüli célja az volt, hogy keményen beadja középre a játékszert.

Az Astra Giurgiu–FK Olekszandrija párharc első felvonása érdektelennek bizonyult a tévétársaságok számára, egyik csatornán sem közvetítették élőben a mérkőzést. A statisztikák alapján az ukrán csapat tett többet a győzelemért. Sokat elárul az Astra teljesítményéről, hogy Juri Pankovnak, az Olekszandrija kapusának gyakorlatilag nem volt védeni valója az odavágón. A hazaiak öt próbálkozásából egyik sem volt pontos, míg a túloldalon az ukránok összesen tízszer lőttek a kapu felé, ebből kettő ment kapura. A gól nélküli mérkőzésen a vendégek egyik hátvédje, Szerghij Baszov piros lapot kapott a 78. percben.

A Videoton a selejtező során először indult úgy csatába, hogy nem számított esélyesnek. A székesfehérvári csapat az előző két körben simán kiejtette a máltani Balzant, majd az észt Kaljut, a Girondins Bordeaux azonban teljesen más játékerőt képvisel. A francia csapat keretében olyan ismerős neveket találunk, mint a a Bayern Münchennél nevelekedett Diego Contento, vagy a korábban a Lyonnál és a Monaconál is szereplő Jérémy Toulalan, nem beszélve a több mint százszoros cseh válogatott Jaroslav Plasilról.

Most egy kevésbé ismert szenegáli középpályás, bizonyos Younousse Sankharé okozott gondot a fehérváriak tizenhatosában. Az afrikai játékos az első félidőben duplázott, ugyanakkor jó jel, hogy az első gólja után gyorsan érkezett a válasz a magyar ezüstérmes részéről. Marko Scsepovics találtára lehet alapozni a visszavágón, ezzel együtt továbbra is a Bordeaux áll közelebb az utolsó selejtezőkörhöz.

UEFA Európa Liga, 3. selejtezőkör 1. mérkőzések

Dinamo–Athletic Bilbao 1–1 (0–1)
Bukarest, Arena Națională, 26783 néző
vezette: Tore Hansen
gól: Rivaldinho (54.), ill. Aymeric Laporte (21.)
Dinamo: Jaime Penedo – José Romera, Ionuț Nedelcearu, Georgiosz Kacikasz, Steliano Filip – May Mahlangu, Azer Busuladic (Rivaldinho, a szünetben) – Sergiu Hanca, Filipe Nascimento (Paul Anton, 84.) , Diogo Salomao – Adam Nemec (Juan Albin, 67.). Edző: Cosmin Contra.
Bilbao: Iago Herrerin – Oscar de Marcos, Xabier Etxeita, Aymeric Laporte, Mikel Balenziaga – Mikel Vesga, Benat Etxebarria (Mikel Rico, 81.) – Markel Susaeta (Inigo Lekue, 67.), Raul Garcia (Sabin Merino, 90.), Iker Muniain – Aritz Aduriz. Edző: Jose Angel Ziganda.

CS Universitatea Craiova–AC Milan 0–1 (0–1)
Drobeta-Turnu Severin, Városi Stadion, 20000 néző
vezette: Halis Ozkahya
gól: Ricardo Rodríguez (44.)
Craiova: Nicolae Calancea – Radoszlav Dimitrov (Mihai Roman, 81.), Hrvoje Spahija, Renato Kelic, Marius Briceag – Hriszto Zlatinszki – Gustavo Di Mauro Vagenin, Alexandru Ionuț Mitriță (Cristian Bărbuț, 67.), Fausto Rossi (Alexandru Mateiu, 75.), Nicușor Bancu – Alexandru Băluță. Edző: Devis Mangia.
Milan: Gianluigi Donnarumma – Ignazio Abate (Andrea Conti, 73.), Cristian Zapata, Mateo Musacchio, Ricardo Rodríguez – Franck Kessié, Riccardo Montolivo, Giacomo Bonaventura – Fabio Borini (André Silva, 66.), Patrick Cutrone (Luca Antonelli, 81.), M'Baye Niang. Edző: Vincenzo Montella.

Astra Giurgiu–FK Olekszandrija 0–0
Giurgiu, Marin Anastasovici Stadion, 1500 néző
vezette: Dimitar Meckarovszki
piros lap: Szerghij Baszov (78.) – a vendégektől
Astra: Plamen Iliev – Claudiu Belu-Iordache, Florin Bejan, Piotr Polczak, Alexandru Stan – Filip Mrzljak, Alexandru Dandea – Alexandru Ioniță II (Silviu Balaure, 77.), Valentin Gheorghe (Marcus Vinícius Vidal Cunha, 52.), Viorel Nicoară – Remus Bogdan Chipirliu (Anthony Le Tallec, 55.). Edző: Edward Iordănescu.
Olekszandrija: Juri Pankov – Szerghej Cebotaev, Szerghij Baszov, Andrej Ghitcenko, Andrej Bacula – Evghenij Banada, Andrej Zaporozsan, Vaszil Gricuk (Vitalij Ponomar, 66.) – Szerghi Sztarenki (Valeri Bondarenko, 80.), Artem Szitalo, Artem Poliarusz (Andrei Curikov, 71.). Edző: Vladimir Saran.

Girondins Bordeaux–Videoton 2–1 (2–1)
Bordeaux, Stade de Bordeaux
vezette: Bartosz Frankowski
gól: Younousse Sankharé (18., 33.), illetve Marko Scsepovics (23.)
Bordeaux: Benoît Costil – Diego Contento, Jérémy Toulalan, Igor Lewczuk, Youssouf Sabaly – Younousse Sankharé (Jaroslav Plasil, 77.), Mauro Arambarri, Lukas Lerager – Malcom, Gaëtan Laborde (Alexandre Mendy, 77.). Edző: Jocelyn Gourvennec.
Videoton: Kovácsik Ádám – Loïc Nego, Fejes András, Juhász Roland, Stopira – Asmir Suljić, Varga József, Pátkai Máté (Mirko Marić 86.), Anel Hadžić – Danko Lazovics, Marko Scsepovics (Ezekiel Iskoen Henty, 78.). Edző: Marko Nikolics. ˜

További eredmények

  • Mladá Boleslav (cseh)–Skënderbeu (albán) 2–1
  • Olimpik Doneck (ukrán)–PAOK (görög) 1–1
  • Trakai (litván)–Shkëndija (macedón) 2–1
  • Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Panioniosz (görög) 1–0
  • Sūduva (litván)–Sion (svájci) 3–0
  • AIK (svéd)–Braga (portugál) 1–1
  • AEK Larnaca (ciprusi)–Dinamo Minszk (fehérorosz) 2–0
  • Utrecht (holland)–Lech Poznań (lengyel) 0–0
  • Östersunds (svéd)–Fola Esch (luxemburgi) 1–0
  • Sturm Graz (osztrák)–Fenerbahçe (török) 1–2
  • FK Krasznodar (orosz)–Lyngby (dán) 2–1
  • PSV Eindhoven (holland)–Osijek (horvát) 0–1
  • Bnei Yehuda Tel-Aviv (izraeli)–Zenit (orosz) 0–2
  • Botev Plovdiv (bolgár)–Marítimo (portugál) 0–0
  • Bröndby (dán)–Hajduk Split (horvát) 0–0
  • Arka Gdynia (lengyel)–FC Midtjylland 3–2
  • Crvena zvezda (szerb)–Sparta Praha (cseh) 2–0
  • Gent (belga)–Altach (osztrák) 1–1
  • Panathinaikosz (görög)–Gabala (azeri) 1–0
  • Olimpique Marseille (francia)–Oostende (belga) 4–2
  • Aberdeen (skót)–Apollon Limassol (ciprusi) 2–1
  • Dinamo Zagreb (horvát)–Odd (norvég) 2–1
  • Freiburg (német)–Domžale (szlovén) 1–0
  • Everton (angol)–Ružomberok (szlovák) 1–0
  • Austria Wien (osztrák)–AEL Limassol (ciprusi) 0–0

Kapcsolódók

Kimaradt?