Újra topcsapattá válhat az AC Milan?

Az AC Milan csütörtök este először játszik nemzetközi kupameccset a 2013/14-es idény óta, ráadásul az UEFA Európa Liga harmadik selejtezőkörében éppen Romániában vendégeskedik a nagy múltú olasz labdarúgóklub legénysége. Silvio Berlusconi távozása után az ázsiai tulajok mélyen a zsebükbe nyúltak, a nyáron eddig tíz új futballista érkezett, csekély 189,5 millió euróért.

A CS Universitatea Craiova csapata az elmúlt hétvégén mindössze pár száz néző előtt remizett a Concordia Chiajnával a hatezer férőhelyes Extensiv Stadionban rendezett Liga 1-es bajnokin. Csütörtök este viszont közel húszezer rajongót várnak a craiovainál jóval tágasabb Drobeta Turnu Severin-i létesítménybe, ahol a kék-fehérek az AC Milant látják vendégül.

Bár az elmúlt években a milánói csapat rendszerint középszerű teljesítményt nyújtott a Serie A-ban, és két egymást követően szezonban lemaradt az európai kupahelyekről, az olasz klub továbbra is óriási brandnek számít. Ezzel bizonyára azok a kínai üzletemberek is tisztában voltak, akik tavasszal megvásároltak Silviu Berlusconi cégétől a Milant. Li Jung-hung, az egyesület új elnöke aztán be is tartotta ígéretét: a piros-feketék nagybevásárlásba kezdtek a nyáron.

Vincenzo Montella vezetőedző nem panaszkodhat, ugyanis Massimiliano Mirabelli, az AC Milan sportigazgatója minden posztra minőségi embereket szerződtetett. A vezetők előbb a 18 éves Gianluigi Donnarummával egyeztek meg arról, hogy a fiatal kapusnak nevelőegyesületénél kell folytatnia pályafutását. „Gigiót” most már 2021. június 30-ig köti szerződés a Milánhoz, ahova visszatért Gianluigi bátyja, Antonio Donnaruma, aki amúgy szintén kapusként keresi a mindennapit.

A Milan leginkább a védelmét erősítette meg, az átigazolási listát a kifizetett összegek szerint mindeddig a Juventustól érkezett Leonardo Bonucci vezeti 42 millió euróval. A svájci válogatottból, illetve a Wolfsburgból ismert Ricardo Rodríguez a védelem bal oldalára érkezett, míg a másik oldalon Andrea Conti lehet Ignazio Abaté és Davide Calabria kihívója. Az argentin-olasz Mateo Musacchio pedig a Villareáltól távozott azzal a reménnyel, hogy stabil tagja lesz a Milan kezdőcsapatának.

Két védekező középpályás is csatlakozott a nyáron, a nigériai Franck Kessié az Atalantától, míg az afrikainál jóval rutinosabb Lucas Biglia a Laziótól érkezett. Új szerzemény a török szabadrúgás-specialista, Hakan Calhanoglu is, akárcsak a Sunderlandtől kölcsönvett Fabio Borini, valamint a Portótól megvásárolt André Silva.

A Rossoneri-főnökök eladták Mattia de Scigliót a Juventusnak, 12 millió euróért, míg Juraj Kucka Törökországban, a Trabzonspornál folytatja, érte 5 millió eurót kapott az olasz labdarúgóklub. Távozott többek között Keiszuke Honda, Diego López és Andrea Poli is, ugyanakkor nem tudni, hogy a kolumbiai gólvágó, Carlos Bacca marad-e Milánóban.

Érdekesség, hogy az AC Milan jelenlegi játékosállománya – a piaci adatok alapján – 31-szer (!) értékesebb a CSU Craiova kereténél. Ennek fényében nagy meglepetésnek számítana, ha az olténiai csapat meg tudná nehezíteni az olaszok dolgát az EL-selejtezőben. Másrészt Vincenzo Montellának időre lesz szüksége ahhoz, hogy igazán versenyképes csapatot formáljon ebből az új társaságból. A Milannak egy esetleges Európa Liga-szereplés csak bemelegítésként szolgálna, a lombardiaiak a mostani szezonban minden bizonnyal a BL-csoportkört célozzák meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?