Döntetlennel nyitotta az évet a magyar válogatott

Döntetlent játszott a magyar labdarúgó-válogatott első 2013-as mérkőzésen, az Egervári-csapat 1–1-re végeztek a Fehéroroszország elleni felkészülési találkozón. A Belekben megrendezett összecsapáson Szabics Imre góljával vezettek a magyarok a szünetben, a fordulás után Alekszandr Volodko révén egyenlítettek a fehéroroszok. Románia 21 órától játszik Ausztrália ellen.akcio640

Egervári Sándor szövetségi kapitány a kezdőcsapatban nem avatott újoncot, inkább azoknak a játékosoknak szavazott bizalmat, akik már hosszabb ideje alapemberei az együttesnek. Szabics Imre és Rudolf Gergely személyében két klasszikus csatár is tagja volt a kezdőnek, a kapuban álló Bogdán Ádám előtt a védősorban négy játékos, Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt, Mészáros Norbert és Kádár Tamás kapott szerepet. A középpályások közül a felállás szerint Pintér Ádámnak kell besegíteni, míg Hajnal Tamás, Koman Vladimir és a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs a támadások kivitelezésével van megbízva.

Az összecsapás első helyzete a magyarok előtt adódott, Koman Vladimir 14 méterről fölé lőtt. A hetedik percben Renan Bressan végzett el szabadrúgást a magyar tizenhatos előteréből, s alig tévesztette el a bal alsót.

A 23. percben jött a következő magyar lehetőség, Rudolf Gergely remek lövését kitornázta a fehérorosz kapus, Veremko, a kipattanóra siető Szabics Imre pedig nem érte el a labdát. Kilenc minutummal később már nem hibázott Szabics: Dzsudzsák Balázs hozta fel a labdát középen, passzát Rudolf tavaszul átlépte, így a Sturm Graz csatára helyzetbe került, 17 méterről leadott lövése egy védőn megpattanva utat talált a fehérorosz kapuba. (1–0)

A hajrában kis híján kiegyenlített Fehéroroszország: egy szöglet után Bordacsev elé pattant a labda, aki nagy ziccerben vette célba Bogdán Ádám kapuját, Korcsmár Zsolt azonban a gólvonalról tisztázott, így a szünetben egygólos magyar vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A szünetben mindkét válogatott cserékkel frissített, a játék kiegyenlítettebbé vált az első félidőben látott magyar fölényt követően. Szabics lekészítése után Elek Ákos lőtt fölé 18 méterről a 48. percben. Az 54. minutumban beállt Vlagyimir Volodko, aki kiváló cserének bizonyult, hiszen négy perccel később egyenlített, Rogyionov kiugratása után 17-ről lőtt a jobb alsóba. (1–1)

A 68. percben Hajnal Tamás tüzelt, 19 méterről leadott lövése a kapus kezei között kis híján a hálóba hullott, ám a labda a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. Két minutummal később Pintér kísérletezett, a fehérorosz védők a gólvonalról mentettek.

A 75. percben a csereként beálló ferencvárosi támadó, Böde Dániel ugratta ki Dzsudzsákot, akinek löketét Veremko hárította. A hajrában az eredmény már nem változott, így a magyar válogatott döntetlennel kezdte az évet.

Az első félidőben egyértelműen jobbak voltak a magyarok, a második félidő kiegyenlített játékot hozott. Dzsudzsák balázs lendületesen futballozott, Böde Dániel személyében agresszív újoncot avattak, Bogdánnak összességében sok dolga nem volt. Az elmúlt tíz évből harmadszor nyitotta 1–1-es döntetlennel a válogatott az évet: 2008-ban a szlovákokkal, 2010-ben az oroszokkal, míg tavaly a bolgárokkal ikszeltek.

Kimaradt?