Bajnokcsapatok klubja: a női ligák győztesei (2. rész)

Összeállításunkat két székelyföldi csapat, a Sepsi-SIC és a Csíkszeredai Sportklub lányai foglalják keretbe. A férfiak seregszemléje után megnéztük, hogy a különböző csapatsportágak női mezőnyében kik voltak a legjobbak a mögöttünk álló 2016/17-es idényben.

Kosárlabda: Sepsi-SIC

A sepsiszentgyörgyi lányok úgy vágtak neki a szezonnak, hogy mindenki őket akarta legyőzni, hiszen a zöld-fehérek egy évvel korábban a nemzeti ligában és a Románia Kupában is végigmentek. A korábbi teljesítményt ugyan nem tudták megismételni Zoran Mikes lányai (idén a CSM Târgoviște nyerte a kupát, a négyes döntőt ráadásul éppen a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban rendezték), de ami fontosabb: a címvédés a bajnokságban már összejött.

Az alap- és középszakaszbeli eredmények alapján nem volt kérdéses, hogy a nagydöntőbe jutott együttesek, vagyis a Sepsi-SIC és a Kolozsvári U közül, melyik is a favorit. A szentgyörgyiek előzőleg több alkalommal is jobbnak bizonyultak az U-nál, a döntőben mégis Dragan Petricsevics csapata került előnybe. A Sepsi-SIC meglepő módon már az első meccsen elveszítette pályaelőnyét, de a folytatásban már több botlást nem engedett meg magának az amerikai légiósokra alapozó székelyföldi bajnokcsapat.

A második kolozsvári mérkőzésen, amelyen aztán el is dőlt a bajnoki cím, Zoran Mikes ravasz cselt vetett be. Az utolsó negyedben a boszniai vezetőedző kezdeményezésére a Sepsi-SIC stábja és cseréi levonultak a pályáról, így tiltakozva a játékvezetői döntések ellen. A játékban levő öt játékos azonban nem mozdult a parkettről, majd Zoran Mikesék is visszatértek. A blöff mindenestre jó volt arra, hogy a tabellán előnyben álló kolozsváriakat kizökkentse a ritmusból, a Sepsi SIC a hajrában fordítani tudott és megnyerte a klub második bajnoki címét.

„Levonulni tudni kell” – a Szent György Napokon rendezett ünnepségen ezt hirdették felsőjükön a bajnokok. A Sepsi-SIC a következő idényben egyedüli romániai csapatként elindul a másodrangú EuroKupában, amelynek csoportjait ki is sorsolták Münchenben.

Kézilabda: CSM București

Amikor tavaly szeptemberben a HC Dunărea Brăila legyőzte hazai pályán a CSM București világválogatottját, rövid ideig azt gondolhattuk, végre izgalmas lesz a női kézilabda Nemzeti Liga. Mint utólag kiderült, a fővárosiakkal csak egyszeri baleset történt a Duna-parti városban. Ahogy az várható volt, a kék-fehérek könnyedén szerezték meg harmadik román bajnoki elsőségüket: a CSM 16 ponttal végzett a második HC Dunărea Brăila előtt, míg a bronzérmes Zilahi HC-t 18 egységgel pipálták le Oana Maneáék.

Az igazi kihívást most is a Bajnokok Ligája jelentette a román női kézilabdázás zászlóshajójának, amely 2016-ban hetesekkel győzött a Győri ETO ellen a budapesti BL-döntőben. A bukaresti klub rajongói idén májusban is jegyet válthattak a Papp László Sportarénába. A négyes döntő ugyanabban a felállásban zajlott, mint egy évvel korábban: a magyar és a román bajnok mellett a Vardar Szkopje és a Buducsnoszt Podgorica szerepelt az elődöntőben. A BL-t végül az ETO nyerte, a Vardra második, a CSM București harmadik, a Buducsnoszt pedig negyedik lett.

Már most megkockáztatjuk, hogy a női kézilabda Nemzeti Liga következő szezonja is a CSM București sikerével fog végződni, a klub ugyanis meghosszabbította több meghatározó idegenlégiós szerződését, és az új szerzemények között találjuk többek között Cristina Neagut, aki szakított a Buducsnoszttal.

A szezon végén a kézilabdarajongók a handbalvolei.ro portálon szavazhattak a női bajnokság legjobbjaira. Az álomcsapatba Szűcs Gabriella is bekerült. A teljes lista: Paula Ungureanu (kapus, CSM București), Majda Mehmedovics (balszélső, CSM București), Cristina Zamfir (balátlövő, SCM Craiova), Isabelle Gulldén (irányító, CSM București), Oana Chirilă (jobbátlövő , CSM Bistrița), Carmen Martín (jobbszélső, CSM București), Oana Manea (beálló, CSM București), Szűcs Gabriella (legjobb védekező játékos, HC Dunărea Brăila), Julija Dumanszka (legjobb fiatal, SCM Craiova), Costică Buceschi (legjobb edző, HC Dunărea Brăila).

Röplabda: CS Volei Alba-Blaj

Ha az idegenlégiósok számát vesszük figyelembe a balázsfalvi röplabdacsapat igencsak hasonlít a hazai női kézilabdázást uraló CSM București-re. A Fehér megyei klub mindössze négy román állampolgárságú játékossal kezdte el az elmúlt szezont, a keretben ugyanennyi szerb lányt találunk, másrészt horvát, brazil, svéd, fehérorosz, illetve német játékos is hozzájárult a bajnokság megnyeréséhez. Nem is beszélve az edzőkről, Darko Zakoc, Sztefan Ljubicics és Bojan Perovics is Szerbiában született.

A multinacionális balázsfalvi alakulat három fordulóval a bajnokság vége előtt, éppen a rivális CSM București otthonában biztosították be az első helyet. A 2011-ben alapított klub sorozatban harmadszor lett Románia bajnoka, így újra elindulhat a CEV Bajnokok Ligájában, ráadásul a CS Volei Alba-Blaj nem kell selejtezőt játsszon, automatikusan a csoportkörben kezd.

Labdarúgás: CFF Olimpia Cluj

A női labdarúgó-bajnokság színvonaláról sokat elárul, hogy az Olimpia + 136-os gólkülönbséggel nyerte meg a szuperligának nevezett pontvadászatot. A kolozsvári csapat más súlycsoportban van, mint az élvonalban szereplő további kilenc együttes. Tizennyolc forduló alatt az Olimpiai egyetlen egyszer sem veszített, 143 gólt szerzett és csak hetet kapott. A bajnokságot a Navobi Iași zárta a második helyen, három ponttal a temesvári CFR 1933 előtt. A marosvásárhelyi ASA 2013 a negyedik, míg a székelyudvarhelyi Vasas Femina hatodik lett.

Az Olimpia is európai kupaszereplésre készül, az UEFA-sorsoláson Wales, Ukrajna és Skócia bajnoka került a kolozsvári csoportba, ami gyakorlatilag egy selejtező lesz. A tíz csoport győztese a legjobb csoportmásodikkal együtt továbbjut a kieséses szakaszba, ahova a legjobb 21 európai klub már kvalifikált. A házigazda Olimpia augusztus 22–28. között a Kolozsvár Arénában fogadja a Hibernian, a WFC-2 Kharkiv és a Swansea City játékosait.

Vízilabda: Steaua

Női csapatok számára a szövetség először 2012-ben szervezett bajnokságot. Az első kiadás során csak három klub, a marosvásárhelyi Torpi MS, a nagyváradi Crișul és a bukaresti Karma csapata mérkőzött meg egymással. Időközben ötre növekedett a csapatok száma, a 2016/17-es évadban már három bukaresti klub versengett a bajnoki címért (Steaua, Dinamo, Rapid).

Akárcsak a férfiaknál, a nőknél is a Steaua vízilabdázói szerezték meg az aranyérmeket, méghozzá hibátlan mutatóval. Második helyen végzett a nagyváradi csapat, harmadik a Dinamo, negyedik a Rapid és ötödik a Marosvásárhelyi Torpi, amely a bajnokság gólkirálynőjét adja: Szeghalmi Krisztina 12 mérkőzés alatt 44 találatig jutott. A legtechnikásabb játékos Bonca Xenia, a legjobb kapus Dvorzhetska Maria, a legjobb edző pedig Georgescu Eugen – mindhárman a Steaua alkalmazásában állnak.

Jégkorong: Csíkszeredai Sportklub

A női jégkorongot szintén amatőr keretek között űzik Romániában. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Csíkszeredai Sportklub és a CSS Triumf București csapata indult el a bajnokságban, és megint a csíki lányok hokiztak kimagaslóan jobban. A felek összesen tíz mérkőzést játszottak a szezon során, ebből kilencet a kék-fehérek nyertek, egyet pedig az ellenfél, hosszabbítás után.

A fotókat a klubok és a szövetségek hivatalos oldalairól gyűjtöttek össze.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?