Bajnokcsapatok klubja – aranyérmes legények (1. rész)

A főbb csapatsportok élvonalbeli ligáiban megtörtént a bajnokavatás. Összegyűjtöttük a 2016/17-es sportszezon román bajnokait, cikkünk első részében a férfi alakulatokról írunk.

Kupával fürödtek a Szamosban

Az igazán nagy meglepetés az lett volna, ha nem a Kolozsvári U-BT sikerével végződik a férfi kosárlabda nemzeti liga legutóbbi kiadása. A Transilvania Bank által finanszírozott erdélyi klub a legnagyobb költségvetésből gazdálkodik a mezőnyből, így olyan játékosokat tudtak leigazolni, mint például Vlad Moldoveanu, aki az Euroligában (a sportág legrangosabb európai kupasorozatában) is rendszeresen érdekelt lengyel Zielona Górát hagyta el. Másrészt nagyon jó üzletnek bizonyult Alekszandar Rasics megszerzése, a szerb légiós kétségtelenül a szezon egyik legjobbja volt a román szuperkupában, a Románia Kupában és a bajnokságban is diadalmaskodó kolozsváriaknál.

Az U fölényesen, úgy nyerte meg a Steaua elleni bajnoki döntőt, hogy a bukarestiek háromból három meccset buktak el. Mihai Silvășan – aki a szezon elején a korábbi sikerkovácstól, Marcel Țentertől vette át a vezetőedzői szerepet – így elsőre ennél szebb szezont aligha tudott volna elképzelni. Számunkra pedig külön öröm, hogy a Kolozsvári U-BT-vel két magyar játékos, a sepsiszentgyörgyi Kuti Nándor és a nagyváradi Török Roland is átélte ezt a különleges idényt. (Video a bajnokcsapat fogadtatásáról, villáminterjúk és a bizonyos fürdőzés ITT)

Brassó visszafoglalta a hokitrónt

Ahogy kosárlabdában a kolozsváriak végső sikerére, úgy jégkorongban a Brassói Corona bajnoki címére is számítani lehetett. A hatcsapatos román bajnokságnak egyértelműen a brassóiak vágtak neki a legerősebb kerettel, már a szezon elején sejteni lehetett, hogy a Galaci Dunăreának nehéz lesz megvalósítani a triplázást (a Duna-parti csapat tavaly és tavalyelőtt is aranyérmes lett).

Időközben a Csíkszeredai Sportklubnál nagy volt a káosz, játékosok jöttek-mentek, ráadásul szezon közben edzőt is cserélt a vezetőség. A kék-fehérek a nagydöntőben valamelyest megszorongatták riválisukat, de végül a sárga-kékek emelhették magasba a trófeát. Érdekességként megjegyezzük, hogy a Kontinentális Kupára készülő román hokibajnok alkalmazásában jelen pillanatban 19 székelyföldi származású játékos áll, többségben csíkszeredaiak.

Újra a Dinamo

A Román Kézilabda Szövetség a 2016/17-es szezonra megváltoztatta a férfi bajnokság elnevezését, de a Bölények Ligájában a győztes és az ezüstérmes a régi maradt. Akárcsak egy évvel korábban, a CSM București most is elvérzett a döntőben a fővárosi vetélytárs Dinamóval szemben. A címvédést nagyon izgalmas módon teljesítették be az amúgy alapszakasz-győztes piros-fehérek, mindkét mérkőzést egy góllal nyerték Eliodor Voica tanítványai.

A Székelyudvarhelyi Kézilabda Club számára ismét a negyeddöntő jelentette a végállomást. A harmadik meccsen a HC Dobrogea Sud, a HCM Konstanca jogutódja hetesekkel nyert és jutott tovább. Ezt követően Vlad Caba vezetőedző – hétéves szolgálattal a háta mögött – búcsút intett a csapatnak, majd hamarosan jó néhány alapember követte példáját. Az SzKC a következő idényben Andrei Mihalcea és Tálas Huba, illetve az újonnan igazolt idegenlégiósok köré fog épülni. Eldőlt ugyanakkor az is, hogy az edző-játékos Goran Kuzmanoszki is Székelyudvarhelyen marad.

Dévai futsalarany

Az udvarhelyi sportbarátok a futsalosoknak is szoríthattak a városi sportcsarnokban, az FK Székelyudvarhely májusban győztes meccsel zárta ugyan az idényt, de a teremlabdarúgó I. liga kisdöntőjét mégis a Temesvári Informatica gárdája nyerte. A bánságiak a kétfelvonásos párharc első részét 4–0-ra hozták hazai pályán, így számukra belefért a minimális különbségű idegenbeli vereség.

A bajnok címért az Autobergamo Déva és a United Galac ütközött, a változatos nagydöntő egészen az utolsó összecsapásig kihúzódott, a legvégén pedig a Hunyad megyeiek örülhettek. A többszörös bajnok Marosvásárhelyi City`us-nak idén a hatodik hellyel kellett beérnie.

Maradt izgulni valója a Viitorulnak

TAS! – ezzel a varázslatos betűszóval alaposan megbarátkozhatott mindenki, aki az elmúlt években követte a román labdarúgó-bajnokságot. A Liga 1-es klubok az igazságtétel reményében rendszeresen felkeresik a Lausanne-ban székelő nemzetközi Sportdöntőbíróságot (franciául Tribunal arbitral du sport – innen a rövidítés).

Most a FCSB vezetői nem tudnak belenyugodni, hogy csapatuk hajszálnyival maradt le az aranyról. A rájátszást az FC Viitorul és a Steaua is 44 ponttal fejezte be, s bár a bukaresti csapat az összes egymás elleni mérkőzést figyelembe véve jobban áll, a szabályzat szerint pontegyenlőség esetén csak a rájátszásban elért eredmények számítanak a végelszámolásnál. A liga képviselői rögtön az utolsó forduló után közleményben tisztázták a helyzetet, megerősítve egyúttal a Viitorul első helyét, Becaliék viszont tesznek egy próbát Svájcban.

A Steaua-tulaj a napokban azt mondta, reméli a TAS július 14-ig kimondja az ítéletet az ügyben – ekkor sorsolják ki ugyanis az UEFA Bajnokok Ligája azon selejtezőkörét, amelybe már a román csapatok is bekapcsolódnak. Habár a bajnokságból az első és a második is részt vehet a kvalifikációban, nagyon nem mindegy, hogy mi a végső sorrend, mivel a bajnok könnyebb ágra kerül.

Kádár nélkül, fiatalokkal folytatják a váradi pólósok

A Nagyváradi VSK menedzsmentje a szezon végén elköszönt a vízilabda-szakosztálynál tevékenykedő Kádár Kálmán, Gheorghe Dunca edzőpárostól. Nem nehéz kitalálni, a döntés hátterében az elsőszámú célkitűzés elbukása áll. A váradiak 2007 és 2015 között egyszer sem engedték át más csapatnak az első helyet, de a szuperliga legutóbbi két kiadása a CSA Steaua sikerével zárult. A mostani döntőben a Nagyváradi DIGI VSK pólósai mindössze egyszer tudták lepipálni a riválist, a Steaua 3–1-es összesített eredménnyel védte meg bajnoki elsőségét.

Șerban Sere, a nagyváradi sportklub elnöke úgy fogalmazott, most új ciklus kezdődik a vízilabdacsapat történetében. Az új, közép-hosszútávú projektbe több fiatal játékost készülnek bevonni, ugyanakkor a vezető szerint felvállalják a kedvezőtlen eredményeket is. Kezdésnek három magyar fiatalemberrel erősítették meg a keretet, Gergelyfi Róbert és Vancsik Levente az Amefa Aradtól érkezik, míg Szabó Roland Miskolcról tért haza a szülővárosába.

Challenge-kupára készülnek Zilahon

A röplabdázóknál az évad végén a zilahiak bonthattak pezsgőt. A 2010–2012-es időszakban az akkor még Remat néven futó zilahi együttes egymás után háromszor lett bajnok, majd a Tomis Contanța triplázása következett. Tavaly aztán a SCM U Craiova gyűjtötte a legtöbb pontot a mezőnyből. Ezúttal a Volei Municipal Zalău két egységgel előzte meg a másodikként végzett Craiovát. A bajnokcsapat ősszel a Challenge-kupában játszik, a luxemburgi sorsoláson eldőlt, hogy a portugál Benfica Lisszabon lesz a zilahiak ellenfele az első körben.

Egy pont döntötte el a rögbidöntőt

Temesvár és Nagybánya csapata csatázott a rögbi szuperliga első pozíciójáért. A májusvégi finálé a bukaresti diadalív melletti nemzeti stadionban nagyon izgalmasra sikerült. A temesváriak 17–16-os sikerrel védték meg a tavalyi elsőséget. Ezzel a klub történetének ötödik bajnoki címénél járó Saracens éppen a nagybányai klubot érte be az örökranglistán.

És akkor még egyszer a 2016/17-es idény férfi bajnokcsapatainak listája:

Labdarúgás : FC Viitorul
Jégkorong: Brassói Corona
Kosárlabda: Kolozsvári U-BT
Kézilabda: Dinamo București
Rögbi: Temesvár Saracens
Vízilabda: CSA Steaua
Röplabda: VM Zilah
​Futsal: Autobergamo Déva

A fotókat a klubok és a szövetségek hivatalos oldalairól gyűjtöttek össze. A címlapfotó forrása: pixabay.com.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?