Bundabotrány: vb-, Eb-selejtezőt, BL-meccset manipuláltak

Hágában az Europol, az európai rendőri szervezet sajtótájékoztatóján ismertette a tizennyolc hónapos, fogadási csalásokkal kapcsolatos nyomozássorozat eredményeit. Manipuláltak Bajnokok Ligája-mérkőzéseket, vb- és Eb-selejtezőket, a magyar nyomozó hatóság 33 találkozó manipulációjára talált bizonyítékokat. A szingapúri kartell legalább 380 mérkőzést befolyásolt.

Az összefoglaló szerint több mint 16 millió eurós üzlet volt a fogadási manipuláció (a nettó nyereséget 8.5 millió euróra becslik), bizonyítékok vannak arra, hogy világbajnoki selejtezőket, Európa-bajnoki kvalifikációs mérkőzéseket, Bajnokok Ligája-összecsapást is manipuláltak.haga640

A nyomozócsoportok 380 manipulált európai mérkőzést tártak fel, ezek közül kettő – egyelőre meg nem nevezett – Bajnokok Ligája-találkozó volt. Az egyik gyanús BL-meccset Angliában játszották. Manipulált vb-selejtezőket játszottak Afrikában és a CONCACAF-zónában (közép-amerikai mérkőzésről van szó) is. Legalább tizenöt országban 425 jelenlegi vagy volt játékos, játékvezető és vezető érintett. Legalább háromszáz afrikai, ázsiai és dél-amerikai találkozó szintén a manipuláltak között van. Az Europol a nyomozás érdekeire való tekintettel egyelőre nem adja ki a vizsgált mérkőzések listáját.

Az érintett játékosoknak, vezetőknek, játékvezetőknek legalább kétmillió eurót fizettek ki a szindikátus tagjai a sikeres manipulációkat követően, a legnagyobb egyéni kifizetés 140 ezer euró volt. Eddig ötven gyanúsítottat tartóztattak le.

A most feltárt hálózat mögött egy szingapúri központú kartell áll, mely az ázsiai illegális – a legálisnál sokkal több fogadási lehetőséget kínáló – fogadási piacon forgatta a pénzt.

„Egy ázsiai központú, fogadási csalásra szakosodott bűnszervezet munkájának lehettünk tanúi. Az elmúlt 18 hónapban az Europol és öt európai ország nyomozó szervezetei hatalmas munkát folytatva tárták fel a hálózatot. Ez a valaha volt legnagyobb, fogadási csalással foglalkozó nyomozás Európában – úgy vélem, hatalmas, a futball integritását fenyegető problémát tártunk fel" – köszönt be Rob Wainwright Europol-igazgató.

A magyar nyomozó szervek összefoglalója a dél-amerikai U20-as Argentína–Bolívia mérkőzéssel kezdődött, amelyet a fogadási maffia a magyar bírói egység (benne L. Kolos és S. Krisztián) segítségével manipulált. Sorra kerültek a magyarországi nyomozások és azok eredményei: a távol-keleti vezetők irányította szindikátus egyenlően osztotta el a nyereséget a fogadási csalásba bevontak között. A magyar hatóság 33 manipulált mérkőzésről tud, köztük egy Serie A-s mérkőzésről, 3 finnországi meccsről, egy válogatott és két korosztályos mérkőzésről, valamint további magyar felnőtt-találkozókról.

Németh Baján, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója elmondta, hogy a nyomozás során Magyarországon egy időben 12 helyen tartottak házkutatást, amelynek keretében 320 ezer eurót foglaltak le a hatóságok, három játékost és négy játékvezetőt pedig őrizetbe vettek.

Kimaradt?