Hivatalos: FC UTA az aradi focicsapat

Az Aradi Bíróság június 7-én kihirdetett jogerős ítélete alapján a másodosztályú labdarúgó-bajnokság harmadik helyén végzett aradi futballcsapat hivatalos neve immáron Fotbal Club UTA Arad – jelentette be Codru Grădinariu klubmenedzser az Alin Vesa ügyvéddel és Dan Procával, a szurkolói klub elnökével tartott vezetőség szombat délelőtti közös sajtótájékoztatón.

Mint köztudott, a piros-fehér mezes csapat mögött egy civil szervezet, az UTA Bătrâna Doamnă (Öreg Hölgy) Sportegyesület áll, ennek a nevét sikerült végre megváltoztatni a hőn áhított FC UTA névre.

A szurkolói klub rendelkezett eddig az ős-UTA (a Neuman báró által a második világháború után alapított egylet) eredménylajstromával, a címer- és klubszínhasználati joggal, amelyet átruházott a 2013–2014-es szezont a IV. ligában kezdő, s onnan a jövő heti I. Ligás osztályozóig kapaszkodott csapatra.

A névhasználati ügyben Dan Proca, a szurkolók vezetője szerint azért kellett az igazságszolgáltatáshoz fordulniuk, mert az FC UTA Arad nevet egy másik – de azóta felszámolt – civil szervezet védte le a 2000-es évek elején, amikor az aradi csapat a Nagyszalontai Liberty-vel való fúzió nyomán maradhatott az élvonalban.

A patinás aradi futballcsapat több tulajdonosváltáson esett át, és egyszerre „több szálon is futott”. A 2014-ben a IV. Ligát megnyerő gárdáal párhuzamosan a másodosztályban is szerepelt egy olasz üzletember által gründolt UTA, de az abban az évben feloszlott, s a szurkolók az új csapatot fogadták a szívükbe, amely jogilag, és a labdarúgó-szövetség szerint is az eredeti UTA jogutódjának tekinthető.

A csapat újjáépítésének és az UTA-hagyományok folytatásának kezdeményezője Mészár Sándor, a megyei ifjúsági és sportigazgatóság vezetője, aki arra fektette a hangsúlyt, hogy a csapat zömét aradiak alkossák, a közösség magáénak érezze az együttest, és az utánpótlásközpontban is aradi fiatalokat neveljenek ki. Mára az egyesület az egyik legstabilabb, anyagilag és szakmailag megbízható futballcsapattá nőtte ki magát hazai szinten.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?