Első évét értékelte a Székelyföldi Jégkorong Akadémia

Egy évvel ezelőtt, pünkösdkor indították útjára a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát. Az évforduló alkalmából hétfőn Tánczos Barna, az akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke, valamint Nagy Attila ügyvezető igazgató Csíkszeredában számoltak be a jövőbeni fejlesztésekről, a sporttevékenységekről, de visszatekintettek az elmúlt év megvalósításaira is.

„Ez a projekt mondhatni az utolsó percben menti meg a székelyföldi jégkorong-utánpótlást. Nagyon erős az elvándorlás a térségben, amely mind a félig kiforrott edzőket, mind pedig a félkész játékosokat is érinti. Ma már oda jutottunk, hogy Csíkszereda nem tud egy U18-as csapatot előállítani” – magyarázta az akadémia létjogosultságát Tánczos Barna a sajtó képviselőinek.

Mint mondta, a Magyarországon tapasztalható gyors és intenzív fejlődés az, ami az itteni fiatalok számára csábító. Ezen elvándorlás megállítására kapott tavaly magyar állami támogatást az akadémia, amelynek már kézzelfogható eredményei is vannak. Az eddig megvalósult, de továbbra is folytatódó infrastrukturális fejlesztésekkel természetesen nemcsak lassítanák az elvándorlást, hanem a magas szintű jégkorongozáshoz szükséges feltételeket is megteremtenék.

A cél, hogy két-három éven belül minden székelyföldi megyei jogú (és nem csak) városban legyen műkorcsolya-, rövidpályás gyorskorcsolya-, valamint jégkorongoktatás. Ezeket akár a „rendes” iskolai programba beágyazva is taníthatják. Az akadémia vezetőinek számításai szerint, a közeljövőben Székelyföld szerte mintegy 10 ezer gyermek tanul korcsolyázni valamilyen formában.

További két mobil jégpálya épül

Az akadémiát működtető alapítvány rendelkezésére álló 500 millió forintos keretösszegből eddig a Csíkszeredában február végén megnyitott mobil jégpálya felépülése volt a legnagyobb beruházás, amely az összeg 49 százalékát emésztette fel. A következő szezonra pedig elkészül két ugyanilyen pálya Székelyföldön: Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson.

A szentgyörgyi pályához már megvásárolták a mobil fagyasztó- és szőnyegrendszert, valamint a palánkot. Gyergyószentmiklósnak a jéggyalut szerezték be, a csíkkarcfalivi központhoz pedig jéggyalut vásároltak és megépülhet a trafóház. A 2017–2018-as szezon további megvalósításai között szerepel Felcsíkon az orvosi központ, a metodikai központ, valamint a kollégium megépülése.

Gyergyószentmiklóson a mobil fagyasztó- és szőnyegrendszer, a palánk, és a légtartásos sátor beszerzése és üzembe helyezése, Sepsiszentgyörgyön a légtartásos sátort kell felállítani, Székelyudvarhelynek pedig palánkot vásárolnának. Reményeik szerint tehát a szezont hét fedett műjégpályával kezdik Csíkszeredában Gyergyószentmiklóson, Felcsíkon, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Marosvásárhelyen, Alcsíkon és Székelyudvarhelyen.   

Tánczos Barna bejelentette továbbá, hogy kormányzati szinten már folyik a vita arról, hogy a sportiskolákat és sportklubokat az önkormányzatok hatáskörébe helyezzék. A szenátor szerint erre a lehetőségre már most készülniük kell a székelyföldi önkormányzatoknak. Nagy Attila ügyvezető igazgató szakmai szempontok alapján beszélt az akadémia működéséről.

„A tehetség nem elegendő”

„Az első évünket arra használtuk, hogy felmérjük, milyen szinten állnak a székelyföldi gyermekek a külföldi játékosokhoz viszonyítva. Sajnos, el kell mondanunk, hogy az itteni gyermekek időben többet edzenek, mint a külföldi társaik, de az eredmények gyengébbek. Bebizonyosodott, hogy a tehetség nem elegendő” – fejtette ki az ügyvezető igazgató. Nagy Attila szerint a jégpályák megépülése után már nem lehet az infrastrukturális hiányosságokra hivatkozni.

Hozzátette, hogy idén nyolc gyermek- és ifjúsági csapatot neveznének a magyarországi bajnokságba, hiszen a játéknak köszönhetően fejlődnek igazán a játékosok. A Magyar Jégkorong Szövetséggel továbbra is jó kapcsolatot igyekeznek ápolni, azzal a megegyezéssel, hogy nem csábítják el a székelyföldi gyermekeket Magyarországra.

Az eddig bejelentkezett gyermekek nevében a szülők 80 százaléka már szerződést kötött a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával, amelyben olyan kitételek is szerepelnek, miszerint, ha a játékos elhagyná az akadémiát más, akár magyarországi csapatért, akkor az ösztöndíjként kapott támogatás bizonyos százalékát vissza kell fizetniük az akadémiának.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?