A tavaszi szezon harmadik áldozatát szedte vasárnap a Mount Everest

Egy amerikai hegymászó a Mount Everest csúcsának közelében meghalt, egy indiai pedig a csúcsról való visszatérés közben eltűnt - közölték helyi expedíciószervezők vasárnap.

Az 50 éves alabamai Roland Yearwood a hegyen halt meg vasárnap, de halálának körülményeiről még nem sikerült tájékozódni - mondta el Murari Sharma, a kathmandui székhelyű Everest Parivar Expedíciós iroda munkatársa.

Az indiai mászó, Ravi Kamar a hegyről lefelé vezető úton lett rosszul, nem sikerült eljutnia a legközelebbi táborig, az őt kísérő nepáli sherpa viszont elérte a 8000 méteren fekvő tábort. A sherpa szintén rossz állapotban érkezett meg, fagyási sérülései vannak és oxigénpalack segítségével lélegzik.

Három sherpából álló mentőcsapat repült helikopterrel a kettes számú táborba, ahonnan felfelé indulnak a hegyre, hogy megkeressék az eltűnt mászót. A hírek szerint Kamar és vezetője szombaton 13.30-kor érték el a 8848 méter magas csúcsot, ami késői időpontnak számít, és már alig találkoztak hegymászókkal, amikor elindultak lefelé.

Yearwood az Everesten elhunyt harmadik halálos áldozat az idei tavaszi mászószezonban, amely márciusban kezdődött és a hónap végéig tart.

Nincs többé Hillary-lépcső

Eltűnt a Mount Everest tetején lévő sziklaképződmény, a Hillary-lépcső, erősítette meg Facebook-oldalán Tim Mosedale brit hegymászó, aki május 16-án ért a csúcsra a BBC szerint.

A 12 méter, majdnem függőleges sziklafal a 8848 méter magas Mount Everest délkeleti oldalán volt, és az utolsó kihívást jelentette a csúcsra feljutni szándékozók számára. Nevét Edmund Hillary új-zélandi hegymászóról kapta, aki 1953-ban elsőként jutott át rajta, elérve a csúcsot.A hegymászók szerint a sziklaképződmény a 2015-ös földrengéskor sérülhetett meg. Egyelőre nem tudni, hogy a Hillary-lépcső hiányában veszélyesebb-e megmászni a csúcsot, a problémát inkább a hegy szűk keresztmetszete jelenti, emiatt ugyanis a hegymászóknak gyakran várakozniuk kell, mielőtt elindulnának ezen a szakaszon, és ez hideg időben életveszélyes lehet.

A Nepáli Idegenforgalmi Hivatal idén 371, rekordszámú mászási engedélyt adott ki, ugyanis 2014-ben és 2015-ben sokan nem jutottak fel a csúcsra a halálos áldozatokat szedő lavinák miatt. Egy mászási engedély 11 ezer dollárba kerül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?