Minden készen áll a kolozsvári torna Európa-bajnokságra

A magyar delegáció reméli, hogy legalább egyszer felcsendül Kolozsvár multifunkcionális sportcsarnokában a magyar himnusz is a szerdától vasárnapig tartó torna Európa-bajnokságon. A románok ennél többre vágynak.

Nadia Comaneci, Szabó Kati, Daniela Silivaș, Lavinia Milosovici, Cătălina Ponor – csak a legnagyobb nevei a romániai tornasportnak. Olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címek tucatjait nyerték meg. Ugyanakkor az is közös bennük, hogy világversenyen sosem léphettek fel hazai közönség előtt. Ez a lehetőség adódik meg az újraépülő román válogatottnak Kolozsváron, ahol a 7300 férőhelyes multifunkcionális sportcsarnok ad otthont a torna Európa-bajnokságnak.

A kontinens 37 országa küldte el női és/vagy férfi tornaválogatottját Kolozsvárra, összesen 274 sportolót, 168 férfi és 106 női tornászt.

A román remények Cătălina Ponor, Larisa Iordache és Marian Drăgulescu nevéhez fűződnek, de több olimpiai bajnok is megmutatja magát a Szamos-parti létesítményben. S a legnagyobb külföldi nevek egyike épp a magyar Berki Krisztián, aki 2012-ben Londonban olimpiai aranyat nyert lólengésben. „Nem ismerjük a mezőny minden gyakorlatát, de Krisztiántól mindenképpen dobogós helyezésre számítunk” – mondta el kedden délután a hivatalos edzések alatt Gondos-Arató Orsolya, az Eb. egyik magyar bírója. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a magyar lányoknak is van egy-két nagyon jó gyakorlata. „Azért nagyon jó lenne meghallgatni a magyar himnuszt Kolozsváron” – tette még hozzá kissé cinkosan.

Keddi ottjártunkkor már minden készen állt a szerdai kezdésre, a tornászok alcsoportokba osztva végezhették el az utolsó finomításokat a gyakorlataikon, ismerkedhettek meg a szerekkel. „Mindennel elégedettek vagyunk, a terem, a szerek” – mondta el a Maszolnak ugyanaz a Gondos-Arató Orsolya.

Csak egyéni versenyeket rendeznek, csapatversenyre nem kerül sor. A selejtezők után 24 tornász – országonként legfeljebb kettő - jut be a döntőkbe, ők küzdenek majd pénteken az egyéni összetett versenyben. Minden szer legjobb nyolc helyezettje – ismét 2-en egy országból – szállnak versenybe a szerenkénti európai bajnoki címért.

„Úgy tervezzük, hogy a 6.2-es kiindulópontszámú gyakorlatommal fogok versenyezni, és majd meglátjuk, szükség lesz-e a 6.5-ösre. Esélyeket nem latolgatok, de arra számítok, hogy azokat a gyakorlatokat, amelyeket az edzéseken gyakoroltam, szépen meg tudjam csinálni a versenyen. Az elvárásom ugyanaz, mint az eddigi világkupákon vagy a szerbajnokságon is volt, hogy szépen kivitelezett gyakorlatot tudjak bemutatni" - nyilatkozta a magyar szövetség honlapján Berki Krisztián. Az olimpiai, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok tornász a legutóbbi két kontinensviadalán (2013, 2014) egyaránt ezüstérmes lett, az előző két Európa-bajnokságon - tavalyelőtt és tavaly - pedig nem indult.

Sóvágó Lajos szövetségi kapitány elmondta, Berki dicséretesen szerepelt a hazai mezőnyben, és azt várják tőle, hogy tökéletesen végrehajtja majd a gyakorlatát Kolozsváron is, és "elfoglalja megérdemelt helyét az európai mezőnyben is". Altorjai Sándor csapatvezető tájékoztatása szerint a hétfői pódiumedzésen Berki a 6.2-es kiindulópontszámú gyakorlatát próbálta ki, amely a bíróknál osztatlan sikert aratott. Mellette Kállai Zoltán is csak lólengésben, míg Kardos Botond és Babos Ádám egyéni összetettben indul az Európa-bajnokságon. Vecsernyés Dávid talajon, korláton és nyújtón, Boncsér Krisztián talajon és nyújtón szerepel, Schweigert Dávid pedig tartalékként utazott. Sóvági Lajos kifejtette, bizalommal tekint az Európa-bajnokság elé, véleménye szerint "a verseny előtti állapot látszik a fiúkon, mindössze apróbb csiszolnivalók vannak hátra."

 A magyar női válogatott keretén módosítani kellett, ugyanis Böczögő Dorinának nem jött helyre gyulladásos sérülése, így helyette Al-Salty Dália indul. Minden csapattag - Jakab Noémi, Al-Salty Dália, Kovács Zsófia és Dévai Boglárka - négy szeren versenyez, ugrásban Dévai és Kovács is esélyes a döntőbe jutásra, emellett Kovács egyéni összetettben is előkelő helyezésre számíthat. „Mind a négy szeren indulok, tehát összetettben is, ott mindenképp szeretnék döntőzni. A felemáskorlát és az ugrás az erősebb szerem, azokon szeretnék pontos gyakorlatokat bemutatni, illetve finálézni mindkét szeren, és éremközeli helyezéseket is elérni. Jó formában érzem magam" - fogalmazott Kovács Zsófia.

„Úgy gondolom, Kovács Zsófia és Dévai Boglárka abszolút készen áll az Európa-bajnokságra, Jakab Noémi és Al-Salty Dália pedig teljes mértékben tapasztalatszerzésként vesz részt a versenyen. Kovács az egyedüli, aki egyéni összetettben ott lehet Európa legjobbjai között, és reméljük, ez idén valóra is válik" - fogalmazott Draskóczy Imre szövetségi kapitány. Altorjai Sándor csapatvezető elmondta, optimálisak a körülmények, a magyar küldöttségnek a szállással és a sportcsarnokkal kapcsolatban sem lehet oka panaszra.

Torna-Eb., pogram

Szerda

  • 10-16.40 -férfi selejtezők
  • 17:00 – hivatalos megnyitó
  • 18-20.40 – férfi selejtezők

Csütörtök

  • 10-20.30 – női selejtezők

Péntek

  • 13-15.45 – férfi egyéni összetett döntő
  • 17.30-19.30 – női egyéni összetett döntő

Szombat

  • 13.30-16.40 – szerenkénti döntők (férfi: talaj, lólengés, gyűrű; nő: ugrás, felemás korlát)

Vasárnap

  • 13.30-16.40 – szerenkénti döntők (férfi: ugrás, korlát, nyújtó; nő: gerenda, talaj)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?