Az utánpótlás új alapokra helyezésével élesztik fel a székelyföldi hokit

A múlt hét végén felavatott sportlétesítményhez hasonló mobil jégpályát készült átadni a következő hetekben Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson a Székelyföldi Jégkorong Akadémia. Az intézmény vezetőjétől, Nagy Attilától megtudtuk, teljesen új alapokra helyeznék az utánpótlás-nevelést, és azt szeretnék elérni, hogy tíz év múlva legalább négy U18-as csapat legyen Székelyföldön.

Múlt pénteken adták át Csíkszeredában az újonnan elkészült mobil jégpályát, amelytől a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) elsősorban az edzők és gyermekek létszámának növekedését várja. Ennek természetesen elengedhetetlen velejárója, hogy minőségi munkával a fejlődés elősegítésén dolgozzanak. A célkitűzések megvalósításában két további konkrét lépés lesz egy-egy hasonló jégpálya felépítése Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson.

Amint Nagy Attilától, a jégkorong akadémia vezetőjétől megtudtuk, a szentgyörgyi jégpálya szerkezeti elemeit, a sátor kivételével már megvásárolták, és várhatóan egy-két hét múlva üzembe is helyezik. Gyergyószentmiklóson pedig most van folyamatban az elemek beszerzése. A tervek szerint mindkét jégpálya, sátortetős állapotban, ősztől lesz üzemképes.

Az edző képzettsége meghatározó

A jégkorong akadémián zajló minőségi munka biztosításának egyik legfontosabb feltétele, hogy megfelelő edzői hálózat oktassa a hokizni vágyó gyermekeket. Jelenleg 35 edző dolgozik a rendszerben, közülük 15 fiatal (kezdő) edző képzése is zajlik, akiknek megfelelő szakmai és fejlődési hátteret szeretnének biztosítani az itthonmaradás érdekében. A 2016–2017-es idényben Csíkszeredából U12, U14, U16 és U18, Felcsíkon és Gyergyóban pedig U12 és U14-es csapatokat neveztek a Magyar Bajnokságba. Havi egy alkalommal, kétnapos összetartásokat szerveznek a kapusoknak és az U14 és az U12-es korosztályoknak.

„Az U10-es korosztályra is komoly hangsúlyt fektetünk, az összetartások mellett, öt székelyföldi (Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Felcsík, Alcsík, Háromszék) gyermekekből álló csapatot neveztünk be Magyarországon egy nemzetközi tornára, ahonnan jó eredményekkel tértek haza. (https://gyerehokizni.hu/hirek/hokis-szulok-ha-osszefognak-mac-bp-childrens-ice-hockey-cup/)” – számolt be az akadémia igazgatója.

Szoros kapcsolat a magyarországiakkal

Tavaly ősszel a Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége is Székelyföldre látogatott. Nagy Attila elmondása szerint ez egy előnyös, szorosabb együttműködés kezdete volt, amelynek következménye várhatóan az lesz, hogy a székelyföldi fiatalok továbbra is részt vehetnek majd a magyar bajnokságban, sőt bővülhet a résztvevő csapatok létszáma. A részvételhez azonban a jól szervezettség elengedhetetlen, hiszen a fiataloknak megterhelő úgy jelen lenni a bajnokságban, hogy folyamatosan ki kell utazniuk Magyarországra. Az sem tesz jót nekik, ha az edzések miatt hetekig távol kell lenniük az iskolából és a családjuktól.  

Nagy sikernek örvend az interneten az AV 19 Fehérvár által feltöltött hokis székely nyelvlecke. Nagy Attilától megtudtuk, hogy a videó azért készült, mert a Fehérvár utánpótlás és felnőtt csapataiban is számos székelyföldi hokis kergeti a korongot.

Az akadémia igazgatója elmondta, jelenleg is két-három csapatra való gyermek játszik különböző magyarországi kluboknál. A magyar szövetség is belátta, hogy senkinek sem kifizetődő ez a rendszer. Benne van ugyanis a pakliban, hogy ezek a gyermekek elkallódnak odakint, miközben haza sem jönnek már.

„Nagyon elenyésző azon gyermekek száma, akik nemzetközi szinten jó csapatoknál játszanak. Vannak néhányan csehországi és németországi együttesekben ugyan, de nem sokan. Nekünk viszont az a célunk, hogy itthon legyen minőségi feltétel és játék. Teljesen új alapokra helyeznénk a rendszert. Azt szeretnénk elérni, hogy tíz év múlva legalább négy U18-as csapat legyen Székelyföldön, akikre alapozva újjá lehet építeni a felnőtt hokit” – összegzett az akadémia igazgatója.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?