Életjáradék a romániai sportolóknak: mennyi is az annyi?

A visszavonult élsportolók közül néhány evezős, kajak-kenus, tornász és atléta, vagyis a sikersportágak képviselői kapják a legnagyobb életjáradékot. A román állam a nemzetközi eseményeken elért rendkívüli teljesítményekért összesen 501 sportcsillagot honorál havonta – 2671 és 12720 lej közötti összegekkel. A top 30-as listára felkerült a tornász Szabó Kati is.

Az életjáradékra jogosult sportolók legfrissebb listáján nem csak veteránokat találunk. A pekingi és londoni olimpián két-két érmet szerző Sandra Izbașa például a 2013-as antwerpeni világbajnokságon versenyzett utoljára, ezt követően bejelentette visszavonulását. A mindössze 26 éves tornászkiválóság most a lehető legmagasabb életjáradékot kapja, az állami juttatás ráadásul adómentes. Eredetileg a támogatást amolyan szociális segélyként vezették be, miután néhány volt sportoló a kilencvenes évek végére teljesen elszegényedett.

A toplistán egyébként az evezősök és a kajak-kenusok vannak túlsúlyban, de a tornászok is szép számban képviseltetik magukat. Az olimpiai játékok történetében a román küldöttség a szovjet bojkott árnyékában rendezett 1984-es ötkarikás eseményen gyűjtötte a legtöbb érmet. A 30 fős élmezőnyben sok Los Angeles-i bajnokot találunk, többek között Szabó Katit, aki az egyedüli magyar ajkú a legmagasabb életjáradékot kapó sportszemélyiségek között.

Kinek jár?

A tavaly sürgősségi rendelettel kiegészített 69/2000-es sporttörvény értelmében életjáradékban azok a már visszavonult sportolók részesülhetnek, akik román színekben szereztek érmet a három világverseny valamelyikén, azaz olimpián, illetve felnőtteknek rendezett világ- vagy Európa-bajnokágon. Utóbbi kettő esetében kikötés, hogy a sportág olimpiai szám legyen.

Az anyagi támogatást paralimpikonok is igényelhetik, a román parasport eddig négy ötkarikás éremnél tart, ebből hármat Novák Károly Eduárd, egyet pedig a cselgáncsozó Alexandru Bologa szerzett a riói olimpián. A törvény nem tesz különbséget a fogyatékkal versenyző bajnokok és a többi érmes atléta között.

Az életjáradékot az aktuális bruttó átlagbér alapján számolják ki, egy éremért az átlagbérnek megfelelő összeg jár. A többszörösen díjazott sportolók esetében a további dobogós helyezéseknél az átlagfizetés felével kalkulálnak az illetékesek. Így eshet meg az, hogy egy-egy exsportoló havi juttatása között akár 10 ezer lejes különbség is lehet a pályafutásuk során szerzett érmek számának függvényében. A törvény felső határt is szab a járadéknak, ez nem haladhatja meg az átlagkereset ötszörösét.

Magyarország is hálás a sportolóinak

Összehasonlításképpen: Magyarországon olimpiai járadékot igényelhetnek a nyári vagy téli játékokon, illetve a FIDE által szervezett sakkolimpián, valamint a paralimpián vagy siketlimpián első, második, vagy harmadik helyezést elért, a 35. életévüket betöltött sportolók.

Akárcsak a román állam, a magyar is támogatja az edzőket (Romániában az ifjúsági és sportminisztérium egységesen 2700 lejt ad havonta érdemfizetés címen különböző sportembereknek, edzőknek, akik az ország hírnevét öregbítették), a 2004-es sportról szóló magyar törvény ugyanakkor az elhunyt sportolók özvegyeiről is gondoskodik.

„Élete végéig járadékra jogosult az érmes halálának időpontját követő hónaptól kezdődően annak özvegye, ha magyar állampolgár és az érmessel annak házastársaként a halála időpontjában és legalább az azt megelőző tíz évben megszakítás nélkül közös háztartásban élt” – olvasható az olimpiai járadék tájékoztatójában.

A két ország hasonlóan bőkezű a sportolóival, 2015-ben egy olimpiai bajnoknak Magyarországon bruttó 237 700 forint (3400 lej) járt olimpiai járadék formájában.

A legnagyobb összegű életjáradékban részesülő romániai sportolók harmincas listája (12720 lej/hó)
Georgeta Andrunache – evezés
Rodica Arba – evezés
Constanța Burcică – evezés
Laura Cârlescu-Badea – vívás
Viorica Susanu – evezés
Veronica Cochelea – evezés
Nadia Comăneci – torna
Mărioara Curelea – evezés
Vasile Dîba – kajak-kenu
Alina Dumitru – cselgáncs
Elena Georgescu – evezés
Gina Gogean – torna
Olga Homeghi – evezés
Doina Ignat – evezés
Sandra Izbașa – torna
Elisabeta Lipă – evezés
Doina Melinte – atlétika
Ioana Olteanu – evezés
Ivan Patzaichin – kajak-kenu
Andreea Răducan – torna
Ștefan Rusu – birkózás
Afanasie Sciotnic – evezés
Daniela Silvaș – torna
Snep Liliana – evezés
Gabriela Szabo – atlétika
Simona Amânar – torna
Szabó Katalin – torna
Marius Urzică – torna
Lavinia Vânatu – torna
​Nicu Vlad – súlyemelés

Kimaradt?