Bőle Lukács: a Kolozsvári CFR játssza a legjobb focit a ligában

A Somogy megyei Marcalin született Bőle Lukács harmadik szezonja, hogy a román labdarúgó I. osztályban szerepel. A Poli Iași légiósa jó kis szezont fut a moldvai csapatnál, a Maszol kérésére röviden kiértékelte egyéni teljesítményét, egyúttal pedig elárulta, melyik klubokat tartja esélyesnek a bajnoki cím elhódítására.

Bőle Lukáccsal nemrég a Prosport közölt interjút, ebben olyan bonyolult kérdéseket kellett megválaszolnia, minthogy a kürtöskalácsot vagy a „cozonac”-ot kedveli-e jobban. Végül győzött a kürtöskalács, a gulyásleves, a paprikás, illetve a magyar lányok. A címben nem mindennapiként tálalt írás Bőle jókívánságával zárul, a közelegő román nemzeti ünnep alkalmából boldog, csendes ünneplést kívánt minden román embernek – mint azt a játékostól megtudtuk, többek között az a bizonyos „La mulți ani România! La mulți ani români!” nem hangzott el, csupán a szerkesztők színezték ki a beszélgetést.

Ha az elbulvárosodott központi sportsajtóról nem is, Bőle rendkívül elismerően nyilatkozik klubjáról, amikor arra kértük, mesélje el, hogyan szegődött a iași-i alakulathoz. „Annak idején Kaposváron fociztam az NB1-ben. Aztán ott lejárt a szerződésem, a csapat kiesett az első osztályból. Menedzserem révén kerültem ide, abban egyeztünk meg, hogy mindenféleképpen külföldön szeretném folytatni. Jött a lehetőség, a Iași akkor jutott fel az élvonalba és szerette volna megerősíteni a keretét – kezdte a 26 éves labdarúgó.

– Akkor úgy voltam vele, hogy belevágok, mert a román bajnokság mégis erősebb, mint a magyar. Több a néző, itt az ember úgy érezheti magát, mint egy igazi labdarúgó. Úgy gondolom, hogy a román labdarúgás még mindig előrébb tart, bár a két ország közelít egymáshoz ebben a tekintetben” – mondta Bőle, aki kérdésünkre beismerte, az elején tartott attól, miként sül el a romániai kaland, de egyáltalán nem bánta meg a szokatlan klubválasztást.

„Az elején voltak félelmeim, családtagok, barátok is mondták, hogy ide nem kellene jönni, de arra gondoltam, hogy labdarúgó vagyok, mi baj lehetne ebből. Ha pedig nem úgy sikerülne a beilleszkedés, még mindig lehet váltani. Szerencsére jól fogadtak a többiek. Egy percig nem éreztem semmi hátrányát annak, hogy magyar vagyok. Nem tudom, hogy ez ugyanígy lett volna-e azokon a területeken, ahol több magyar él, de nekem itt Iași-ban összejöttek a dolgok”.

Az egykori román főváros csapata a feljutás óta lassú, de biztos léptekkel halad előre. A 2014-15-ös idény végén a tizedik helyen tanyáztak a kék-fehérek, tavaly pedig az alsóház legjobbjaként a hetedik pozícióban zárt a csapat. A vezetőség idén még magasabbra tette a lécet, annak azonban kevés az esélye, hogy Bőléék megugorják a szezon elején kitűzött célt. Bár az utolsó decemberi fordulóban Eugen Neagoe tanítványai legyőztek hazai pályán a Dinamót, kevéssel az alapszakasz vége előtt a középmezőnyt erősíti a Poli Iași.

„Még a bajnokság előtt a rájátszás volt a cél, de a vezetőség részéről ez nem lehetett reális elvárás. Tavalyhoz képest gyengült a csapatunk, elment öt-hat játékos és nem sikerült minőségben olyanokat igazolni, akik tudták volna helyettesíteni őket. Szerintem az a realitás, hogy bent tartjuk a csapatot az első osztályban” – nyilatkozta lapunknak a moldvaiak egyik alapembere.

Bőle 17 mérkőzésen hat gólt és két gólpasszt jegyzett a bajnokságban, a Román Hivatásos Labdarúgóliga be is választotta a 20. forduló álomcsapatába, miután az FC Botoșani elleni mérkőzésen két gólja mellett egy tizenegyest is kiharcolt. A szélső a Poli Iași legeredményesebb játékosa idén, több gólja van, mint a csatárposzton szereplő kollégáknak.

„Ez eddig a legjobb szezonom. A játékommal elégedett lehetek, igaz, lehetett volna jobb is, főleg, ha nem lett volna szezon közben egy sérülés, ami miatt egy hónapot ki kellett hagynom. Az egy kicsit visszavette a teljesítményemet, de időközben sikerült visszanyerni a formámat”.

Bőlénél arról is érdeklődtünk, hogyan látja a bajnokság erősorrendjét. Mint elmondta, a Steaua minden évben, így most is esélyes a bajnoki címre, a legjobb focit viszont szerinte a Kolozsvári CFR játssza a ligából, már amikor a vasutasoknak „kijön a lépés”. A magyar légiós úgy látja, a Dinamóval, valamint az Astrával is számolni kell.

A Liga 1 február elejéig szünetelni fog, és néhány pálya állapotát elnézve talán indokolt lett volna néhány decemberi fordulót a következő évre halasztani. A Pandurii egészen egyszerűen nem jött ki a második félidőre Marosvásárhelyen, ahol a megfagyott játéktér egy korcsolyapályához hasonlított. Ugyanezen a játéknapon a Poli Iași a Dinamót fogadta, szintén zord körülmények között.

„Katasztrófa volt, teljesen átfagyott pályán játszottunk. Szerintem nem szabadna ilyen körülmények között fordulókat rendezni, ha ilyen az idő, akár két héttel korábban fel kell függeszteni a bajnokságot” – mondta a Dinamo elleni mérkőzésen a félidőben lecserélt labdarúgó.

A Poli Iași öt fordulóval az alapszakasz vége előtt mindössze öt pontra áll az utolsó rájátszást érő pozíciótól, az alapszakasz hátralevő részében viszont nehéz program vár a moldvai együttesre, amely az Astra Giurgiuval, illetve a Kolozsvári CFR-rel is meg kell mérkőzzön, igaz mindkét csapattal hazai pályán.

Kapcsolódók

Kimaradt?