Mikler vezetésével magabiztos győzelem a vb-nyitányon

A magyar férfi kézilabda-válogatott hozta a kötelező győzelmet a spanyolroszági világbajnokságon az Egyiptom elleni nyitómeccsen. Sima első félidővel, és kissé gyengébb, de dolgos másodikkal a Mocsai-fiúknak sikerült 32-23-ra legyőzniük Egyiptom válogatottját, és megszerezni első pontjaikat a csoportban.

Sima első félidő

Egy jó eredménnyel a nyitómeccsen meg lehet határozni az egész torna hangulatát – így várta   a magyar együttes a torna első mérkőzését. Az Afrika-bajnoki harmadik válogatott nem tűnt túl nagy falatnak, hiszen eddig az egyiptomiak soha nem győztek a magyarok ellen, mégsem lehetett félvállról venni őket, hiszen közvetlenül a világbajnokság előtt megverték az Eb-ezüstérmes Szerbiát.

Hatalmas üdvrivalgás követte a magyar himnusz lejátszását már a mérkőzés előtt, és alighogy felhangozott a kezdő sípszó, máris Ria-Ria-Hungáriáztak a helyszínen a magyar szurkolók.

A buzdításnak meg is volt a kellő hatása, hiszen kitűnően kezdte a mérkőzést Mocsai Lajos csapata, jó védekezésének és pontos támadásinak köszönhetően már négy góllal is vezettek, arra kényszerítve az egyiptomi szakvezetést, hogy már a hatodik percben időt kérjen. Ideiglenesen jót tett az afrikai csapatnak a szünet, hiszen egy gólra felzárkóztak, de a magyar csapat megrázta magát, és Harsányi két, illetve (a jövő szezont a PSG csapatánál kezdő) Császár Gábor egy találatával újból háromgólosra növelték a különbséget. 640-harsanyi-afp

Megőrizte előfölényét a félidő második felében is a magyar csapat: a szurkolók hangos buzdításától kísérve, egy-két támadási illetve védekezési hibától eltekintve jól működött a magyar válogatott. Nagy Kornél irányítóból volt eredményes, de a jobboldali támadásokból született a gólok többsége: Nagy László átlövésgóljai nagyban hozzájárultak a négy-öt gólos különbség tartásához, a jobbszélen pedig Harsányi Gergely már négy találatot jegyezhetett, főleg  lerohanásból volt eredményes.

Az első félidő közepén joggal éltethették a magyar szurkolók Miklert, aki hatvan százalék fölötti arányban védett, és a mezőny egyik legjobbja volt. A kapust kiválóan támogatták a védők is,  jól működött a magyarok hatos fala, amely szó szoros értelmében is az egyiptomi csapat fölé magaslott (a magyarok belső védői sokkal magasabbak az egyiptomi támadóknál).

A félidő végére tovább növelte a különbséget a magyar csapat, és nyolcgólos különbséggel, 17-9-re vezetve mehetett a szünetre.

Dolgosabb második

Hat emberrel kezdte a második játékrészt mindkét csapat, hiszen egy-egy játékosuk az első félidőben kapott kétperces büntetését töltötte. Mikler pedig ott folytatta, ahol abbahagyta első félidőben: védéssel kezdte az utolsó harminc percet is.  Újabb egyiptomi szabálytalanság után emberelőnyben folytathatta a gólgyártást a magyar válogatott, Császár volt eredményes ezúttal. A nyitottabb védekezésre váltó Mocsai-legénység továbbra is tartotta nyolcgólos előnyét.

Félidő közepére lankadt a magyar figyelem, támadásban és védekezésben is elkerülhető hibákat követtek el, valamint az afrikai kapus is találkozott már a kapuba vezető magyar labdákkal. Csökkent a különbség, emberelőnyből két gólt kapott a Mocsai Lajos csapata, és elfogyott a gólkülönbség fele, az eredmény már 22-18 volt.

A szurkolók továbbra is kitettek magukért a hatalmas csarnokban: hol a magyar szurkolótábor hangja volt erősebb, hol az egyiptomié, akiknek úgy tűnt, nem csak a pályán jön meg az önbizalmuk.kezi2

A csapatkapitány, Harsányi Gergely volt az, aki góljával lökést adott a magyaroknak, akiknek félidő eleji tetemes előnyük háromgólosra zsugorodott. Egy parádés Zubai-góllal beállóból, valamint Lékai szemet gyönyörködtető találatával visszaállt a különbség öt gólra, újra fölényesen vezettek a magyarok. Úgy tűnt, helyreállt a világ rendje, miután Mocsai Tamás magyar emberhátrányból megszerezte első gólját.

Két perccel a mérkőzés vége előtt, kilenc gólos vezetésnél a szurkolók már a „Szép volt, fiúk!”-rigmust kiabálták, a mérkőzést 32-22-nél fújták le.

Valóban szép kezdés a világbajnokságon, jó bemelegítőmeccs, néhány fronton kitűnő teljesítményekkel. Mikler a kapuban parádésan védett, és az irányítók (Császár Gábor és Lékai Máté) is fontos gólokat szereztek. Jól működött egész meccs alatt a jobb oldali támadás, az átlövők, Nagy László és Mocsai Tamás is hozták a tőlük megszokott, jó teljesítményt, valamint a szélső, Harsányi Gergely is remek formában játszott. Hiányzik ugyanakkor balátlövőben is hasonló jó szereplés. Minden nevezett játékos pályára lépett a mérkőzésen, kivéve Tatai Pétert, de Mikler remek formában védett egész mérkőzés alatt, jónéhány parádés védést bemutatva.

A csapat összetételét támadásban és védekezésben egyaránt variálta a szövetségi kapitány mind támadásban, mind védekezésben, kiemelkedő volt  ilyen szempontból Nagy László játéka mindkét fronton.

"Kellemetlen ellenfelet sikerült legyőznünk magabiztosan, de így is nehéz meccs volt Az első félidőben szenzációsan védekeztünk, aztán néhány játékosunk elfáradt, így cserélni kellett. Támadásban megpróbáltuk megmozgatni az egyiptomi falat, ez sikerült, sok gólt szereztünk." -  értékelte Mocsai Lajos a meccset.

Folytatás hétfőn az ausztrálok ellen, majd következnek a csoportrangadók: előbb Horvátország (kedd, 22:15), majd Spanyolország (20:00) vár a Mocsai-csapatra.  

További eredmények:

  • Németország – Brazília 33:23
  • Argentína – Montenegró 28-26
  • Macedónia – Chile 38:28
  • Izland – Oroszország 25:30
  • Szerbia – Dél-Korea 31:22
  • Szlovénia – Szaúd-Arábia 31:22
  • Spanyolország – Algéria 27:14
  • Horvátország – Ausztrália 36:13

Kimaradt?