Australian Open: Djokovics és Williams triplázhat

Hétfőn Melbourne-ben elkezdődnek a küzdelmek a 101. ausztrál nyílt teniszbajnokságon, az idei első Grand Slam-tornán.serena

Ami a női elitmezőnyt illeti, komoly meglepetésnek számítana, ha Serena Williams nem gyűjtené be sorozatban harmadik, összességében pedig 16. Grand Slam-serlegét. A tavaly Wimbledonban és a US Openen - továbbá a londoni olimpián és az isztambuli világbajnokságon is - diadalmaskodott, 31 éves sztár múlt héten Brisbane-ben sem talált legyőzőre, és ha hatodszor is megkoronázzák Melbourne-ben, akkor ő lehet a tenisztörténelem legidősebb női világelsője. Ehhez természetesen a címvédő és a WTA-rangsorban jelenleg éllovas fehérorosz Viktorija Azarenkának is lesz néhány szava, aki a brisbane-i elődöntőben lábujjsérülés miatt nem vághatott vissza Williamsnek a US Open-fináléban elszenvedett vereségért. A világranglistán második orosz Marija Sarapovának is akad elszámolnivalója amerikai ellenlábasával, elvégre 6:0, 6:1-re kikapott tőle az olimpiai döntőben.

djokovicsA férfiaknál sorozatban harmadik diadalára készül a címvédő Novak Djokovic. Elképesztő 2011-es idénye után, amikor három Grand Slam-tornát nyert, a világranglista élére került, hetven meccsen diadalmaskodott és mindössze hatszor kapott ki, tavaly "csak" hat tornát nyert meg, köztük az évzáró ATP-világbajnokságot is. Egy évvel ezelőtt a szerb "vasember" minden idők leghosszabb, 5 óra 53 perces GS-döntőjében gyűrte le Rafael Nadalt, ezúttal viszont nem kell számolnia a fél éve kényszerszabadságon lévő spanyol csillaggal, akit előbb térdsérülése, majd vírusfertőzése akadályozott a felkészülésben, és nemrég visszalépett a melbourne-i erőpróbától. Ott lesz viszont a brit Andy Murray, akinek 2012-ben sikerült az áttörés, és immár olimpiai, illetve US Open-bajnoknak mondhatja magát, továbbá a 31 éves Roger Federer is, aki tavaly wimbledoni sikerével néhány hónapra visszaszerezte a világelsőséget is. A november óta pihenő svájci zseni Ausztráliában 18-ra javíthatja GS-trófearekordját, és Andre Agassi 1995-ös diadalmenete óta az első férfi játékos lehet, aki felkészülési torna nélkül nyer döntőt a Rod Laver Arenában.

Kimaradt?