Továbbjutott a Videoton, kiesett a Honvéd

 

Idegenben szerzett góljának köszönhetően jutott tovább a Videoton FC az Európa Liga második selejtezőköréből. A másik magyar csapat, a budapesti Honvéd nem tudta feltartóztatni az Anzsi Mahacskala milliomosait.

Nemzeti színekbe öltözött stadion, és egy hatalmas magyar címer fogadta a fehérvári EL-selejtezős párharc két résztvevőjét a Sóstói Stadionban, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is helyet foglalt a lelátón.

Az első összecsapás eredménye miatt a Slovannak volt fontosabb az támadófutball, ennek megfelelően agresszívan is kezdett. A Videoton játékosai - némi meglepetésre - sokat bizonytalankodtak, s csak az első 20 perc után nyugodtak meg. A játékrész második felében a hazaiak birtokolták többet a labdát, de igazi gólhelyzetet nem tudtak kialakítani, ugyanakkor a szlovák csapat többször is veszélyeztetett.

A második félidő nagy részében a Slovan nem kockáztatott, inkább a fehérváriak irányítottak, és egyre többször eljutottak a pozsonyi kapuig. Az utolsó percekig óriási küzdelem folyt a pályán, a hajrában kitámadt a Slovan, de hiába szorította kapujához a hősiesen védekező Videotont, a továbbjutást nem sikerült kiharcolnia.

Gratulálok a játékosaimnak, és köszönöm a szurkolóknak, hogy ilyen sokan eljöttek, és hihetetlen hangulatot varázsoltak a stadionba - nyilatkozta a vidi.hu-nak Paolo Sousa, a Videoton vezetőedzője. A Slovanról már előzetesen is elmondtam, hogy nagyon kemény csapat, széles taktikai repertoárral. Mi nagyon éretten játszottunk, minden helyzetre a megfelelő módon reagáltunk. A két meccs alapján jobbak voltunk ellenfelünknél.

A fehérváriak az EL-selejtező 3. fordulójában a belga Genttel találkoznak.

Kettős vereséggel esett ki a Honvéd

Az orosz Anzsi Mahacskala négygólos győzelmet aratott a Budapest Honvéd vendégeként csütörtökön, így kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel búcsúztatta a magyar együttest a labdarúgó Európa Liga-selejtező 2. fordulójában.

Bátran kezdett a Honvéd, akár már az első percekben ledolgozhatta volna egygólos hátrányát, azonban Eto'o egy szögletet követően hamar lehűtötte góljával a kedélyeket. A vendégek vezetése annak ellenére sem vette el a kispestiek kedvét, hogy az akkor azt jelentette, a magyar csapatnak három gól kell a továbbjutáshoz. Több egyenlítési lehetőség elpuskázása után a félidő derekára visszaesett a Honvéd lelkesedése, ezt követően pedig már kevesebb helyzet adódott, ráadásul azok jó része Kemenes kapuja előtt alakult ki.

A hazaiak a második félidőt is nagy elánnal kezdték, de két újabb kihagyott helyzet után az Anzsi nyári szerzeménye, a kolozsvári CFR-nél két és fél évig edződött Lacina Traoré végleg eldöntötte a továbbjutás kérdését, két perccel később pedig Vernes durva belépője miatt emberhátrányba került a Honvéd. Ezt követően az Anzsi visszavett a tempóból, így a kispestiek tíz emberrel is bátran küzdhettek a becsületgólért, de ismét az Anzsi volt eredményes - kétszer is.

Guus Hiddink, az Anzsi holland szakvezetője azt mondta, tanítványai úgy játszottak, ahogyan azt előzetesen elvárta tőlük: "Az első perctől fogva az volt a célunk, hogy mielőbb betaláljunk, tudtuk, az megtörheti a hazai együttest. A különbség a két összecsapás között leginkább abban mutatkozott meg, hogy ezúttal sokkal elszántabbak voltunk, és jobban is használtuk ki a lehetőségeinket, a Honvéd ellenben elrontotta a nagy helyzeteit."

A következő körben az Anzsi a holland Vitesse és a bolgár Lokomotiv Plovdiv párharcának győztesével találkozik.

A labdarúgó Európa Liga-selejtező harmadik fordulójának párosítása:

VIDEOTON FC–Gent (belga)

Crvena zvezda (szerb)–Omonia Nicosia (ciprusi)

AIK (svéd)–Lech Poznan (lengyel)

FK Zeta (montenegrói)–FK Sarajevo (bosnyák)

Eskisehirspor (török)–Olympique Marseille (francia)

Dundee United (skót)–Dinamo Moszkva (orosz)

Bursaspor (török)–Kuopio (finn)

Steaua Bukarest (román)–Spartak Trnava (szlovák)

Kalmar FF (svéd)–Young Boys (svájci)

Arsenal Kijev (ukrán)–ND Mura (szlovén)

FC Gomel (fehérorosz)–FC Liverpool (angol)

Anzsi Mahacskala (orosz)–Vitesse (holland)

Saint Patrick's Athletic (ír)–Hannover 96 (német)

Athletic Bilbao (spanyol)–Slaven Koprivnica (horvát)

Ried (osztrák)–Legia Warszawa (lengyel)

Servette (svájci)–Rosenborg (norvég)

Aszterasz Tripolisz (görög)–Marítimo (portugál)

Ruch Chorzów (lengyel)-Viktoria Plzen (cseh)

APOEL FC (ciprusi)–Aalesund (norvég)

Rapid Bukarest (román)–Heerenveen (holland)

FC Internazionale (olasz)–Hajduk Split (horvát)

AC Horsens (dán)–Elfsborg (svéd)

FK Vojvodina (szerb)–Rapid Wien (osztrák)

Tromsö (norvég)–Metalurg Donyeck (ukrán)

Bnei Jehuda (izraeli)–PAOK (görög)

Genk (belga)–FC Aktobe (kazah)

Dila Gori (grúz)–Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi)

Twente (holland)–Mlada Boleslav (cseh)

Admira Wacker (osztrák)-Sparta Praha (cseh)

Az első mérkőzéseket jövő csütörtökön, a visszavágókat egy héttel később rendezik.

Kimaradt?