Kosárlabda BL: Kolozsvár „kipukkadt”, Nagyvárad szárnyalt

Teljesen összeomlott a Kolozsvári U-BT támadójátéka a Muratbey Usak Sportif elleni csütörtök esti összecsapás második félidejében és így megszégyenítő arányú vereséget (66-85) szenvedett a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája második selejtezőkörének visszavágóján. Összejött viszont a bravúr a Nagyváradi CSM-nek, amely bejutott az idén induló sorozat csoportkörében.

Az új multifunkcionális sportcsarnokba összegyűlt mintegy 4000 néző várakozással tekintett a török bajnokság 7. helyezettje elleni visszavágó elé, ugyanis Mihai Silvășan tanítványai két nappal korábban végig meccsben voltak Usakban és csak 90-93-ra kaptak ki.

A 3 pontos hátrány papíron behozhatónak tűnt, bár azzal előzetesen mindenki tisztában volt, hogy a két csapat nem ugyanazt a színvonalat képviseli. A törökök háromszoros, de talán inkább négyszeres költségvetéssel dolgoznak, következésképpen a légiósaikat is egy „magasabb polcról” vásárolták. Tovább nehezítette az U-BT dolgát, hogy csak 7 olyan játékost tudott kiállítani, aki megütötte a török csapat színvonalát, így a bravúrhoz az kellett volna, hogy az usaki szoros mérkőzésen szerepet kapó kolozsváriak mindegyike jó napot fogjon ki.  

Ez sajnos nem történt meg, már a mérkőzés kezdetén kiderül, hogy a török edző nem tétlenkedett az  első mérkőzés óta eltelt idő alatt, kitanulmányozta a hazaiak irányítójának, Filip Adamovicsnak a játékát, akit egész egyszerűen kikapcsoltak a játékból. Az U-BT boszniai szerb kosarasát a szoros emberfogás és passzsávjainak lezárása kizökkentette nyugalmából és hibát hibára halmozott. Itt mutatkozott meg aztán Mihai Silvășan tapasztalatlansága (gyávasága?), ugyanis túl sokat tartotta pályán csapata legnagyobb kerékkötőjét. Ugyancsak nehezítette a kolozsváriak dolgát, hogy Török Rolandnak már a mérkőzés első negyedében faultproblémái adódtak és ezért hosszú időszakokra kispadra kényszerült. Ilyen körülmények között a csapatot három játékos – Dykes, Moldoveanu és Barro  - vitte a hátán, akikhez időnként felzárkózott a kispadról érkezett Rasics is.

A nagyszünetig ennek ellenére jól alakult az eredmény. Az U-nak már az első negyedben, 16-11-es állásnál, alkalma adódott arra, hogy ellépjen ellenfelétől, viszont létszámfölényes támadásnál Moldoveanu rossz döntést hozott. A törökök azonnal büntettek, így az első 10 perc 16-16-os döntetlennel zárult.

Ugyanez a forgatókönyv megismétlődött a második negyedben is, a hazaiak 6 pontos előnyt adtak le egy stupid döntés után. A nagyszünet előtti mozzanatok azért jól sikerültek és az U 38-32-es vezetésnél továbbjutásra állt.

Arra, ami a második félidő elején történt egyszerűen nincs logikus magyarázat. Az Usak egy 7-0-s rohammal pillanatokon belül átvette a vezetést, majd egy rövid egyensúlyállapot után faképnél hagyta az U-t. Ebben a periódusban Dykesék támadójátéka teljesen felmondta a szolgálatot, labdavesztés vagy rossz dobás után a törökök ellentámadásból könnyű kosarakat szereztek. A harmadik negyedet 10, a negyediket 15 ponttal vesztette el az U-BT, amely így a nagyszünetbeli +6-ról 25 ponttal vesztette el a második félidőt.

„Fájdalmas vereséget szenvedtünk, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a nagyszünetben 6 pontos előnyünk volt. Valami elromlott a harmadik negyed végén, a negyedik elején és fejben feladtuk. Nem tudtuk megállítani őket védekezésben, eladott labdáinkból pedig leindítottak” – mondta el a mérkőzés után Mihai Silvășan, a Kolozsvári U-BT edzője. Hozzátette: nagy lehetőséget szalasztott el csapata, ugyanis az idén induló kosárlabda BL-ben rangos ellenfelekkel mérkőzhetett volna meg.

Vereségükkel a kolozsváriak számára nem ért véget az európai szereplés, ugyanis a FIBA EuroCup-ban folytathatják. A sorozat G csoportjába osztották be, ahol a törökországi Gaziantep, a koszovói KB Peja és a BL első selejtezőkörében kettős győzelemmel megvert ciprusi Petrolina AEK Larnaca vár rá. 

A Nagyváradi CSM-nek sikerült

Sikerült viszont a bravúr a Nagyváradi CSM számára, amely hazai pályán ledolgozta az idegenbeli 3 pontos hátrányt és 70-58-ra legyőzte a Lukoil Akademik Szófia együttesét. 

Cristian Achim tanítványaira rendkívül nehéz mérkőzések várnak, a kosárlabda BL B-csoportjában Izrael és Ukrajna bajnoka, a francia kupagyőztes, valamint a tavalyi török és finn bajnok kapott helyet. 

Kosárlaba BL, a B-csoport összetétele
Umana Velence (Olaszoroszág)
Nagyváradi CSM (Románia)
Avtodor Szaratov (Oroszország)
Kataja Basket (Finnország)
Maccabi Rand Media (Izrael)
Khimik Juzsnyij (Ukrajna)
Pinar Karsiyaka Izmir (Törökország)
Le Mans Sarthe (Franciaország)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?