Kis pályás bajnokság nem kispályásoknak

Elő lehet készíteni a focicipőt, hamarosan kezdődik a kolozsvári magyar egyetemisták 5+1-es labdarúgó-bajnoksága, a hosszú múltra visszatekintő Visszhang Kupa. Az új szezon előtt a szervezők részéről Asztalos Lőrincz osztott meg néhány részletet portálunkkal. A legnagyobb kérdés, hogy változik-e a bajnokság lebonyolítási rendszere – mint megtudtuk, erről a csapatkapitányok döntenek az első gyűlésen.

Harminc meccs, ugyanannyi győzelem

Ha minden jól megy, jövő héten elkezdődik a Visszhang Kupa következő kiadása. A tavalyi szezont elsöprő fölénnyel nyerte az Árnyék csapata, amely hibátlanul menetelt végig, őket senki sem tudta legyőzni a harminc forduló során. A második helyre befutó Tifossi, illetve a harmadik Kolozsvári Góbék hátránya egyaránt 19 pont volt. Két csapat idő előtt befejezte az idényt, így az eredeti 16 csapatos mezőny 14-re csappant.

Aki játszott a ligában, tudja, a színvonal magas, a díjazáshoz mérten mindenképp. Igaz, a fiatalok nem is a nyeremény miatt neveznek be. Van, akinek a „visszhangozás” presztízsértékkel bír, mások a baráti focik mellett komolyabb szinten szeretnék megmérettetni magukat, de akadnak olyanok is, akik a diáknapokra hangolnak a tornával. Egy dolog közös: a sportolás, a futball szeretete.

Liga vagy kupa?

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is a Monostor negyedbeli Gazdász (Agronomiilor) utcában található pályákon rendezik meg a bajnokságot, kérdéses azonban, hogy milyen séma szerint. Asztalos Lőrincz szervező-játékos kevés esélyt lát arra, hogy a bajnokság visszatérjen a régebb is alkalmazott kupaformátumhoz, bár mint a Maszolnak kifejtette, szerinte a váltás hosszútávon a Visszhang Kupa előnyére válna.

A jelenlegi, csoportok nélküli ligarendszer megfelel ugyan a csapatok többségének, mivel így lényegesen több meccset játszhatnak, de a bajnokság ebben a formában kevésbé eladható. Döntő hiányában az érdeklődők nagyon kis számban látogatnak ki a meccsekre, így nehéz szponzorokat bevonni, tovább fejlődni – fogalmazott Asztalos Lőrincz.

Elhunyt társukra emlékeztek

„Nem az a lényeg, hogy a legvégén ki emeli magasba a trófeát, a bajnokságnak közösségépítő jellege van, őrizzük a több évtizedes hagyományokat. Ezt szeretnénk továbbvinni, és ehhez szükség van a magyar egyetemisták segítségére” – nyilatkozta lapunknak a szervező.

A Visszhang-család egy 2014-es tragédia után összefogott, az autóbalesetben elhunyt Simon Szilárd emlékére írták ki a januári teremfoci-tornát. Szilárd a Kolozsvári U ifjúsági csapatában rúgta a bőrt, de tagja volt a Visszhangban érdekelt Tifossinak is.

A KMDSZ mostohagyermeke

A szervezők kifejtették, eddig hivatalosan tizenhat csapat regisztrált, ami valamivel több, mint amennyire eredetileg számítottak. Jelentkezni október 9-ig lehet a következő linken.

A Visszhang Kupa egyébként a Kolozsvári Magyar Diákszövetség gyermeke, a bajnokságot évtizedek óta megszervezik a „kincses városban”, de az utóbbi években a Visszhang mostohasorsra jutott. A KMDSZ bár Sportirodát működtet, elhanyagolta a kupát, amelynek nincs egy becsületes honlapja, az eredmények nagy késéssel kerültek ki a hivatalos Facebook-oldalra, nem beszélve a sajtóközlemények hiányáról, és a sort hosszasan folytathatnánk.

A lelkes, kisszámú szervezőcsapat nélkül – amely a résztvevő csapatok játékosaiból állt össze az utóbbi években – a kupa alighanem végleg megszűnt volna, de a történet hamarosan folytatódik.

Kimaradt?