Spanyol kézi vb: francia címvédés vagy trónfosztás?

A következő két hétben Spanyolországba költözik a férfi kézilabdavilág elitje: a jelentős kézilabdás hagyományokkal rendelkező ország péntektől ad otthont a 2013-as világbajnokságnak.vb

Hosszú kihagyás után rendezhet Spanyolország újra jelentősebb kézilabdatornát: az 1996-os Európa-bajnokság óta ez az első nagy verseny, aminek az ibériai ország ad otthont.

A csoport: toronymagas favoritok a franciák

Az A jelzetű csoport egyértelmű esélyese olimpiai és világbajnoki címvédő francia válogatott. Utoljára 2007-ben rendeztek olyan világbajnokságot, amelynek nem a francia himnusz csendült fel a végén. franciakAz olimpiai címvédőnek tehát az utóbbi két világbajnokságon annyira jól sikerült a formaidőzítés, hogy nem találtak legyőzőre, így valószínűleg a tulajdonképpeni világbajnokság csak a csoportkör után kezdődik számukra. Ebben a csoportban játszik az a német válogatott is, amely az utóbbi évek világversenyein rendre szerényebb eredményeket ért el, sőt a londoni olimpián nem is indulhattak, de valószínűsíthető, hogy bekerülnek majd a legjobb tizenhat közé. Ebben a csoportban játszik a két dél-amerikai válogatott, Brazília és az olimpiai résztvevő Argentína mellett az Afrika-bajnok Tunézia is.

B csoport: északi csata a csoportelsőségért

A B csoportban az aktuális Európa-bajnok dánok legnagyobb ellenfele Izland lehet. Az egy évvel ezelőtti kontinensbajnokság nemcsak a dánoknak hozott sikert, hanem a B csoport másik válogatottjának, a Kiril Lazarovval felálló macedón csapatnak. A tavalyi Eb-ötödik hely volt az első kiugró eredménye a csapatnak, amellyel a kontinenstornán legyőzött vagy megszorongatott pár „nagy nevet”, így vb-debütánsként is esélyes lehet arra, hogy szoros meccseket játsszon a továbbjutásért és felzárkózzon a dánok, illetve Izland mögé.

A tavalyi Európa-bajnokság ezüstérmese, Szerbia, a C csoportban játszik az olimpiáról lemaradó Lengyelországgal, és Dél-Koreával.

D csoport:spanyol-horvát-magyar csaták várhatók

Első látásra a legerősebb csoportnak az utolsó, D csoport tűnik, amelyben a házigazdák mellett London harmadik és negyedik helyezettje - a horvát, illetve magyar válogatott mérkőzik majd. Az európai trió továbbjutása szinte borítékolható, a fennmaradó továbbjutó hely sorsa pedig Algéria és Egyiptom között dőlhet el. 

nagylaciA magyar válogatott az Újév Kupával, illetve a szerbek és románok elleni barátságos meccseken való győzelemmel hangolódott a világbajnokságra. Az Újév Kupát két döntetlennel (a csehek és a szintén vb-résztvevő lengyelek ellen) és a szlovákok elleni győzelemmel zárta a magyar csapat. A Mocsai-csapat a D csoportban először Egyiptommal mérkőzik meg (szombat, 20:00 óra), majd az ausztrálok elleni mérkőzés következik. A csoportrangadó horvátok és spanyolok elleni mérkőzés lesz az, amely azt is eldöntheti, hogy a csoport hányadik helyéről várhatják a folytatást (és a nyolcaddöntőben milyen ellenfelet kapnak majd a másik ágról).

A magyar válogatottnak ez zsinórban a harmadik világversenye a tavalyi Európa-bajnokság nyolcadik, illetve az ötkarikás negyedik helyezése után. Az olimpiai keret tagjai közül Fazekas Nándor és Laluska Balázs lemondta a válogatottságot (ahogy az olimpián mellőzött Iváncsik Tamás is), a székelyudvarhelyi születésű Ilyés Ferenc pedig azért fog hiányozni, mert decemberben újabb műtéttel eltávolították a lábából azt a fémlemezt, amely a tavaszi sérülése után segítette a gyógyulását, de mostanra akadályozta a játékban.

Gyönyörű csarnokok

Négy város látja el a csoportkörben a házigazda szerepét: Zaragoza, Sevilla, Madrid és Granollers sportlétesítményeiben zajlik majd a világbajnokság első fele. Talán az utóbbi neve csenghet kicsit idegenül, hiszen nem egy közismert városról van szó, de itt, Barcelonától nem messze rendezték többek között az 1992-es olimpia kézilabdatornáját is. A legjelentősebb helyszín a főváros, Madrid, ahol a D csoport küzdelmeire kerül majd sor: nem véletlenül, hiszen ebben a csoportban játszanak a házigazda spanyolok, és a tizenegyezer férőhelyes csarnokban teltházra lehet számítani. A csoportkör utáni egyenes kieséses szakasz mérkőzéseit átveszi a patinás, 16,500 férőhelyes barcelonai Palau Sant Jordi csarnok és Zaragozában is lesznek majd meccsek. A helyosztók alsó ágának küzdelmeire (17-24. hely) a Madridtól 60 km-re fekvő Guadalajarában kerül majd sor.

A négy hatos csoportban kétnaponta mérkőznek a csapatok: minden csoportból az első négy válogatott jut tovább a legjobb tizenhat közé. Innen egyenes kieséses rendszerben folynak tovább a küzdelmek: a csoportokból továbbjutottak keresztbejátszanak egymással (a csoportelsők a másik csoport negyedik helyezettjeivel, a másodikak a harmadikokkal). Ez különbözik a korábbi világbajnokságok lebonyolítási rendjétől, ugyanis az előző vébéken a csoportkör legjobbjai újabb két csoportba rendeződtek, onnan lehetett a legjobb négy közé kerülni. A két ágon döntőbe jutott csapatok január 27-én Barcelonában mérkőznek meg a világbajnoki címért.Palau3

Színvonalas világbajnokságnak nézünk elébe, hiszen az utóbbi években jól teljesítő csapatok közül egyedül Svédország hiányzik a tornáról. Már a csoportmeccsek alatt számítani lehet néhány rangadó (például a D csoportban a spanyol-horvát-magyar hármastól), illetve a nyolcaddöntőben is várható egy-két meglepetés.

Kérdés, hogy a francia válogatott begyűjti-e zsinórban a harmadik világbajnoki címét és folytatódik az utóbbi két vb képlete, miszerint: ha világbajnokság, akkor borítékolható francia győzelem?

Kimaradt?