Százszázalékos mérleggel jutottak ki a magyarok a 2017-es kosár Eb-re

Az Európa-bajnokságra már korábban kijutott magyar férfi kosárlabda-válogatott hatodik mérkőzését is megnyerte a selejtezőcsoportjában, a magyar nemzeti együttes szombaton két ponttal verte Macedóniát Szolnokon. Mint ismeretes, a 2017-es torna egyik helyszíne Kolozsvár lesz.

A magyar válogatott a csoport egyetlen százszázalékos csapataként és már Eb-résztvevőként várta az utolsó összecsapást, melynek a macedónok számára sem volt tétje, mivel ők biztosan harmadikok a csoportban. A nemzeti csapat tíz nappal ezelőtt 76-66-ra nyert Macedóniában - megszakítva az ellenfél 13 éves hazai veretlenségét -, ezúttal pedig legjobbjai, Hanga Ádám és Vojvoda Dávid nélkül állt ki. Hanga már elindult vissza spanyol klubjához, a Vitoriához.

A felszabadult játékot eleinte inkább a vendégek mutatták be, akik négy triplával 11-22-re elhúztak, de Eilingsfeld János és Ferencz Csaba révén a nyitónegyed végére 18-25-re felzárkóztak a magyarok. A folytatásban rákapcsoltak a hazaiak, és egy 9-0-s rohammal átvették a vezetést, a félidő hajrája azonban a macedónoké lett, így a nagyszünetben 32-37 volt az állás.

Fordulás után az Olaszországban légióskodó Perl Zoltán, valamint Ferencz triplája hozta közelebb Stojan Ivkovic szövetségi kapitány együttesét, amely 43-42-nél került ismét előnybe. A 46-46-ról induló negyedik játékrészben - a tét nélküli meccshez képest - óriási csatát láthatott a teltházas Tiszaligeti Csarnok közönsége, a válogatott egyszer meglépett öt pontra, aztán Aleksandar Kostoski hármasával 17 másodperccel a vége előtt 61-60 volt az állás. Perl hibátlanul büntetőzött, Kostoski viszont elrontott egyet, így 63-61-mal zárult a mérkőzés, azaz a magyarok hat diadallal, százszázalékos mérleggel zárták a selejtezőt.

Stojan Ivkovic meghatottan nyilatkozott a lefújás után: „Köszönöm a srácoknak, a közönségnek, és persze a stábomnak, csodálatos munkát végeztek" - értékelt.

A fennállásának 15. kontinenstornájára készülő nemzeti együttes - amely 10 millió forintot kap a szövetségtől hőstettéért - 1999 után szerepelhet ismét Eb-n. Akkor Franciaországban mindhárom csoportmérkőzésén kikapott - sorrendben a spanyoloktól, az oroszoktól és a szlovénoktól -, és a 14. helyen zárt. A 40. kontinenstornának Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig. Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán tagja a 24-es mezőnynek, Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozik a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett.

Az Eb csoportkörének sorsolását november 22-én tartják.
 

Kapcsolódók

Kimaradt?