Peruból indul és Chilében ér célba az idei Dakar-rali

Szombaton Peru fővárosa, Lima mellől rajtol el a világ leghíresebb és legkeményebb terepversenye, a Dakar-rali, amely január 19-én Santiago de Chilében ér célba. A versenynek, amelynek kezdete, 1979 óta eddig 58 halálos áldozata volt, az idén 161 autó, 196 motorkerékpár, 75 kamion és 40 quad vág neki.

Ami az elitet illeti, indul a címvédő francia Stéphane Peterhansel, aki eddig tízszer nyert a Dakaron, négyszer autóval, hatszor motorkerékpárral. peterhanselEgy év kihagyás után visszatér a 2010-ben bajnok spanyol Carlos Sainz, indul a katari Nasszer al-Attijah, aki 2011-ben nyert, és rajtol a dél-afrikai Giniel De Villiers is, így az utóbbi négy év nyertesei küzdhetnek majd egymással.

A több mint nyolcezer kilométeres távnak ezúttal is lesznek magyar résztvevői: az autósok között a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős és a Sebestyén Sándor, Bognár József duó, továbbá utóbbi szervizcsapata, a Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán trió próbál szerencsét.

Szalayékat a Darázsi Zsolt, Szalai Norbert, Vörös Ferenc kamionos csapat segíti. Ott lesz még a szombati startnál Horn Albert is, aki a kazah Andrej Cserednyikov oldalán próbálja majd leküzdeni a kősivatagokat.

A magyarok közül Szalay a legtapasztaltabb, most indul tizenkettedszer a Dakaron. Az eddigi 11 versenyből hétszer ért célba, jelenlegi navigátorával, Bunkoczi Lászlóval pedig mind a hatszor eljutott a végállomásig. A magyar páros tavaly érte el eddigi legjobb eredményét, huszadik lett.dakar

A magyar versenyző gépét már az indulás előtt majdnem baleset érte. A perui kirakodás és gépátvétel során a Szalayék autója előtt álló kocsi alatt leszakadt az emelő.

„Elég sokat szenvedtek vele, így emiatt csúszott is a gépátvétel, két targoncával kellett valahogy lekaparni. Homokos, murvás volt a talaj, és ebbe betonoztak le néhány rögzítőpontot. Viszont az egyik nem bírta a gyűrődést, és a csavar kiszakadt a betonból" – írta a sport365.hu.

A Sebestyén Sándor, Bognár József kettős másodszor áll rajthoz. Tavaly feladták, de az idén sokkal felkészültebben és más szemlélettel vágnak neki a távnak.

„Testileg és lelkileg készen állok" - fogalmazott Sebestyén. A felkészülésről szólva kiemelte: szinte megállás nélkül vezetett az elmúlt két hónapban, mintegy negyvenezer kilométert, vagyis két olajcserényit autózott.

Ami magyarok eredményét illeti, eddig a Palik László, Darázsi Gábor duó érte el a legjobb eredményt. 2005-ben, Nissan Navarával a 18. helyen fejezték be a versenyt.

A Dakar-ralit 2009 óta bonyolítják le Dél-Amerikában, mivel a terrorfenyegetettség miatt 2008-ban törölni kellett a versenyt az eredeti helyszínen, Afrikában. dakar-terkepA törlésről akkor egy nappal a rajt előtt, január 4-én határoztak; a verseny történetében példátlan döntés azért született meg, mert nem lehetett garantálni a versenyzők és a kísérők testi épségét a nyolc mauritániai szakaszon. A szervezők azóta többször is kinyilvánították, hogy a verseny előbb vagy utóbb visszatér az afrikai utakra, de végső döntés még nem született.

Kimaradt?