Orosz siker született a 10. Székelyföld Kerékpáros Körversenyen

Az orosz Kirill Pozdnyakov (Baku Cycling Project) nyerte a 10. Székelyföld Kerékpáros Körversenyt, a viadal történelmének eddigi legerősebb kiadását.

A versenyen 19 csapat – melyből 9 kontinentális és 3 válogatott – és 20 ország sportolói vettek részt. Az orosz kerékpáros a verseny 482,92 km össztávját 11 óra 25 perc és 14 másodperc alatt teljesítette, őt a kazah Alexandr Shushemoin (Vino4 ever/ +01.42 perc) és a szlovén Matej Mugerli (Baku Cycling Project / +01.49 perc) követte.

„Második romániai versenyem a Szeben Körverseny után a Székelyföld Kerékpáros Körverseny. Remekül éreztem magam, a szakaszok gyönyörű, lenyűgöző tájakon vezettek át. Nem volt könnyű győznöm, hiszen nagyon erős volt a mezőny, ennek egyik példája a viadal magas átlagsebessége. Remélem, hogy 2017-ben is visszatérhetek majd Székelyföldre és megvédhetem címemet” – nyilatkozta a győztes Kirill Pozdnyakov.

Remek eredmények a romániaiaknak is

A rajthoz álló 19 csapat között az ország egyetlen kontinentális csapata, a Tusnad Cycling Team mellett részt vett a viadalon a román válogatott is. A csíkszeredai gárda sportolói remekül teljesítettek, ennek köszönhetően a TCT a csapatversenyt a második helyen zárta a Baku Cycling Project, az Europe Tour listán a 12. helyen álló azeriek mögött. A spanyol Jose Miralles (Tudnad Cycling Team) a verseny legjobb U23-as sportolója lett, az országos bajnok Marius Petrache (román válogatott) pedig a sprinterek között végzett dobogós helyen. A hazai sportolók között összetettben Daniel Crista (Tusnad Cycling Team) végzett a legelőkelőbb helyen. „Számítottam arra, hogy jó helyezést érek el, hiszen sokat edzettem erre a versenyre. Aminek viszont a legjobban örülök, hogy versenyről versenyre sikerül előrébb lépnem. Az egyéni időfutamon is az első tízben végeztem, ez számomra is egy meglepetés volt, így teljes az örömöm” – mondta a legjobb romániai sportolóként záró Crista.

A megkülönböztető mezek

  • Legjobb hegymenő (sárga Csíkszereda mez): Lukas Schlemmer (osztrák / WSA Greenlife).
  • Legjobb romániai (kék Tusnád mez): Crista Daniel (Tusnad Cycling Team).
  • Legjobb U23-as sportoló (fehér Amigo&Intercost mez): José Rigo Miralles (spanyol / Tusnad Cycling Team).
  • Legjobb sprinter (piros-fekete Székelyföld mez): Matej Mugerli (/szlovén / Baku Cycling Project).
  • Az összetett, a Székelyföld Kerékpáros Körverseny győztese (narancssárga-fekete ING Service mez): Kirill Pozdnyakov (orosz / Baku Cycling Project).

Tófalvi Éva, a vendég

Az ötszörös olimpikon, Tófalvi Éva sílövő is jelen volt a 2. szakasz befutójánál és a kerékpárosok meglepetésére ott volt a hargitafürdői díjátadó ünnepségen is. „Minden sportágat szívesen figyelemmel követek és örülök, hogy részese lehettem ennek a viadalnak is. A verseny a régiónak egy óriási népszerűsítési esély úgy hazai, mind nemzetközi szinten, éppen ezért fontos, hogy hasonló versenyeket tudjunk szervezni” – nyilatkozta az ország legeredményesebb téli sportolója.

A paralimpiai bajnok Rióra készül

Novák Károly Eduárd, Románia egyetlen paralimpiai bajnoka számára különleges a Székelyföld Kerékpáros Körverseny. A csíkszeredai sportoló a Tusnad Cycling Team tagjaként végigtekerte a versenyt, a Román Kerékpáros Szövetség elnökeként és a szervezőbizottság tagjaként is sokat tevékenykedett. Novák Károly Eduárd számára viszont elkezdődött az idei paralimpiai játékokra való utolsó felkészülési fázis. „Elégedett vagyok a csapat eredményével és az idei Székelykör által elért szinttel is. Testileg és lelkileg is kész vagyok a paralimpiai részvételre, számomra egy kéthetes olaszországi felkészülés következik, majd elutazom Brazíliába. Megtisztelve érzem magam, hogy én vihetem majd a paralimpiai megnyitón a román zászlót. Úgy érzem, az ellenfeleimen nagyobb a nyomás, hiszen én elértem álmomat a londoni olimpián 2012-ben, amikor sikerült aranyérmesként hazatérnem. Annak ellenére, hogy betöltöttem a 40. életévemet, nem tartom kizártnak, hogy 2020-ban Tokióban is ott leszek. Minden a motivációtól függ” – nyilatkozta Novák Károly Eduárd.

Kapcsolódók

Kimaradt?