Rio 2016: Szilágyi Áron átlépett román ellenfelén és elődöntős

A címvédő Szilágyi Áron magabiztos vívással győzte le a román Tiberiu Dolniceanut a riói olimpia férfi kardvívó versenyszámának negyeddöntőjében. A magyar ellenfele a romániai idő szerint éjszakai fél 1-kor kezdődő elődöntőben a dél-koreai Kim Dzsung-Hvan lesz.

Román, magyar és német színekben induló erdélyi magyar is volt a riói olimpia férfi kardvívó versenyszámának negyeddöntőjében.

Azt már a sorsoláskor is lehetett tudni, hogy két kör sikeres abszolválása után a román Tiberiu Dolniceanu a londoni címvédő Szilágyi Áron ellen lép pástra. A csörtét a magyar kardozó kezdte jobban, végig vezetett, a legnagyobb előnyt 8-4-nél mutatta az eredményjelző tábla. Innen  Dolniceanu egy szép sorozattal egyenlített, majd 10-9-cel át is vette a vezetést.

Szilágyi Áron keze nem remegett meg és egy utolsó nagy ötpontos sorozattal 15-10-re megnyerte az összecsapást.

„Kőkemény ellenfél volt a többszörös világbajnok román kardvívó, megizzasztott. A zsűri sem állt mindig a helyzet magaslatán, de ez benne van a kardvívásban, aki ismeri ezt a sportágat, nem lepődik meg rajta. Decsi András, az edzőm végig azt kiabálta be, hogy maradjak nyugodt, csak magamra fókuszáljak, ne az ellenfélre vagy a zsűrire! Többnyire ezt sikerült teljesítenem, boldog vagyok, hogy a négy között vagyok, és újra éremért vívhatok. Egyelőre pihenésre van szükségem, át kell gondolnom az eddigieket. Az elődöntőben a dél-koreai Kimmel vívok, akivel többször edzőtáboroztam már, bízom benne, hogy én ismertem ki őt jobban, mint ő engem” – mondta Szilágyi Áron az M4 Sportnak.

A brassói születésű Szabó Mátyás ellenfele az amerikai Daryl Homer volt. A színes bőrű kardozó esélyt sem adott a német színekben induló Szabónak, 6-1-es villámrajtot vett, és mindvégig tartotta előnyét. az összecsapás végül 15-11-es eredménnyel ért véget.

Eredmények

  • Szilágyi Áron-Tiberiu Dolniceanu 15-10
  • Daryl Homer-Szabó Mátyás 15-11
  • Kim Dzsung-Hvan -Nyikolaj Kovaljev 15-10
  • Abedini Mojtaba-Vincent Anstett 15-13

Az elődöntők párosítása

  • Szilágyi Áron-Kim Dzsung-Hvan 
  • Abedini Mojtaba-Daryl Homer

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?