Szász Emese párbajtőröző az első magyar bajnok Rióban

Már a riói olimpia első versenynapján megnyerte első aranyérmét a magyar delegáció Szász Emesének köszönhetően, aki a női párbajtőr döntőjében 15-13-ra megverte az olasz Rosella Fiamingót.

2000 és 2004 után jutott újra magyar a női párbajtőrben. Sidney-ben és Ahténban is Nagy Tímea nyert, a második sikerénél ugyanaz a Kulcsár Győző volt az edzője, aki most Szászt készíti fel van ismét magyar döntős női párbajtőrben. Akkor Nagy Tímea mindkétszer nyert. Szász ellenfele a 2014-es és 2015-ös világbajnok olasz Rossella Fiamingo volt, ő negyedik, Szász a hatodik kiemeltként jutott a döntőbe. Mindketten balkezes vívók, az elődöntőben a négy versenyzőből hárman is balosak voltak.

Fiamingo a döntőig nem vívott európai ellenféllel. Először a kanadai McKinnont verte, aztán Kongot Hongkongból, majd a koreai Csojt. Az elődöntőben a kínai Szun vezetett ellene három találattal is, de egy nagy hajrával fordított, és a hosszabbításban a győztes találatot is bevitte.

Az első találat nem a 33 éves Szászé volt, de ez nem ijesztette meg. Korábban az észt Beljajeva ellen 1-4-ről állt fel, az elődöntőben 0-1 után is már ő dominált. A döntőben is gyorsan meglett az egyenlítés. A folytatás viszont az olaszé volt, 3-1-re el is tudott húzni, és Szász hiába tapadt szinte végig, a második három perc kezdetén Fiamingo 10-6-ra ment el.

Innen jött a hatalmas feltámadás.11-7-nél remek sorozatot hozott össze Szász, feljött 11-10-re, a második három perc vége pedig 12-11-es olasz vezetésnél jött el, a harmadik elején pedig ki is tudott egyenlíteni Szász, majd a fordítást is megcsinálta. Ezzel át is vette az irányítást, elhúzott 14-12-re, majd egy együttes találattal lett olimpiai bajnok.

Még mindig nem hittem el, gyerekkorom óta dolgozom ezért - mondta az eredményhirdetés után Szász Emese. Nagyon köszönöm mindenki támogatását. Nagyon szerettem volna érmet nyerni. Egyre jobban ment a vívás, evés közben jött meg az étvágyam. Végig hittem a győzelemben akkor is, amikor az olasz lány nagyon vezetett ellenem.

A bronzmeccset a kínai Szin Ji-ven nyerte a francia Lauren Rembi ellen.

Szász Emese eredményei

    a 32 között:

  • Szász Emese-Julija Beljajeva (észt) 15-11

    a 16 között:

  • Szász-Kang Joung Mi (dél-koreai) 15-11

    negyeddöntő:

  • Szász-Szato Nozomi (japán) 15-4

     elődöntő

  • Szász-Rembi (francia) 10-6

Döntő

  • Szász Emese-Rosella Fiamingo 15-13

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?