Női kézilabda: megismételhető Rióban a világbajnoki bronz?

A 2015-ös világbajnokságon Tomas Ryde-vel a kispadon bravúros teljesítményt nyújtott Románia női kézilabda-válogatottja. A svéd edző nemrég a norvégiai felkészülési torna után kendőzetlenül írt a csapat hiányosságairól, majd kijelentette, hogy Cristina Neaguék a sportág élmezőnyéhez tartoznak. Erre kissé váratlanul érkezett az újabb nyilatkozat, miszerint Rio de Janeiróban nem elvárás a dobogós helyezés. A lányok mindenestre keményen készültek az olimpiára és Angola ellen lehetőség nyílik győzelemmel kezdeni a tornát.

Jóllehet a norvégiai tesztmérkőzéseken Cristina Neagut és Aurelia Brădeanut is pihentette az egykoron rendőrtisztként dolgozó Tomas Ryde, a csapat gyenge eredményeket ért el a házigazdák mellett a franciákat és spanyolokat felvonultató felkészülési eseményen. Sima vereség az első két mérkőzésen, döntetlen a tornagyőztes ibériaiakkal – így mutatott a román nemzeti együttes mérlege. Ryde mégsem bánkódott, a Román Kézilabda Szövetség által a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben leszögezi, Norvégiában nem az eredményességre került a hangsúly.

„Az aalesundi torna véget ért, a többi csapattal együtt mi is a felkészülésen dolgoztunk, arra törekedtünk, hogy javítsunk a játékosok erőnlétén. A tornára nem győzelmi szándékkal utaztunk, de miért is lett volna ez a célkitűzés, amikor az igazán nagy erőpróba két hét múlva kezdődik” – értékelt a skandináv tréner, aki a védekezésben látott hiányosságokat: „A nyár elején a csapatom nem állt fizikailag ott, ahol a top 5-ös válogatottak. Éppen ezért, a felkészülés során arra összpontosítottunk, hogy dolgozzunk az állóképességen. Többet kell szaladnunk, ilyen szempontból nagy volt a hátrányunk a norvégok, franciák mögött. Amúgy a norvégok elleni meccsen nagyon gyengén mozogtunk, különösen a védekezésben. Nem vagyok megelégedve a védekezéssel. Túlságosan passzívak vagyunk, agresszívebben kell játszani” – fejtette ki Ryde.

Játékoskeret az olimpiára: Kapusok: Paula Ungureanu, Ionica Munteanu – Szélsők: Valentina Ardean, Camelia Hotea, Laura Chiper – Balátlövők: Cristina Neagu, Szűcs Gabriella, Gabriela Perianu – Irányítók: Aurelia Brădeanu, Eliza Buseschi – Jobbátlövők: Geiger Melinda, Patricia Vizitiu – Beállók: Oana Manea, Florina Chintoan – Tartalékok: Denisa Dedu (kapus), Mădălina Zamfirescu.

Szűcs Gabrielláék jó pár órát eltöltöttek a konditeremben az olimpiát megelőző hetekben, a lányoknak csak kevéssel az elutazás előtt jutott idő egy kis lazításra. A válogatott tagjai az Ilfov megyei Tunari községben található gokartpályán köröztek párat. A versenyt egyébként Cristina Neagu nyerte, kérdés, hogy a ŽRK Budućnost Podgorica klasszisa az olimpián is vezére lesz-e a csapatnak. Neagu kirobbanó formában játszott a legutóbbi világversenyen, a dániai vb román gólkirálynőjét az esemény legértékesebb játékosának, azaz MVP-jének választották a hozzáértők. Ha Rióban is legalább annyira hatékonyan fog kézilabdázni, mint a világbajnokságon, egy kis szerencsével újabb érmet szerezhetnek a kézilabdázók, igaz Ryde óvatos maradt az esélylatolgatásnál, bizonyára nem akart plusz terhet helyezni lányaira.

„Nehéz dolgunk lesz az olimpiai játékokon. Ez a legszínvonalasabb torna, a kijutott 12 csapat már győztesnek tekinthető. Nincsenek elvárásaink az érmeket illetően, sokat kell dolgoznunk. Nem hiszem, hogy egymás után meg tudunk nyerni kilenc mérkőzést, de ha mégis sikerülne, az fantasztikus lenne. Örülök, amiért a lányok az utóbbi találkozókon sokat fejlődtek” – mondta a Henri Coandă repülőtéren Tomas Ryde, közvetlenül az elutazás előtt. Nyilatkozata azért is érdekes, mert pár nappal korábban a következőképpen beszélt a válogatottról: „Jelen pillanatban Románia női kézilabdában a világ legjobb csapatai között van. Nagy lehetőség számunkra a brazíliai olimpia, igaz, már a csoportkörben kemény mérkőzésekre kell számítani. Jól sikerült a felkészülés, büszke vagyok a lányokra. Hajrá Románia!” – olvasható az Agerpres hírügynökség jelentésében.

A román válogatott a nehezebb csoportba került, az olimpiai címvédő norvégok mellett azonos hatosban szerepel Spanyolországgal, Montenegróval, illetve a rendkívül feltüzelt brazilokkal. A brazil szövetség a rendező jogán választhatott, hogy melyik csoportban akar szerepelni és a házigazdák meglepetésre az A-jelű csoportot jelölték meg. Tomas Ryde együttese számára könnyűnek ígérkezik a nyitómeccs, az első ellenfél Angola lesz szombatról vasárnapra virradó éjszaka. A csoportokból négy-négy csapat jut tovább.

A román női kézilabda-válogatott riói programja (kelet-európai idő)
Augusztus 7: Románia–Angola 01:50
Augusztus 8: Brazília–Románia 22:40
Augusztus 10: Románia–Montenegró 17:30
Augusztus 12: Románia–Spanyolország 20:40
Augusztus 14: Románia–Norvégia 22:40 
A B-csoportban szerepel Svédország, Oroszország, Hollandia, Franciaország, Argentína, illetve Dél-Korea válogatottja.

Kapcsolódók

Kimaradt?