Indul a BL-kaland: Albániában a Fradi

Szerdán este bemutatkozik az UEFA Bajnokok Ligája selejtezőjében a Ferencváros labdarúgócsapata, az ellenfél pedig az albán szuperliga legutóbbi kiírásának ezüstérmese. Az FK Partizani Tirana néhány napja még az Európa Liga első kvalifikációs körében vitézkedett.

Mivel a bundagyanúba keveredett FK Skenderbeut az UEFA kizárta a nemzetközi kupákból, előzőleg úgy tűnt, a Ferencváros a BL-selejtező harmadik körében kezd. Végül azonban az Európa Liga-selejtezőben induló és ott a Slovan Bratislávával kezdésként gólnélküli döntetlent játszó tiranai alakulatot átköltöztették a rangosabb sorozatba, a Slovan pedig visszavágó nélkül jutott tovább az EL-ben. A magyar bajnok számára így maradt az eredeti úti cél, Albánia. Szerdán este kelet-európai idő szerint 21 órától a Fradi az albán fővárostól egyórányi autóútra fekvő Elbasanban lép pályára – a Partizani stadionja jelenleg felújítás alatt áll.Az 1946-ban alapított albán csapat története során 23 európai párharcban volt érdekelt, de csak háromszor tudott győztesként kikerülni ezekből. A Partizani erőssége a védekezés, az albán bajnokság 2015/16-os szezonjában a vörös-sárgák 21 gólt kaptak 36 mérkőzésen. Másfelől a csapatot nyáron elhagyta két meghatározó játékos, az előző idényben 21 gólig jutó Xhevahir Shukaj, valamint a tízgólos Sztevan Racsics. Az FK Partizani egy játékost adott az Európa-bajnokságon becsületesen küzdő albán nemzeti csapatnak, igaz, a kapus Alban Hoxha nem jutott játéklehetőséghez a franciaországi kontinenstornán. 

A Fradi rendkívül meggyőző fölénnyel nyerte meg az NB1 legutóbbi kiadását. A zöld-fehérek tavaly nyáron korán búcsúztak az Európa Liga selejtezőjében, ahol a bosnyák Zeljeznicar ütötte ki Thomas Doll együttesét. A kerethez nemrégiben csatlakozott három új játékos, a Partizani ellen a német Oliver Hüsing, az osztrák Marco Djuricin, illetve a magyar válogatott Lovrencsics Gergő is bevethető lesz. A párharc győztese a BL-selejtező harmadik körében szerepelhet, és az ott alulmaradó csapatok átkerülnek az Európa Liga selejtezőjébe.

Kimaradt?