EURO-2016: Tizenegyesekkel jutott tovább Lengyelország

Lengyelország válogatottja jutott elsőként a negyeddöntőbe a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon, mivel 1-1-es rendes játékidőt és hosszabbítást követően tizenegyesekkel 5-4-re legyőzte a svájci csapatot Saint-Etienne-ben.

Óriási lehetőséggel kezdődött a kieséses szakasz első meccse: Lewandowski labdaszerzése után Arkadiusz Milik a tizenhatos vonaláról az üres kapu fölé emelt. Lengyel fölény jellemezte a folytatást, de később a svájciaknak is voltak helyzetei. Mindkét csapat többször eljutott ellenfele kapuja elé, így eseménydús volt az első félidő. A 36. percben Schär, majd egy perccel később Dzemaili lehetősége maradt ki, majd egy gyors ellentámadás végén a lengyelek szereztek vezetést.

A második félidőben is gyakran forogtak veszélyben a kapuk, a szünet után Lewandowski, Shaqiri, majd Blaszczykowski kísérletét hárította a kapus. A 73. percben Rodríguez szabadrúgását nagy bravúrral védte Fabianski, majd hat perccel később Seferovic találta el a keresztlécet. Ebben az időszakban már három csatárral támadtak a svájciak, és a hajrában megérdemelten egyenlítettek, így hosszabbításra volt szükség. A rendes játékidőben a lengyelek 20, a svájciak pedig 19 kapura lövéssel próbálkoztak.

Adam Nawalka lengyel szövetségi kapitány a 101. percben használta ki első cserelehetőségét, de a frissítés nem látszott csapata játékán. A 113. percben Derdiyok közeli fejesét Fabianski bravúrral kiütötte, majd a török Kasimpasa csatára egy másik nagy lehetőséget is kihasználatlanul hagyott. A svájciak a hosszabbítás második félidejében is aktívabbak voltak, többet és veszélyesebben támadtak, de mivel újabb gólt nem szereztek, tizenegyesekkel dőlt el a továbbjutás, ebben pedig a lengyelek bizonyultak jobbnak Xhaka hibája miatt.

Lengyelország a 22 órakor kezdődő Portugália-Horvátország párharc továbbjutójával találkozik a negyeddöntőben, csütörtökön Marseille-ben.

Kapcsolódók

Kimaradt?