EURO-2016: albán győzelem, Románia kiesett

Vasárnap a Románia-Albánia és Franciaország-Svájc mérkőzésekkel véget értek a labdarúgó-Európa-bajnokság (EURO-2016) A csoportjának küzdelmei. A házigazda franciák 0-0-t játszottak Svájccal és megnyerték a csoportot. Svájc másodikként szintén továbbjutott. A Romániát 1-0-ra legyőző Albániának még várnia kell. Ami biztos viszont, hogy Románia csoport utolsóként kiesett. A Maszol kiküldött tudósítója ott ült a lyoni Parc Olympique stadionban, ahonnan percről percre tájékoztatott az eseményekről.

Vége a mérkőzésnek, albán győzelem, Románia csoportnegyedikként kiesett.

Öt percet hosszabbít a cseh brigád.

89. perc - az albán tábor tombol, játékosaik nagyon közel állnak egy történelmi győzelemhez. 

86. perc - helyzet a túloldalon is: Marvaj rúgott „török gólt” - a labda az oldalhálót érte, a stadion ellentétes oldalán ülők benn látták egy pillanatig.

84. perc - Torje áll oda egy 25 méteres szabadrúgáshoz. Falba lövi, majd panaszkodik a bírónak, hogy túl közel volt az albán fal.

81. perc - a románok tényleg mindent feltettek egy lapra, teljesen hanyagolják a védekezést. Lesz itt még gól... valamelyik kapuban.

77. perc - román kapufa! Andone elemi erejű lövése a felső lécen csattan.

76. perc - a románok  érhető okból nagyon sokat kockáztatnak.

Nézzük meg még egyszer az albán gólt.

68. perc -  Adrian Popa helyét Florin Andone veszi át. A következő támadásánál Torje lő mellé.

67. perc - Sânmărtean végzett el 20 méterről egy ígéretes román szabadrúgást, de a falba lőtte.

65. perc - a román szurkolókban egy pillanatra megállt a vér. Královec játékvezető úgy mutatta be az albán támadófaultot, mintha büntetőt ítélt volna.

63. perc - Memushaj tornáztatta meg Tătărușanut, a román kapus előre ütötte a labdát, de ott volt Chiricheș back-up-nak.

62. perc - román szöglet jobbról, beadás balról. Erre számítsunk a következő 30 percben?

59. perc - Giovanni de Biasi leveszi a góllövőt, Sadikut, helyébe Bekim Balajt küldi fel. Az albánok egyelőre nem állnak be védekezni, Balaj szép megtermett csatár.

56. perc - Alibec hempereg a földön, nem ért senki hozzá. Egy párharc után szinte eltörte esés közben a bal lábát. Iordănescu le is cseréli, Torje jön be helyette.

54. perc - újabb albán szöglet.Memushaj túl hosszúra centerez, ott már tényleg senki sincs.

50. perc - Lila lódult meg jobbszélen, de a beadását rosszul vette le Lenjani. Albán szabadrúgás 30 méterről, egy figurát próbáltak megjátszani, sikertelenül.

8. perc - Alibec küzdött egy labdáért. Túl harcosan, a játékvezető támadófaultot látott.

46. perc - kezdődik a második félidő. Prepeliță helyét Sânmărtean foglalja el a román csapatban. 

Egy olvasónk írja, hogy a Románia-Albánia mérkőzés előtt az RDS&RCS kábelszolgáltató beszüntette a Duna TV sugárzását. Ezen a csatornán közvetíti a magyar köztévé a mérkőzést. Az M4-en a Franciaország-Svájc összecsapás látható. Látható?

Szünet. A másik mérkőzésen Franciaország-Svájc 0-0-ra áll. Jelenlegi állás szerint az A csoport táblázata így alakul:

  1. Franciaország 7 pont
  2. Svájc 5 pont
  3. Albánia 3 pont
  4. Románia 1 pont

43. perc - vezet Albánia. Tătărușanu nagyon elvéti a kijövetelt, Sadiku átfejeli a román kapuson.

38. perc - Sadiku vihette volna egyedül rá a román kapura, de Pavel Královec cseh játékvezető visszafújta. Jogosan. 

35. perc - Memushaj hozta magát helyzetbe a jobboldalon, majd cselesen a rövidre célzott. Tătărușanu nem mozdult ki, és szögletre ütötte a labdát. Az első albán szögletet Besha lövésére játszották ki, aki sokkal a román kapu fölé bikázott.

32. perc - ilyent még nem láttunk: egy román védő eltalálta a pálya fölött cikázó skycam-et.

Kukkantsunk a másik meccsre, 25 perc után ott is 0-0 a franciák és a svájciak között. Svájc legutóbb 1992-ben nyert Franciaország ellen.

23. perc - Lenjani kihagyta a kihagyhatatlant. Egy gyors albán ellentámadás végén 3 méterre (!) a román kaputól kapott szép beadást jobboldalról és becsúszva csúnyán fölé emelte. Az ilyen helyzetek szokták megbosszulni magukat.

22. perc - román szabadrúgás a partvonal mellől. Stancu beadása nagyon pontatlan.

20. perc - megvolt az első albán kapuralövés is, Basha próbálkozott távolról. A lövés erejét egy román védő tompította, Tătărușanu csak begyűjtötte a labdát.

13. perc - Alibec nagyon ügyesen megszabadul közvetlen ellenfelétől és 20 méterről lő kapura. Vagyis fölé.

Legutóbb az 2012-es EB-selejtezőben találkozott egymással a két ország válogatottja, akkor 1-1-el ért véget a mérkőzés. Amúgy Románia még nem vesztett tétmeccset Albánia ellen, 6 győzelem és 2 döntetlen a mérlege. Albánia egyetlen országgal sem játszott olyan sokszor, mint Romániával, a két ország válogatottja 16-szor mérte össze erejét. Az örökmérleg: 10 román győzelem, 4 döntetlen, 2 albán győzelem.

8. perc - Bogdan Stancu bombázott rá kapásból. Nagyon szép megmozdulás volt, az albán kapus részéről is, aki hárította a lövést.

6. perc - Basha besárgul.

4. perc - Hoban is próbálkozott egyet távolról. A labda középre ment, de az albán kapus egy kicsit elügyetlenkedte. 

3. perc - Nicolae Stanciu lőtte rá 25 méterről, sokkal fölé.

1. perc - hihetetlen hangulatok teremt a 35 ezer albán szurkoló. A románokat tényleg nem hallani.

22: 00 - kezdődik a mérkőzés. A románok sárgában, az albánok feketében.

Meghallgattuk a himnuszokat.

21:35 - az UEFA belső hálózatán keresztül megkaptuk a francia-svájci mérkőzés kezdőcsapatait is. Úgy tűnik,hogy Didier Deschamps elég tartalékosan küldi fel a francia válogatottat, ami persze így is pokolian erős.

21: 25 - Chappie, a tengerimalac szakértő a mérkőzések kimenetelének „megjósolásában”. Nézd meg, hogy mit tippelt a ma esti mérkőzésre.

21:19 - megkaptuk a kezdő csapatokat

Másfél órával a mérkőzés kezdete előtt megérkezett a román válogatott a stadionhoz. A játékosok pályabejárását így fogadták az albán szurkolók.

Két órával a mérkőzés kezdete előtt (romániai idő szerint 22 óra - szerk. megj.) így néz ki a lyoni stadion.

Hallani se fogjuk a románok hangját

Hihetetlennek tűnő számú, - félhivatalos jelentések szerint - 35 ezer albán szurkoló lesz jelen az 56 ezer férőhelyes stadionban. A román drukkerek sokkal kevesebben, mintegy 8 ezren lesznek. Munkatársunk vasárnap délben bemerészkedett az albán drukkerek közé, ahonnan az itt elérhető tudósítást küldte haza. 

Innen vágunk neki az utolsó fordulónak

  1. Franciaország - 6 pont (4-1)
  2. Svájc - 4 pont (2-1)
  3. Románia - 1 pont (2-3)
  4. Albánia - 0 pont (0-3)

Ha Anghel Iordănescu csapata veszít az albánok ellen, a trikolórok csomagolhatnak, mert akkor az utolsó helyen végeznek a csoportban. A csoportelső és csoportmásodik válogatottak mellett ugyanis a hat csoport legjobb négy harmadik helyezettje jut tovább a nyolcaddöntőbe.

Tulajdonképpen még a győzelem sem garantálja a román csapatnak a folytatást, ha pedig döntetlent érnek el, akkor legfennebb matematikai esélyeik maradnak a továbbjutásra. Abból az előfeltevésből kiindulva, hogy a válogatottnak sikerül legyőznie az albánokat, a román sportsajtó következő forgatókönyvekkel számol:

  • Ha Románia 1-0-ra veri Albániát, és Svájc 1-0-ra kikap Franciaországtól, akkor Iordănescuék csoportmásodikok, és továbbjutottak.
  • Ha a románok legalább kétgólos különbséggel verik az albánokat, a svájciak pedig egygólos különbséggel kapnak ki a franciáktól, akkor csoportmásodikokként továbbjutók.
  • Ha a románok egygólos különbséggel verik az albánokat, a svájciak pedig legalább kétgólos különbséggel kapnak ki a franciáktól, akkor csoportmásodikokként továbbjutók.
  • Ha Románia győz Albánia ellen, de Svájc veri Franciaországot, Iordănescuék csak a harmadik helyről reménykedhetnek a folytatásban.

Ha csoportjukban másodikak lesznek, akkor a románok június 25-én, a C csoport második helyezettjével – várhatóan Lengyelországgal – játsszák a nyolcaddöntőt Saint-Etienne-ben.

Ha csoportharmadikok, akkor a következő két változat lehetséges:

Párizsban játszanak június 25-én a B csoport első helyezettjével, várhatóan Angliával.
Lille-ben játszanak június 26-án a C csoport első helyezettjével, várhatóan Németországgal.

Munkatársunk részvételét a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon a Communitas Alapítvány és a Szerencsejáték Zrt. támogatta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?