EURO-2016: győzelemre vannak ítélve vasárnap este a románok

Vasárnap este elkezdődik a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek utolsó fordulója. Este tízkor Franciaország Svájccal, Románia Albániával csap össze az A csoportban. A románoknak győzniük kell, ha nem akarnak hazautazni.

Az A csoport állása a 3. forduló előtt:

  1. Franciaország - 6 pont (4-1)
  2. Svájc - 4 pont (2-1)
  3. Románia - 1 pont (2-3)
  4. Albánia - 0 pont (0-3)

Ha Anghel Iordănescu csapata veszít az albánok ellen, a válogatott csomagolhat, mert akkor az utolsó helyen végez a csoportban. A csoportelső és csoportmásodik válogatottak mellett ugyanis a hat csoport legjobb négy harmadik helyezettje jut tovább a nyolcaddöntőbe.

Tulajdonképpen még a győzelem sem garantálja a román csapatnak a folytatást, ha pedig döntetlent érnek el, akkor legfennebb matematikai esélyeik maradnak a továbbjutásra. Abból az előfeltevésből kiindulva, hogy a válogatottnak sikerül legyőznie az albánokat, a román sportsajtó következő forgatókönyvekkel számol:

  • Ha Románia 1-0-ra veri Albániát, és Svájc 1-0-ra kikap Franciaországtól, akkor Iordănescuék csoportmásodikok, és továbbjutottak.
  • Ha a románok legalább kétgólos különbséggel verik az albánokat, a svájciak pedig egygólos különbséggel kapnak ki a franciáktól, akkor csoportmásodikokként továbbjutók.
  • Ha a románok egygólos különbséggel verik az albánokat, a svájciak pedig legalább kétgólos különbséggel kapnak ki a franciáktól, akkor csoportmásodikokként továbbjutók.
  • Ha Románia győz Albánia ellen, de Svájc veri Franciaországot, Iordănescuék csak a harmadik helyről reménykedhetnek a folytatásban.

Ha csoportjukban másodikak lesznek, akkor a románok június 25-én, a C csoport második helyezettjével – várhatóan Lengyelországgal – játsszák a nyolcaddöntőt Saint-Etienne-ben.

Ha csoportharmadikok, akkor a következő két változat lehetséges:

  • Párizsban játszanak június 25-én a B csoport első helyezettjével, várhatóan Angliával.
  • Lille-ben játszanak június 26-án a C csoport első helyezettjével, várhatóan Németországgal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?