Férfi kézi BL: a lengyel Kielce lesz a Veszprém döntőbeli ellenfele

Az MVM Veszprém bejutott a döntőbe a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, miután a kölni négyes döntő szombati elődöntőjében hosszabbítás után 31-28-ra legyőzte a német THW Kielt. A magyar együttes - amely 2002-ben és tavaly finalista volt a legrangosabb kupában - vasárnap a lengyel Kielcével találkozik.

Férfi BL, Final Four (Köln):
MVM Veszprém-THW Kiel (német) 31-28 (12-15, 25-25), hosszabbítás után
Köln, Lanxess Aréna, 19 750 néző, v: Togstad, Kristiansen (norvégok)
gól: Ilic 8/3, Marguc 6/1, Palmarsson 4, Ugalde 4, Nagy 3, Iváncsik 2, Sliskovic 2, Chema 1, Sulic 1, illetve Vujin 8, Duvnjak 7, Wiencek 5, Ekberg 5/2, Dissinger 2, Klein 1

Miután a veszprémi szimpatizánsok a Kielcének szurkoltak az első elődöntőben, most a lengyelek ezt viszonozták, és már a melegítés alatt is éltették a magyar bajnokot a háromszoros BL-győztes (2007, 2010, 2012) Kiellel szemben.

A Veszprém tavaly és 2002-ben már játszott döntőt, és most a korábbiaknál komolyabb esély mutatkozott akár a végső győzelemre is. Ezt erősítette, hogy a 2015-ös egymás elleni elődöntőben a Veszprémnek kilenc gólt dobó Aron Palmarsson már a magyar klubban játszik. Az idénybeli egymás elleni mérleg állása 1-1 volt, akárcsak az utóbbi két egymással szembeni BL-elődöntős párharc mutatója. A Veszprém német légiósát, a Kiellel háromszoros BL-győztes Christian Zeitzot nem nevezték a mérkőzésre. 

Támadásban gyengén kezdett a magyar bajnok, amely a 4. percben már 3-1-es hátrányban volt. A Kiel jól szervezte meg védelmét, többször tudott sáncolni, labdát lopni, és abból megindulni. Ilija Brozovic kiállítása idején felpörgött a magyar bajnok, s a 10. percben egyenlített (5-5). A kapus Mirko Alilovic is egyre többet találkozott a labdával, így szűk negyedóra elteltével fordított a Veszprém.

A szezon legjobb védekező játékosának választott Schuch Timuzsint, valamint Nagy Lászlót is kiállították, a Kiel pedig fordított. Időt kért a Veszprém, ám Schuchot ismét kiküldték. A túloldal sem úszta meg: Patrick Wiencek ült ki két percre. Az előző két kiírás gólkirálya, Momir Ilic magára talált, és ekkor a német gárda próbálta rendezni sorait, sikerrel: a 24. percben már 11-9-re vezetett. Palmarsson helyett Chema Rodriguez lett az irányító, de nem sok minden változott. A félidőt Domagoj Duvnjak "légi akrobata" gólja és Chema kapufája zárta.

Fel kellett javulnia a Veszprémnek, amely több poszton is cserélt. A 21 százalékkal védő Alilovicot Mikler Roland váltotta, és beállt Iváncsik Gergő is. A védekezés kifogástalanná vált. A 36. percben éppen Mikler védése után Iváncsik egyenlített. A Kiel 17-15-ös hátránynál kénytelen volt időt kérni, végül kilenc játékperc elteltével tudott betalálni. Az agresszívebbé vált kieli védekezés miatt a veszprémiek is hibáztak, ám a rivális támadásai továbbra is akadoztak. Gaspar Marguc hétméteresét Landin hárította, így az utolsó negyedóra 19-18-as veszprémi előnyről indult. Folytatódott a szoros, már-már durvaságba hajló csata, Joan Canellast ki is állították a németektől, a Veszprém pedig 1-0-val zárta az emberelőnyt. A Kiel rendre egyenlített, majd Vujin egyre pontosabban célzott, s vezetésével jött az újabb fordulat. A Kiel két perccel a vége előtt kétgólos előnyre tette szert, de előbb Nagy László szépített, hat másodperccel a vége előtt pedig - mivel a kieliek már csak az időt ölték - Marguc harcolta ki a hosszabbítást.

A ráadásban Palmarsson kezdte a gólgyártást, később pedig a padról pihenten beállt Ivan Sliskovic duplájával 3-1-re nyerte az első öt percet a magyar bajnok. Landin ziccert fogott, és ezzel "életben tartotta" együttesét. Cristian Ugalde indulásai után már 30-26 volt az állás, s innen nem engedte ki kezéből a sikert a Veszprém. 

A vasárnapi döntős ellenféllel szemben a Veszprémnek pozitív a mérlege: öt győzelem és egy vereség, amely éppen az egymás elleni utolsó felvonás volt még 2012. februárjából.

Vasárnap:

  • a 3. helyért: PSG-Kiel 16.15
  • döntő: Kielce-Veszprém 19:00

Kapcsolódók

Kimaradt?