Európa-liga: meg tudja szakítani a Liverpool a Sevilla győzelmi sorozatát?

A Sevilla ötödször, zsinórban pedig harmadszor húzná be a Bajnokok Ligája kistestvérét, míg a Liverpool negyedik sikerére készül a sorozatban, amit utoljára 15 évvel ezelőtt tudott megnyerni. A döntőben viszont még egyik csapat sem veszített, most ez a sorozat biztosan megszakad.

A tét hatalmas, a győztes ugyanis a következő idényben indulhat a Bajnokok Ligájában, ami igencsak jól jönne mindkét csapatnak, mivel a Liverpool a 8. helyen végzett a bajnokságban, így még az El-selejtezőt érő helyre sem ért oda, míg a Sevilla csak a hetedik helyre volt jó Spanyolországban, vagyis legalább az El-indulás biztos.

A Liverpool veretlenül nyerte meg csoportját, majd szenvedett egy kicsit az Augsburg és a Manchester United ellen, viszont a Dortmund elleni visszavágón pazar meccsen és jó teljesítménnyel harcolta ki a továbbjutást. Az elődöntőben aztán viszonylag könnyeden ejtették ki a Villarreált az angolok. Jürgen Klopp nincs könnyű helyzetben, Sakho eltiltott, Can, Gomez, Henderson, Ings, Origi, Rossiter és Ward pedig sérült. A Liverpool egy El-győzelemmel menthetné meg a szezonját, mert mindössze egy bajnoki nyolcadik helyet és egy elveszített Ligakupa-döntőt tud felmutatni eddig ebben az idényben, ezekért pedig nem jár európai kupaindulás.

A Sevilla az előző idényben megnyert El-cím jogán ebben az idényben a BL-ben indulhatott, viszont csoportjában csak harmadik lett. Az egyenes kieséses szakaszba csatlakozott be a második számú európai kupasorozatba, ahol a Moldét és a Baselt is könnyen elintézte, az Athletic Bilbao ellen kicsit szenvedett a csapat, de az elődöntőben nem okozott nagyobb gondot a Sahtar búcsúztatása. Unai Emery könnyebb helyzetben van német kollégájánál, csak két hiányzója lesz: Krohn-Dehli és Reyes is sérült.

Ha a Sevilla nyer, negyven év után az első együttes lenne, amely egy európai kupasorozat döntőjében zsinórban háromszor nyert. Ez korábban a Bayern Münchennek jött össze még a BEK-ben (1973–74, 1974–75, 1975–76).

A Liverpool ebben az idényben 14 El-meccset játszott, és csak háromszor fordult olyan elő, hogy nem lőtt gólt, míg a Sevilla nyolc meccséből csak egyszer volt gólképtelen, vagyis a támadósor mindkét oldalon rendben van. Ez, valamint az, hogy ez már a döntő, vagyis nincs javítási lehetőség, plusz a BL-indulás a tétje miatt elég esélyes, hogy mindkét oldalon lesz majd gól.

Európa-liga, döntő

  • FC Liverpool–FC Sevilla (szerda, 21.45. ProTV)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?