EL: Klopp Liverpoolja csodát tett Dortmund ellen

A Liverpool labdarúgócsapata 1–3-ról fordítva 4–3-ra legyőzte otthon a Dortmundot az Európa-liga-negyeddöntő visszavágóján, ezzel 5–4-es összesítéssel továbbjutott. Szintén készülhet az elődöntőre a Villarreal, a Sahtar Doneck és a címvédő Sevilla, amely tizenegyesekkel ejtette ki a Bilbaót.

Liverpool–Dortmund

Nagy élmény itt fellépni, úgy érzem magam, mint egy kisgyermek – lelkendezett a Liverpool elleni idegenbeli visszavágó előtt Thomas Tuchel, aki a mérkőzésre készülve olyan optimista nyilatkozatokkal állt elő, mintha nem 1–1-re végzett volna odahaza elődje, Jürgen Klopp gárdája ellen. Hamar kiderült, hogy tudott valamit, mert kilenc perc alatt két gólt lőtt a Dortmund, két villámgyors támadást követően előbb Henrih Mhitarjan (0–1), majd Pierre-Emerick Aubameyang (0–2) volt eredményes.Elintézhette volna máris a Poolt a német csapat, de két helyzetet is kihagyott, igaz, a szünetre a házigazda is elmondhatta ezt magáról. Ezzel együtt sem lehetett ráismerni a Liverpoolra, amely hiába szépített ráadásul gyorsan a második félidő elején a mostanában jó formában lévő Divock Origi (1–2) révén, Marco Reus szinte azonnal válaszolt (1–3).

Klopp mindent megpróbált, veretes színészi játékkal hajszolta övéit és a közönséget (emeljük ki gyorsan a két szurkolótábor mesébe illően kulturált kapcsolatát), beküldte Joe Allent és Daniel Sturridge-ot, majd szinte rögtön Coutinho szép góllal szépített, később pedig, mint a mesében, az a Mamadou Sakho egyenlített, aki mindhárom Dortmund-gólban ludas volt (3–3).

A hajrában nem ment a „vörösöknek”, de tényleg tündérmese lett a vége, mert a végén Dejan Lovren a jobb felsőbe fejelte James Milner beadását (4–3), és mivel a csereember Ilkay Gündogan a ráadás negyedik percében ha milliméterekkel is, ám a jobb felső mellé küldött egy szabadrúgást, továbbjutott a fordítani tudó Pool.

A lefújást követően ismét együtt énekelte a két tábor a You'll Never Walk Alone-t, de már az angolok lelkesebben – és többen is rázták közben a Higgy Kloppban! feliratú táblákat. 

Sevilla–Bilbao

Talán túlságosan is nyugodt volt az idegenbeli siker után a Sevilla, mert a Bilbao heves támadásokkal indított. Nem nagyon tetszett mindez a közönségnek, amely hazai pályán is győzelmet várt. A második félidő elején Iborra lőhetett volna gólt, de Herrerín nagy bravúrral védett. Aztán ezt megbánta a hazai csapat, mert Aduriz lövését Soria bevédte (0–1).

Támadásban maradt a Bilbao, de a túlzott lelkesedést góllal büntette a Sevilla, néhány perccel később egy szép kontra után Gameiro egyenlített (1–1). Több helyzetet is kihagyott a Sevilla, a Bilbao azonban nem adta fel, és Raúl Garcíának sikerült is könnyű gólt fejelnie (1–2). A hosszabbítás első félidőjének végén Coke ollózása akadt el a gólvonalon álló védőben, a második félidőben már csak a tizenegyeseket várták a csapatok. Végül a bilbaói Benat idegei mondták fel a szolgálatot, így a legutóbbi két kiírást megnyerő Sevilla jutott az elődöntőbe.

Sahtar–Braga

A Braga egy jogosnak tűnő tizenegyest nem kapott meg az első félidőben, nem sokkal később viszont a Sahtar javára befújt egyet a cseh Pavel Kralovec. A büntetőt Darijo Srna értékesítette, góllal ünnepelve, hogy a 486. mérkőzésével egyedüli csúcstartóvá lépett elő a donecki csapatnál – lehagyva Mihajlo Szokolovszkijt, aki 1974–1987 között 485-ször lépett pályára a Sahtarban.

A szerencse a 43. percben sem állt a vendégek mellé, jobb oldali beadás után ugyanis Ricardo Ferreiráról a saját kapujába pattant a labda.

A Sahtar a második félidőt is 2–0-ra nyerte meg – szegény Ricardo Ferreira megszerezte a második öngólját is –, így összesítésben öt góllal volt jobb a Bragánál.

Sparta–Villareal

Véget ért a prágai álom, bár legalább nem olyan csúnyán, mint a visszavágó 50. perce után tűnt. A Villarreal már az 5. percben megszerezte a vezetést, ki más, mint Cédric Bakambu góljával. A Kongói DK-beli csatár a 11. El-mérkőzésén nyolcadszor volt eredményes a szezonban. Ez még nem jelentette a végzetet a Spartának, az már annál inkább, hogy a szünet előtt még kétszer kapitulált. 

A második félidőben csodára, legalább öt gólra lett volna szüksége a cseh csapatnak, Bakambu második találata után pedig már hatra. 

A csehek becsületére legyen mondva, legalább megpróbálták a lehetetlent, ez két gólban fizetődött ki. A Villarreal 2011 után játszhat ismét elődöntőt az Európa-ligában.

EURÓPA-LIGA, NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

  • Sahtar Doneck (ukrán)–Braga (portugál) 4–0, tj a Sahtar Doneck, 6–1-es összesítéssel
  • Sparta Praha (cseh)–Villarreal (spanyol) 2–4, tj: a Villarreal, 6–3-as összesítéssel
  • Sevilla (spanyol)–Athletic Bilbao (spanyol) 1–2, tj: a Sevilla, 3–3-as összesítéssel, tizenegyesekkel
  • Liverpool (angol)–Borussia Dortmund (német) 4–3, tj: a Liverpool, 5–4-es összesítéssel

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?