Női kosár: döntős a Sepsi-SIC, támadják a Székely Légiót

Bejutott a női kosárlabda-bajnokság döntőjébe a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC csapata, miután az elődöntő második, idegenben játszott mérkőzésén is legyőzte (72–69) a címvédő CSM Târgoviște csapatát.

Jobban kezdték a találkozót a házigazdák, akik Toma büntetődobásai révén jegyezték az első pontokat, majd néhány támadással és két perccel később már nyolc pontos előnyre tettek szert (12–4). Zoran Mikes időt kért, ami hasznosnak bizonyult, mert a sepsis lányok el kezdtek felzárkózni: először Marshall hárompontosa találta a gyűrűbe, utána pedig egy ellentámadást követően Jeffery is eredményes volt (14–11). Bár három pontos hazai előnnyel zárult az első negyed, a második játékrész zöld-fehér fölénnyel indult, hiszen egy 7–0-ás sorozattal kezdett a Sepsi-SIC (14–18). Stoenescu ezúttal elemében volt, és a felzárkózásból két hárompontossal vette ki a részét, a folytatásban pedig a szentgyörgyiek akarata érvényesült, akik Marshall triplájának köszönhetően három pontos előnnyel zárták az első félidőt (33–36).

A szünet után a hazaiak Cosby négy pontjával kezdtek, majd Oláh is betalált a hárompontos vonal mögül, azonban aThompson-Jeffery-Părău-Marshall négyes kosarai gátat szabtak a Predrag Vasic által irányított csapat felzárkózásának. A következő három percben egyik fél sem szerzett kosarat, azonban a negyed végén Stoenescu harmadik tripláját is megszerezte, illetve Pierre-Louis is betalált, így hat pontos szentgyörgyi előnnyel vághattak neki az utolsó tíz percnek (48–54).

Az utolsó játékrész Green pontos dobásainak köszönhetően izgalmasan alakult, hiszen az amerikai öt (!) hárompontost értékesített, amivel a mérkőzés utolsó percében átvették a vezetést a hazaiak (69–68). Egy időkérés után Thompson szerzett kosarat, majd az utolsó másodpercekben Jeffery büntetődobásait értékesítve tette fel az i-re a pontot, így a Sepsi-SIC sorozatban második alkalommal is döntőbe jutott.

„Nehezen indult a játék, ami rányomta a bélyegét az egész mérkőzésre, hiszen voltak pillanatok, amikor nagyon jól ment, és voltak olyan percek is, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Hoztunk néhány elhamarkodott döntést, voltak eladott labdák, de többnyire sikerült a kezünkben tartanunk az irányítást. A negyedik negyedben Green nagyon jó százalékkal dobott távolról, de szerencsénkre a mérkőzés utolsó két percében nagyon tisztán játszottunk, sikerült két labdát ellopnunk az ellenféltől, ami a győzelem kulcsa volt. Azt gondolom, hogy egy igazi csapatmunkának köszönhetően győztünk, hiszen aki pályára lépett az pontot szerzett. Ezt a sikert Zoran Mikesnek ajánljuk a születésnapja alkalmából, illetve minden magyarnak és minden zöld-fehér szurkolónak. Köszönjük azoknak, akik elkísértek Târgoviștere, és szurkoltak nekünk” – mondta Rusz István menedzser.

A Sepsi-SIC döntőbeli ellenfele a Brassói Olimpia–Gyulafehérvári CSU párharc győztese lesz. A két megnyert mérkőzésig tartó sorozat állása 1-0 a gyulkafehérváriak javára, akik szerda este idegenbeli, 58-41 arányú győzelmükkel nagy lépést tettek a döntő felé. A második mérkőzést a CSU pályáján rendezik meg.

A román sajtó ismét szándékosan ferdítve „nekiment” a csapatukat Târgoviștéra elkísérő Székely Légiónak, azzal vádolva a sepsiszentgyörgyi drukkereket, hogy tiszteletlenül viselkedtek a román himnusz lejátszása alatt. Amint az alábbi felvétel is bizonyítják a székely derékhad a Noi Suntem români című nacionalista felhangú román dal alatt fordított hátat a pályának.
​​

Kapcsolódók

Kimaradt?