Női kézi: Románia padlóra küldte Kolozsváron a világbajnok norvégokat

A decemberi világbajnokság elődöntőjében elszenvedett fájdalmas vereség és az a tudat, hogy 15 éve és 3 hónapja nem sikerült legyőzni a női kézilabdát kb. azóta utaló Norvégiát fűtötte Kolozsváron szerda este a Tomas Ryde irányította román válogatottat.  Ha ehhez hozzávesszük még annak a 7200 fanatikusan szurkoló nézőnek a bíztatását is, akik zsúfolásig töltötték az új multifunkcionális sportcsarnokot, akkor magyarázatot kapunk a 25-20-as végeredményre.

A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Alexandru Dedu, a Román Kézilabda-szövegség (FRH) elnöke próbált kitérni a folyamatosan visszatérő kérdés elől, hogy revánsnak számít-e a kolozsvári mérkőzés a dániai vb-n történtek után, hangsúlyozva, hogy jó lenne győzni, de az elkövetkező időszak valódi feladata a március 18-20-án Aarhusban megrendezésre kerülő olimpiai kvalifikációs tornán való jó szereplés, ahol eldől, hogy a dán, a román és a montenegrói válogatott közül melyik nézi otthonról a riói tornát. Nem köntörfalazott viszont Tomas Ryde, a román válogatott vezetőedzője, aki kerek-perec megmondta, meg akarja verni Norvégiát.

Így is álltak hozzá a hazaiak az Európa-bajnoki selejtező I. csoportja rangadójának számító mérkőzéshez, rettenetesen feltüzelve jöttek ki a kezdő sípszóhoz.

Önbizalmukat növelte, hogy a csapat ásza, tavaly a világ legjobbjának választott Cristina Neagu sérülése ellenére is vállalta a játékot.

A mérkőzés első gólját Neagu szerezte 7-esből, majd Heidi Löke gyorsan kiegyenlített. A következő román, sikertelen támadás után lerohanásból Nora Mörk vezetéshez (1-2) juttatta a vendégeket – mint utóbb kiderült az összecsapás során először és utoljára. A „pofátlanságra” hat román gól a válasz, a 7. találat a védőspecialistának számító Szűcs Gabriella nevéhez fűződik.​ (7-3). Egy újabb norvég gólra (7-4), Neaguéktól öt válasz érkezik, a különbség (12-4) elkezdett méreteket ölteni. Szünetig egyet sikerül még faragniuk hátrányukból a vendégeknek, a csapatok 16-9-cel vonultak pihenni.

A második félidő első két találatán megosztóztak a csapatok (17-10), viszont ami ezután következett a sci-fi határát súrolta. A gyilkos ösztönéről elismert Norvégia kettős emberelőnyhöz jutott viszont gól Valentina Ardean-Elisei, a románok csapatkapitánya szerzett. (18-10).

A mérkőzés 40-45 perce között van a vendégek első jó sorozata, négy gólt lőnek, egyet sem kapnak és látóhatáron belül kerülnek. A román gólcsendet ki más, mint Neagu törhette meg (két egymás utáni gólllal), aki amúgy az est folyamán hibátlanul értékesítette a bosnyák játékvezetők által nagylelkűen megítélt 6 büntetőt.

Az utolsó 10 perchez érkezve az összecsapás eldurvult, a csapatok rendre (vagy egyszerre) emberhátrányban játszanak. Az adok-kapokból  Norvégia kerül ki jobban, a Győrben légióskodó Löke 56. perci találatával a vendégek feljönnek három gólra (22-19). A megnyugtatóbb négy gólos előnyt Neagu hetese hozza meg, ezzel a mérkőzés el is dőlt. Még esik ugyan három gól, de ezeket már mexikói hullámzás közepette veszi tudomásul a kolozsvári közönség.

A végső sípszó utáni ünneplésből mérhettük le, hogy valójában mennyire fontos volt a Ryde-csapatnak a győzelem, azt az önfeledt ugrabugrálást, amit Szűcsék mutattak csak a legnagyobb mérkőzésekre tartogatják a sportolók.

A találkozó után sajtótájékoztató fura intervallummal kezdődött. Amikor a Maszol riportere megérkezett a csarnok konferenciatermébe Tomas Ryde, a román válogatott svéd edzője egy asztalon ült és telefonján pötyögtetett. Egyedül. Egy perccel később megjött kollégája, az izlandi Thorir Hergeirsson, aki leült a neki fenntartott helyre.  Ryde melléült és valamilyen északi nyelven baráti beszélgetésbe kezdtek. Hármasban voltunk a teremben, ők beszélgettek, én figyeltem. Pár perc múlva megérkezett Kamilla Herrem is, így 3-1-re nőtt a skandinávok előnye a pontossági versenyben. Jó tíz perc múlva befutottak a román újságíró kollégák is, akiket a skandinávok profi módon „kiszolgáltak”, majd távoztak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?