Marija Sarapova elismerte, hogy tiltott szert szed

Maria Sarapova orosz teniszező maga jelentette be, hogy az Australian Openen doppinggal bukott le. Mint mondta, vállalja a teljes felelősséget a doppingolásért. A szer, amelyet 10 éve szedett, január 1-jén került fel a tiltólistára.

Sajtótájákoztatón jelentette be Maria Sarapova orosz teniszsztár, hogy az Ausztrál Openen elbukott a doppingteszten. Mint mondta, nem akar visszavonulni, reméli, hogy ismét játszhat. Közölte: vállalja a teljes felelősséget az esetért, és tudja, hogy kemény kérdéseket fog kapni.

Az Independent tudósítása szerint a teniszező láthatóan ideges és zaklatott volt.

A teniszklasszis elmondta, hogy 10 éve szedi a Meldonium nevű gyógyszert, ami január 1-jén került fel a tiltólistára, és mivel ő erről nem tudott, tovább szedte. Elismeri, és el is fogadja a tényt, hogy tiltott szer használatával bukott le - tette hozzá.

Mire jó a meldonium? A Meldonium vagy más néven Mildronate nevű gyógyszert a lettországi Grindeks gyógyszergyártó cég forgalmazza. A meldonium a gyógyászatban kardioprotektív anti-ischemiás szerként használatos, a sportolók, pedig a szervezet energia hasznosítását fokozó hatását használják ki. A Mildronate mint gyógyszer Lettországban készül, és ott piacvezető termék, de rendkívül népszerű Kelet-Európában (Oroszország, Litvánia, Ukrajna, Moldávia, Fehéroroszország, Azerbajdzsán és Örményország), elsősorban erősportágakban, és nagyon gyakori a megjelenésük izomerő fokozására ajánlott étrend-kiegészítőkben. A vérellátást szabályozó szert az Egyesült Államok gyógyszer-felügyeleti hatósága nem engedélyezte. A nemzetközi dopping-ellenőrzési hatóság (WADA) 2015-ben tette megfigyelési listára a Meldoniumot, tiltólistára idén januártól került.

Kapcsolódók

Kimaradt?