Férfi kézi-Eb: magyar vereség a svédektől, búcsú az olimpiai álmoktól

A magyar férfi kézilabda-válogatott 22-14-re kikapott a svédektől a lengyelországi Európa-bajnokság szerdai játéknapján, s ezzel eldőlt, hogy biztosan lemarad a riói olimpiáról.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány csapatának akkor maradt volna minimális esélye az áprilisi ötkarikás selejtezőtornás részvételre, ha most legyőzte volna az északi együttest. A válogatott végül a 12. helyen zárta a kontinensviadalt.

Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon - leszámítva a bojkottált  1984-es Los Angeles-i játékokat - mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen. A Rio de Janeiró-i lesz az első olyan olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki.

Mikler és Andersson védéseivel indult a mérkőzés, majd Iváncsik rontott büntetője után Schuch dobta be a kipattanót. A magyarok  támadójátéka gyenge volt, ám a rivális sem remekelt, sok volt a hiba. A 14. percben, 5-2-es svéd előnynél Dujshebaev időt kért, ám ettől sem lett jobb a játék. Felváltva estek a találatok a lassú iramú, alacsony színvonalú összecsapáson, de a svédek arra azért figyeltek, hogy a magyarok ne zárkózzanak fel. 

A második félidő nem indult jól magyar szempontból, a gyorsabb svédek egy 4-1-es rohammal elhúztak, s a 36. percben már 14-8-ra vezettek. A szövetségi kapitány próbálta rendezni a sorokat, több poszton cserélt, de ez sem segített. A játékosok hitehagyottan futkostak a pályán, és fokozatosan nőtt a két csapat közötti különbség. A rivális már 17-8-ra is vezetett, és végül csak arra maradt esélye a magyaroknak, hogy ne szenvedjenek kétszámjegyű vereséget.

A magyar válogatott az Eb-n hat találkozót játszott, a nyitó fordulóban legyőzte a montenegróiakat, ám utána kikapott az oroszoktól, a dánoktól, a németektől, a spanyoloktól és végül a svédektől, így a 12. helyen végzett.

Le kell vonni a következtetéseket

Nagy László csapatkapitány az M4 Sportnak úgy fogalmazott, támadásban nem tudtak olyan eredményesen játszani egy agresszív védelem ellen, mint egy nappal korábban, a spanyolok ellen, a svédeket nem tudták átjátszani. "Nem sok jót hozott ez az Európa-bajnokság, lemaradtunk az olimpiáról. Sok fiatallal vágtunk neki az Eb-nek, még rengeteget kell dolgoznunk, ilyen szintű meccseket megélni" - fejtette ki Nagy László, aki hozzátette: jós lenne, ha tudná, mit hoz a jövő.

„Jó lett volna egy kicsikét szebben zárni. Le kell vonnunk a következtetéseket, tanulnunk kell, építeni a csapatot, és menni tovább" - nyilatkozott Iváncsik Gergő. Emlékeztetett: a válogatott volt már hasonló helyzetben, amikor lentről kellett megkezdenie a visszakapaszkodást az elitbe, s lehet, hogy ez vár erre az együttesre is. - "Időt kell hagyni a csapatnak, ami mindig nehéz, mert sokszor nincs idő, türelmetlenek az emberek, de bízunk benne, hogy lehet jobb ez a csapat." "Még egy kis pihenőidőt kérni is nehéz, nem hogy még erről beszélni. Le fogok ülni, át fogom gondolni a dolgokat" - felelte Iváncsik az esetleges visszavonulására vonatkozó riporteri kérdésre, s elmondta: sok minden megfordult a fejében, mielőtt kiutaztak az Eb-re, de egyelőre nem akar a visszavonulásról beszélni. - "Szeretnénk megköszönni azoknak a szurkolóknak, akik kikísértek minket ide, és az elejétől a végéig itt voltak velünk." - tette hozzá.

"Nagyon magas ez a szint, jó tanulópénz volt, főleg a fiatalok számára, akiknek ezt át kellett élniük" - mondta Zubai Szabolcs, majd hozzátette: szerinte mindenkinek meg kell fogalmaznia, hogy mi az ő felelőssége a szereplésben, s ezt fel kell vállalnia. - "A tehetetlenségnél számomra nincs rosszabb. Amikor az ember akar segíteni a csapaton, de nem tud." - fogalmazott.  

Dujshebaev: ha Japánban lennénk, harakirit kellene elkövetnünk. A riói játékokról lemaradó magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának, a spanyol-orosz Talant Dujshebaevnek a megbízatása 2017 januárjáig szól, ám amikor 2014 októberében kinevezték, az egyik kikötés az volt, hogy a csapat szerezzen indulási jogot az olimpiai kvalifikációs tornára. „Biztos, hogy nincs olyan ember a földön, aki jobban szégyelli magát, mint én" - mondta a szakember a svédektől elszenvedett szerdai vereség után az M4 Sportnak. Kifejtette: egy ilyen fiatal svéd csapattól szégyen így kikapni, és az ellenfél jó példa arra, hogy van olyan együttes, amely fiatal játékosokkal tud eredményt elérni. „Ha olyan emberek lennénk, mint annak idején Japánban, harakirit kellene elkövetnünk, és én lennék az első" - fogalmazott.

Dujshebaev az első külföldi szakvezető, aki betölti a férfi kapitányi posztot a magyar kézilabdában. A 47 esztendős, kirgiz származású, a FÁK-színeiben olimpiai bajnok, spanyol állampolgárként kétszeres olimpiai bronzérmes, játékosként és edzőként is Bajnokok Ligája-győztes szakembert - aki egyben a lengyel Kielce vezetőedzője is - 2014. október 8-án nevezték ki a posztra. Feltétel volt, hogy a csapatnak ki kell jutnia a lengyelországi Európa-bajnokságra - ez sikerült -, hogy a csapat szerezzen indulási jogot a 2016 áprilisi olimpiai kvalifikációs tornára, és vegyen részt a 2017-es franciaországi világbajnokságon. Ez utóbbi tornára még ki kell jutnia az együttesnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?