A kolozsváriak nem álltak vigyázzba a székely himnusz alatt

„Nem vagyok román, de 20 éve itt élek és számomra Romániának egyetlen himnusza van, ezért küldtem el melegíteni tanítványaimat, miközben a sepsiszentgyörgyi nézők a székely himnuszt énekelték” – magyarázta Dragan Petricsevics, a Kolozsvári U női kosárlabda csapatának bosnyák edzője, hogy alakulata miért bontotta sorait a román himnusz után, és „nem állt vigyázzba” a székely himnusz alatt is a Sepsi SIC elleni találkozó előtt.

A kolozsváriak gesztusa rendkívül felháborította a Szabó Kati Sportcsarnokba bezsúfolódott 1500 nézőt, akik a keddi mérkőzés teljes lefolyása alatt nemtetszésüknek adtak hangot, és Petricsevics beszámolója szerint trágár szavakkal illették a vendégjátékosokat és edzőjüket.

Az ügyet a kolozsvári Ziar de Cluj robbantotta ki, amely köztudottan annak a Liviu Alexának a lapja, aki idéntől a kolozsvári női kosárlabdacsapat elnöki tisztségét is ellátja. A rendkívül terjedelmes cikkben azt kifogásolják, hogy a Székelyföldön meghonosodott szokás szerint az ország hivatalos himnusza után arra kényszerítik a vendégcsapatokat, hogy végighallgassák a székely himnuszt is.

„Sepsiszentgyörgyön egy óriási székely zászlót feszítenek ki a teljes lelátó hosszában, és elvárják a vendégcsapatoktól, hogy ugyanúgy vigyázzba álljanak a székely himnusz alatt is, ahogy tették azt a román himnusz alatt. Elvi okokból döntöttem úgy, hogy melegíteni küldöm csapatomat. Húsz éve Romániában élek, ugyan nincs román vérem, de a szívem fele Romániáért dobog” – mondta a Ziar de Clujnak a bosnyák edző. Szerinte a nézők tiszteletlenül viselkedtek, csapata külföldi játékosai nem is értették, hogy miért voltak olyan ellenségesek velük a lelátón ülők.

„Nem szeretem, amikor összemossák a sportot és a politikát. Én először látogattam Sepsiszentgyörgyre, de korábban hallottam hírét, hogy milyen csodálatos hangulat van ott. Ez most is így volt, de csak a hazai játékosok számára, vagy azok számára, akik vigyázzba vágják magukat a székely himnusz alatt. Nyugodtan énekeljék a himnuszukat, de engem és csapatomat ne kényszerítsenek arra, hogy meghallgassuk ” – mondta Petricsevics. Hozzátette, bármilyen himnuszt énekeltek volna el a a nézők a román után, ő mindenképpen melegíteni küldte volna tanítványait.„Akkor is ezt tettem volna, ha a bosnyák himnuszt éneklik el, mert a szabályzat szerint csak a román himnusznak kell elhangzania a mérkőzések előtt” – fogalmazott a kolozsvári edző.

Vannak magyar barátai és szereti a gulyást

Petricsevics nem szeretné, ha magyarellenességgel vádolnák, mint mondta, nagyon sok magyar barátra tett szert, és vendéglőkben is első opciója a gulyás.

„Egyetlen játékost sem szabad kitenni annak, amit az én csapatom tagjainak el kellett viselniük, és azt se tartom helyén valónak, hogy a sepsiszentgyörgyi csapatot azért szidalmazzák, mert egy magyar többségű várost képviselnek” – érvelt a bosnyák edző, aki nyilatkozata végén a pályán történtekre is kitért. „Vereségünknek semmi köze a mérkőzés hangulatához. A hazaiak a bajnokság bármelyik csapatát ekkora különbséggel verik (93-57) hazai pályán. Az idei szezonban messze kimagasló színvonalat képviselnek” – mondta Dragan Petricsevics.

Jóérzésű románok is meg szoktak állni a székely himnusz alatt

A sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC sportklub kosárlabda szakosztályának vezetője, Rusz István a Maszol érdeklődésére visszautasította azt az állítást, miszerint a keddi mérkőzése bármiféle incidens történt volna. A szakember szerint semmi nem tiltja a székely himnusz eléneklését, és a sepsiszentgyörgyi sportklub soha senkit nem kötelezett arra, hogy eléneklésekor vigyázzba álljon. Hozzátette: sok szurkoló, köztük román emberek is jólneveltségből és mások iránti tiszteletből megállnak,amíg elhangzik a székely himnusz.

A sepsiszentgyörgyi szakosztály vezető szerint Dragan Petricsevicsre nézve szégyen, hogy ő bosnyákként úgy nyilatkozik: a bosnyák himnusz eléneklését sem hallgatná meg állva. Szerinte a kolozsvári edző az irigység miatt folytat propagandát a saját elnökének lapjában, ezt a Sepsi SIC erőfitogtatásnak tekinti, és meggyőződésük, hogy idén a pályán a zöld-fehérek fognak győzedelmeskedni.

A sepsiszentgyörgyi kosárlabdacsapat vezetője szerint a keddi mérkőzésen nem történt semmiféle incidens, hiszen a jegyet vásárló szurkolóknak jogukban áll a lelátókról véleményt nyilvánítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?