Terrorveszély miatt elmarad a belga–spanyol meccs

Nem sokkal hétfő éjfél után eldőlt, hogy nem rendezik meg a Belgium–Spanyolország felkészülési mérkőzés kedden este a párizsi merényletek utáni terrorfenyegetettség miatt.

Hétfő délután a HLN hírportál számolt be arról, hogy elmaradhat a belga–spanyol összecsapás, majd éjfél után hivatalos bejelentést tett az OCAM, amely Belgiumban a krízisek kezeléséért felel. Az országban harmadfokú terrorkészültség van.

A Belga Labdarúgó-szövetség közleménye szerint a meccs lemondása a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat miatt megemelt belgiumi terror-készültségi szinttel, valamint a terrortámadás még szökésben lévő egyik gyanúsítottja utáni hajszával függ össze. A mérkőzés megtartása már korábban kétségessé vált, miután kiderült, hogy a merényletsorozat feltételezett kitervelője belga állampolgárságú, és az előkészületek szálai is Brüsszelbe vezetnek.

A belga szövetség sajnálatát fejezte ki a meccs késői lemondása miatt. „Számba véve ugyanakkor a rendkívüli körülményeket, nem vállalhattunk semmilyen kockázatot játékosaink és szurkolóink biztonságával kapcsolatban” – hangoztatta közleményében.

A párizsi támadások a francia nemzeti stadion, a Stade de France mellett elkövetett öngyilkos robbantásokkal kezdődtek, miközben az arénában éppen a francia–német felkészülési labdarúgó mérkőzés zajlott. Az utólagos beszámolók szerint a merénylők egyike megpróbált bejutni a találkozóra, de a biztonsági ellenőrzésen fennakadt a nála lévő kés miatt, amelytől nem akart megválni.

Londonban hétfőn közölték, hogy a francia labdarúgó-válogatott jelképes okokból mindenképpen pályára akar lépni kedd este az Anglia elleni meccsen. Angela Merkel német kancellár pedig közölte, hogy a helyszínen tekinti meg kedden Hannoverben a Németország–Hollandia összecsapást, ezzel is demonstrálni kíván a terror ellen. A kancellár mellett a tervek szerint a német kormány több minisztere is ott lesz a VIP-tribünön.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?