Eb-pótselejtező: így értékelték teljesítményüket az oslói hősök

Bernd Storck szövetségi kapitány és játékosai is egyetértettek abban, hogy a magyar labdarúgó-válogatott nagy lépést tett az Európa-bajnoki részvétel kiharcolása felé azzal, hogy csütörtökön 1-0-ra győzött a pótselejtező norvégiai első felvonásán, de ezzel a sikerrel még nem nyerte meg a párharcot.

"Nehéz meccs volt egy jó ellenféllel szemben és sikerült meglepetést okoznunk. Megvan az i, de vasárnap kell feltenni rá a pontot" - mondta Dzsudzsák Balázs csapatkapitány, aki szerint a mostani diadal kulcsa az volt, hogy szervezetten futballozott a nemzeti együttes. A török Bursaspor szélsője hozzátette, nagyon ideges a második félidő elején kihagyott helyzete miatt. Elmondása szerint eltalálták a lábát, de nem mert elesni, mert félt, hogy sárga lapot kap színészkedésért és akkor Gera Zoltánhoz hasonlóan ő sem játszhatna a vasárnapi visszavágón. "A norvégok mindent egy lapra feltéve fognak rohamozni, de nekünk is győzelemre kell játszanunk, az lenne a legnagyobb hiba, ha visszahúzódnánk. Fontos, hogy jobban kezdjük majd a hazai mérkőzést, mert ezúttal az első tíz perc nem volt tökéletes" - fogalmazta meg várakozásait a visszavágóval kapcsolatban Dzsudzsák.

Gera, aki sárga lapjai miatt nem játszhat majd vasárnap a Groupama Arénában, azt hangsúlyozta, hogy visszafogottan kell örömködni, s ennek megfelelően az öltözőbe érve arról beszélgettek, hogy "még csak az első félidőt nyerte meg a csapat". 

"Mindent kiadtunk magunkból ezért a sikerért, de most kell szerényen készülnünk a második meccsre" - mondta Guzmics Richárd, aki szintén megjegyezte, hogy az első negyedóra rendkívül nehéz volt, akkor többet hibáztak, mint ami megengedhető.

Király Gábor nem tulajdonított különösebb jelentőséget a harmadik percben bemutatott bravúrjának és a 100. válogatottságának sem: elmondása szerint több fontos pillanat volt a mérkőzésen, nemcsak a védései, illetve a meccsek között számára nincs különbség, ugyanúgy készül mindegyikre. "Fülöp Márton halála nagyon nagy fájdalom az egész labdarúgásra nézve. A csapat átérezte ennek súlyát, és érte is küzdöttünk a pályán. Én úgy hiszem, bármelyik kapus is védett volna, a magyar kapu ezen a találkozón érintetlen kellett, hogy maradjon. Marci tiszteletére..." - írta hivatalos oldalán a 39 éves hálóőr, aki több nagy védéssel járult hozzá az egygólos magyar győzelemhez. A 24-szeres válogatott kapus, Fülöp csütörtökön 32 évesen hunyt el.

"Régóta ismerem, már az U21-es válogatottnál is együtt dolgoztam vele. Fantasztikus, amolyan utcai játékos. Egyáltalán nem vagyok meglepve a teljesítményén. Ő nem aggódik, hogy mit csinál, csak teszi a dolgát" - indokolta az újoncként győztest gólt szerző Kleinheisler László csapatba állítását Bernd Storck szövetségi kapitány, aki úgy szavazott bizalmat a Puskás Akadémia 21 éves szélsőjének, hogy az ebben az idényben egyetlen élvonalbeli meccsen sem lépett pályára.

A német szakvezető ugyanakkor leszögezte, nem szeretne egyetlen játékost kiemelni, mert Gera is fantasztikus teljesítményt nyújtott, továbbá Király nagyszerűen védett, azaz mindent együtt ért el a csapat. Storck hozzátette, azt kapták a norvégoktól, amit vártak, s bár nőttek a magyarok esélyei, így is a rivális a párharc favoritja. Szerinte a magyar válogatott csak akkor juthat ki a 2016-os franciaországi kontinensviadalra, ha a vasárnapi visszavágón a mostanihoz hasonló jó teljesítményt nyújt.

A párharc visszavágóját vasárnap 21.45-től a Groupama Arénában rendezik. A magyar válogatott 1982-es világbajnokság óta nem szerepelt nagy nemzetközi tornán, Európa-bajnokságon pedig legutóbb 1972-ben szerepelt.

Kapcsolódók

Kimaradt?