Putyin vizsgálatot rendelt el az orosz doppingbotrány kapcsán

Vlagyimir Putyin orosz elnök vizsgálatot rendelt el a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottságának hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése miatt, mely szerint az országban államilag irányított, szervezett doppingolás zajlik.

Az államfő szerda késő este egyeztetett az orosz sportági szövetségek vezetőivel a bizottság jelentéséről és a kialakult helyzetről. Ezen kérte Vitalij Mutko sportminisztert és minden sporttal foglalkozó kollégáját, hogy kiemelten foglalkozzanak az üggyel. Egyúttal utasítást adott a vizsgálat elindítására, és kérte, hogy az illetékesek mindenben működjenek együtt a nemzetközi doppingellenes mozgalom vezetőivel.

Hétfőn a WADA a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az orosz tagszövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF). Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely a sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, a doppingminták megsemmisítése egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.

A WADA kedden felfüggesztette a moszkvai doppingellenőrző laboratórium engedélyét. Majd még aznap lemondott posztjáról a labor vezetője, Grigorij Rodcsenkov, aki elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?