Rögbi-vb: déli szuperdöntőn csap össze Ausztrália és Új-Zéland

Ausztrália lesz a címvédő Új-Zéland ellenfele az angliai rendezésű rögbi-világbajnokság jövő szombati fináléjában, miután a második elődöntőben14 ponttal nyert a kezdés után saját hibáiból beragadó Argentína ellen. Így két kétszeres vb-győztes csap össze egymással hat nap múlva, akik viszont eddig a vb-döntőkben még nem találkoztak egymással.

A vb-n a csoportkörben az ausztrálok tűntek meggyőzőbbnek – előbb az angolokat, majd a walesieket hagyták helyben –, viszont a negyeddöntő az argentinoknak sikerült jobban, miután közte 23 ponttal (43–20) csomagolták össze az európaiak legerősebbjét, az íreket.

A második, majd a tizedik percben is amatőr argentin hibát büntettek céllal az ausztrálok. A dél-amerikaiak másodszor jutottak be a négy közé – amúgy 2007-ben bronzéremmel végeztek –, viszont sokat fejlődtek azóta, így először volt esélyük meccset nyerni. A tét már őket is nyomhatta annak ellenére, hogy azért csak Ausztrália volt a favoritja ennek az elődöntőnek. Ezt pedig az argentinok nem tudták elviselni. Az első félidő közepén létszámban is megfogyatkoztak a dél-amerikaiak tíz perce, majd a második emberüket kellett már lecserélni. Miután a roppant szűken és fegyelmezetten védekező ausztrálok ellen nem érvényesült az argentinok gyorsasága, csupán büntetőkből tudtak megélni.

A 32. percben aztán jött a harmadik ausztrál cél, amelyre harmadszor is büntetővel felelt az ellenfél, de az kevés a tényleges felzárkózáshoz. Ahhoz cél kellett volna, de az egyetlen azzal kecsegtető dél-amerikai áttörést a szünet előtti utolsó percben megmentették maguknak az ausztrálok, akik így tízpontos előnnyel várhatták a folytatást (9–19).

Diego Maradona természetesen erről a meccsről sem hiányozhatott, a 14. percben egy ausztrál játékos ápolása közben mutatták meg őt a kivetítőn először, a sokat éneklő argentin drukkerek és saját maga legnagyobb örömére.A második félidőben is zengett a stadionban a „Pumas, Pumas!", amely az argentin együttes beceneve, és az elején közte tizenhárom helyett hét pont lett a különbség – az ausztrálok kihagytak, a dél-amerikaiak berúgtak egy büntetőt –, de a játékban érdemi változás nem történt.

A mérkőzés sokkal gyorsabb volt a szombati, Új Zéland-Dél-Afrika összecsapásnál, ahol a Kecskék csak a védekezésre fókuszáltak. Egy büntetőváltás után azonban alábbhagyott az iram: mindkét fél elfáradt, viszont az argentinoknak támadni kellett volna. Cseréik sem tudtak sokat hozzátenni a meccshez, de a 64. percben a „pumák" legalább célközelbe kerültek. Pedig Ausztrália ekkor már közel sem volt annyira éles, mint korábban, viszont Argentína sem bizonyult olyan virgoncnak. A 72. percben aztán eldőlt a meccs. Az ausztrálok a dél-amerikaiak fegyverét fordították ellenük: a saját térfelükről indulva keresztülrohantak rajtuk.  A hátralévő perceket elbrusztolták a felek, az eredmény már nem változott (15–29).

RÖGBI-VILÁGBAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ

  • Argentína–Ausztrália 15–29 (9–19)
  • Dél-Afrika–Új-Zéland 18–20 (12–7)

A 3. HELYÉRT

  • okt. 30., 22 óra: Dél-Afrika–Argentína 

DÖNTŐ 

  • okt. 31., 18 óra:  Új-Zéland–Ausztrália

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?