Rögbi-vb: nyomasztó a dél félteke csapatainak fölénye

A franciák és a walesiek után a favorit írek, illetve a skótok is búcsúztak az angliai rendezésű rögbi-világbajnokság negyeddöntőjében, így a torna az elődöntőtől átalakult Négy Nemzet-kupává, méghozzá a déli nagyok részvételével. A korábbi hét vb-n nem volt példa arra, hogy egyetlen európai válogatott se jusson be a négy közé.

Az írek nagyot meccseltek az argentinokkal, akik kiegyenlített összecsapáson a második félidő közepén léptek meg, majd a mindent egy lapra feltevő, picit fejetlenül, de már kevés hittel kitámadó íreket végül újabb pontokkal a földbe döngölték. A vesztes együttes két, a győztes négy célt szerzett, miközben a dél-amerikaiak hat büntetőjéből Nicolás Sánchez ötöt értékesített.

A kora délutáni negyeddöntő is kisebb meglepetéssel szolgált, az utolsón pedig nem sok hiányzott az igazán nagy szenzációhoz. Az európaiak becsületét majdnem a leggyengébb láncszemnek, Skóciának sikerült megmenteni. A világranglista kilencedik helyezettje meglepően jól tartotta magát a saját játékát nem találó Ausztráliával szemben. Felváltva vezettek a csapatok, majd a hajrához érve, már szakadó esőben, a 75. percben óriási egyéni hibát kihasználva – elpasszolt labda a célterülettől 15 méterre – célt szereztek a skótok. Ezzel lett iksz az állás, a sikeres jutalomrúgással pedig már kétpontos volt a skót előny. A 80. percben kapott ausztrál büntetőnél viszont nem remegett meg Bernard Foley lába, aki az elődöntőbe rúgta a délieket.

RÖGBI-VILÁGBAJNOKSÁG, NEGYEDDÖNTŐK

  • Írország–Argentína 20–43 (10–20)
  • Ausztrália–Skócia 35–34 (15–16)
  • Dél-Afrika–Wales 23–19
  • Új-Zéland–Franciaország 62–13

ELŐDÖNTŐ     

  • Dél-Afrika–Új-Zéland, okt. 24.
  • Argentína–Ausztrália, okt. 25.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?