Ali bin al-Husszein herceg hivatalosan is bejelentkezett a FIFA elnöki székére

Ali bin al-Husszein jordán herceg csütörtökön hivatalosan is benyújtotta pályázatát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjára.

Al-Husszein, aki a májusi elnökválasztáson Joseph Blatter egyetlen ellenfeleként indult, de a második forduló előtt visszalépett, közleményében azt írta, a FIFA-t megrázó mostani krízishelyzet egyben lehetőség a pozitív irányú változtatásra. „Több jó ötlet is felvetődött a FIFA további működéséről folyó párbeszéd során, a szebb jövő viszont csak akkor biztosítható, ha a javaslatok valóra válnak, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a FIFA irányítása a megfelelő kezekben legyen” - fogalmazott a herceg, s hozzátette, bízik abban, hogy a futballszövetség úgy kerül majd ki ebből a nehéz időszakból, hogy helyreállítja jó hírnevét és ismét tiszteletnek örvendő szervezet lesz.

Az elnökválasztást február 26-ra írták ki, ugyanakkor a FIFA végrehajtó bizottsága vasárnap Zürichben rendkívüli ülésen dönthet az esetleges halasztásról, miután Blattert, valamint az európai szövetséget (UEFA) vezető, s a FIFA-elnöki posztért szintén indulni akaró Michel Platinit múlt csütörtökön 90 napra felfüggesztette az etikai bizottság. A Platini mellett szintén elnökjelölt dél-koreai Csung Mong Jun hatéves eltiltást és 100 ezer svájci frank büntetést kapott.

A 79 éves Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén - három hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, miszerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. Blatter, Platini és Csung egyformán fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, de ha érvényben marad a felfüggesztés, akkor sem Platini, sem Csung nem indulhat el a februári tisztújításon. Ahhoz, hogy egy jelölt hivatalosan is pályázzon az elnöki posztra, öt FIFA-tagország ajánlására van szüksége, illetve jelen állás szerint október 26-ig regisztráltatnia kell magát.

Korábban Platini, al-Husszein és Csung mellett a nigériai Segun Odegbami, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért, míg a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov fontolgatta a pályázatot.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-i szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

Kapcsolódók

Kimaradt?