Rögbi-vb: kikaptak, de kivívták a világ tiszteletét a tölgyfalevelesek

Kikapott ugyan Franciaországtól (38-11), de kivívta a rögbivilág tiszteletét a román válogatott szerda este az Angliában zajló világbajnokság első, bemutatkozó mérkőzésén.

A „tölgyfalevelesek” (a román rögbiválogatott elnevezése - szerk. megj.) az első félórában egyenlő ellenfelei voltak a sokkal jobban jegyzett gall kakasoknak, ekkor a londoni olimpiai-stadion eredményjelző táblája ekkor 3-3-at mutatott. Előbb a franciák, majd a románok értékesítettek egy-egy büntetőrúgást. Célhoz is a románok kerültek közelebb, a tölgyfalevesek betolták a franciákat célvonal mögé, viszont a videóbíró érvénytelenítette Florin Vlaicu kísérletét arra hivatkozva, hogy a labda nem ért földet.

​Fordulatot Păulică Ion 10-perces kiállítása hozott, a számbelileg megfogyatkozott és az erőfeszítés miatt fáradó románok gyors egymásutánban két célt is kaptak, miközben Vlaicu csak egyszer tudott még értékesíteni egy büntetőrúgás. Félidőre 17-6-os eredménnyel vonultak a csapatok.

A szünetben Philippe Saint-André, a franciák edzője éppen csak, hogy nem borította a csapatára az öltözőt a látottak miatt. Ennek ellenére a második félidőben is 26 percet kellett várni arra, hogy a gallok érvényesítsék a papírformát.Guitone és Fofana révén újabb két célt értek el és ezzel begyújtötték az offenzív bónuszpontot is.

A tölgyfalevelesek számára a 74. percben érkezett el a megdicsőülés pillanata, amikor a támadóalakzat erejére építve Valentin Ursache áttörte a francia falat és célba ért.  Skócia parádés második félidei játékkal legyőzte Japánt az angliai rögbi-világbajnokság csoportkörében. Az ázsiaiak első meccsükön szenzációs sikert arattak Dél-Afrika ellen, a második csoportmeccsükön viszont a skótok biztos győzelme és öt célja rögtön visszahúzta őket a valóságba. A skótok ezzel a sikerrel mutatkoztak be a vb-n.

Pedig japán részről nem indult rosszul a meccs, hiszen a két skót büntetőre céllal válaszoltak. A szünetre mégis a skótoknál volt már az előny, miután újabb két büntetőt váltottak pontokra. A tízperces emberelőnyük során viszont csendben maradtak. A második félidőben aztán beindult a skót henger: a 48. percben jött az első, a 74. percben az utolsó, a kettő között pedig szereztek még további hármat. Mark Bennett egymaga kettőt.

Győztes premieren vannak túl az ausztrálok is, akik azt a Fidzsi-szigeteket gyűrték le, amely a házigazda angoloktól is kikapott. A cardiffi összecsapás az első félidő közepe után dőlt el, akkor David Pocock révén két céllal megléptek az ausztrálok. A vesztes érdeme, hogy a második felvonást lehozta ikszre az akkor már takarékon lévő ausztrálok ellen. 

RÖGBI-VB, CSOPORTKÖR

A-CSOPORT

  • Ausztrália–Fidzsi-szigetek 28–13 (18–3) 

Az állás: 1. Wales 5 pont (54–9), 2. Anglia 5 (35–11), 3. Ausztrália 4 (28–13), 4. Fidzsi-szigetek 0 (24–63), 5. Uruguay 0 (9–45)

B-CSOPORT

  • Skócia–Japán 45–10 (12–7)

Az állás: 1. Skócia 5 pont (45–10), 2. Szamoa 4 (25–16), 3. Japán 4 (44–77), 4. Dél-Afrika 2 (32–34), 5. Egyesült Államok 0 (16–25)

D-CSOPORT

  • Franciaország–Románia 38–11 (17–6)

Az állás: 1. Franciaország 9 pont (70–21), 2. Írország 5 (50–7), 3. Olaszország 0 (10–32), 4. Románia 0 (11–38), 5. Kanada 0 (7–50)

Kimaradt?