M4 Sport: nem sok jót ígér a magyar kormány az erdélyi nézőknek

Az uniós szabályozás megváltoztatásának felgyorsítása az egyetlen módja annak, hogy a határon túl élő nézők is követhessék M4 Sport csatorna adásait – közölte Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes Szávay Istvánnak, a Jobbik alelnökének interpellációjára válaszolt. A képviselő arról kérdezte írásban Semjén Zsoltot, mikortól lesz elérhető a magyar közszolgálati televízió július 18-tól sugárzó új sportcsatornája a határon túliak számára.

A kormányfőhelyettes válaszában rámutatott: a felvidéki, erdélyi területeken a lakosság a helyi kábelszolgáltatók üzletpolitikája következtében, a közszolgálati csatornák mellett nagyrészt hozzájut több magyarországi kereskedelmi televízió műsorához is. Az MTVA, ha lehetősége van rá, európai sugárzási joggal vásárol tartalmakat, de ez sportjogok esetén általában - különösen a kiemelkedő események tekintetében - nem lehetséges.

Semjén Zsolt szerint a közmédia most induló új sportcsatornája, az M4 Sport esetén alapvető terjesztési problémát okoz az események miatti korlátozás, nem kizárólag a nemzetközi sportesemények kapcsán. Azáltal, hogy a külföldi kábelszolgáltatók a műsoridő jelentős részében nem továbbíthatják műsorunkat, nincs érdemi érdeklődésük egy ilyen, szakaszosan elérhető csatorna terjesztése iránt.

Semjén emlékeztet: az elmúlt években igen sok Kárpát-medencei kábelszolgáltatónál megjelent az M1 adása, így az ezeknél a szolgáltatóknál előfizető nézők láthatták magyarul az egyébként az adott országba az MTVA által nem sugározható sporteseményeket is. Ez megváltozott azáltal, hogy átmenetileg a Dunára kerültek a sportműsorok, de a Duna esetében, az M1 adásától eltérően, a szolgáltatók nem készültek fel a kódolt műholdas jelünk helyett valamilyen más, egyébként illegális alternatív jel vételére.

„Az M4 Sport esetén hasonló a helyzet, de a csatorna reflektorfényben van, arra a kizárólagos jogokkal rendelkező helyi tévétársaságok jobban figyelnek, mint régen az általuk illegálisan továbbított M1-re” – közölte a miniszterelnök-helyettes.

Semjén a megoldást abban látja, hogy az Európai Unióban oldják fel jelenlegi korlátozásokat. Vagyis a néző fizethessen elő legálisan magyar műholdas vagy IFTV szolgáltatásra, és az MTVA adhasson el a kódolt adások vételéhez kódkártyát külföldre is. A jogtulajdonosok ne adhassanak kizárólagos területi jogokat, hanem csak nyelvi jogokat. „Tehát például román kommentárral kizárólagosan adhassa Románia területén a TVR, de a magyar nyelvű változatot tűrnie kelljen” – írta az interpellációban adott válaszában a politikus. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?